Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí turecký med jen ze čtyř surovin: Vynikající sladká pochoutka voní praženými ořechy, je měkká a nelepí se na zuby
Zdroj: Foto: Pixabay, NoName_13

Typická pouťová dobrota. Víte, že turecký med nakrájený na kostky překvapivě patří i k Vánocům? Přichystejte si domácí turecký med jen ze čtyř surovin. Zjistěte, jak na to, a rozsviťte nejen dětské oči.

Turecký med a Vánoce

Turecký med je tradiční dobrota, kterou znají hlavně milovníci velmi sladkých pochoutek z poutí. Kdysi se odsekával sekáčkem, v posledních letech je ale k sehnání v sáčku, nakrájený na kostky. Další variantou je připravit si turecký med doma.

Turecký med kupodivu souvisí s Vánocemi. Název cukrovinky souvisí s oblíbenými arabskými bonbóny, které v Turecku milují. Složením, konzistencí a chutí se ale turecký med spíše podobá španělské cukrovince turrón a italské variantě torrone. Právě turrón je na jihu tradičním vánočním moučníkem.

Z čeho je turecký med

Receptur na turecký med je spousta. Liší se ve zahříváním, ochucením, ale i výslednou tvrdosti. Do cukrovinky vždy patří: bílky, med, cukr a ořechy. Obvykle se využívají lískové ořechy, mandle a pistácie.

Co udělat s ořechy než je dáme do tureckého medu

Jak už jsme uvedli, do této velmi sladké dobroty můžeme přidat lískové ořechy, ale i mandle nebo pistácie. Zapomenout bychom neměli hlavně na dobré opražení ořechů, které podtrhne jejich typickou chuť. Můžeme si vybrat jeden druh, ale i jejich kombinaci.

Jak na to? Troubu předehřejte zhruba na 180 °C. Do pekáčku dejte pečicí papír, na něj nasypte ořechy v kuse. Pečte je pár minut, dokud nezačnou vonět. Je důležité ořechy hlídat, aby se nespálily.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit domácí turecký med ze 4 surovin

Na jednu dávku potřebujete: 180 g medu, 120 g nasekaných oříšků (lískových),  180 g cukru a 3 bílky.

Jak na to? Med dejte rozehřát do hrnce. Nesmí se vařit. Bílek s cukrem dejte do misky a tu ponořte do horké vody. Šlehejte, dokud hmota nezhoustne. Pak do bílku s cukrem za stálého míchaní přilévejte tenkým pramínkem med. Nakonec přidejte oříšky. Nechte vychladnout v lednici do druhého dne.

Pokud si chcete ušetřit krájení, můžete výslednou směs nalít do olejem vytřených formiček na led nebo na pralinky. Efektní kousky mohou posloužit i jako sladký jedlý dárek. Vyzkoušejte třeba i tuto španělskou verzi turronu s mandlemi.

Doma vyrobený turecký med je krásně měkký a nelepí se na zuby.

Náš tip: Krásně sladké jsou také medovníkové koule, minivarianta známého medovníku, která může být i ozdobou svátečního vánočního stolu. Přichystejte si je podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku