Jaká mouka je nejlepší do bramborových knedlíků? Aby nelepily, tak hrubá, ale vyplatí se doplnit ji dalšími surovinami
10. 12. 2024 Vaření
Některá jídla knedlíky jako přílohu přímo vyžadují. Chcete si přichystat ty bramborové a nejste si jisti, jakou mouku do bramborových knedlíků použít? Přečtěte si, po které sáhnout, abyste připravili vynikající jídlo.
Z čeho se dělají bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky patří do rodiny knedlíků a ty náš národ zkrátka většinou miluje. Knedlíky by měly krásně držet pohromadě a mít příjemnou konzistenci.
Základem bramborových knedlíků jsou brambory, nejvhodnější jsou varného typu C, které jsou moučnaté a mají nejvyšší obsah škrobu. Hodí se i brambory varného typu B. Dále nechybí vajíčko, sůl a mouka. A o druh mouky jde v tomto případě především.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě bramborových knedlíků
- Důležité je brambory uvařit předem. Když si je přichystáme večer, necháme ve slupce a dopoledne zpracujeme do těsta, bude se práce lépe dařit.
-
Která mouka je ta vhodná? Hrubá nebo polohrubá mouka pomáhá těstu lépe držet pohromadě. Díky tomu nebudou knedlíky příliš lepivé a neměly by se rozvařit. Hrubší mouka lépe pohltí vlhkost z brambor, a tím získáme dobrou konzistenci.
-
Pro lepší strukturu můžeme přidat i trochu dětské krupičky nebo hrubé krupice. Budou pak kypřejší.
-
Výsledná konzistence těsta by měla být tužší a nelepivá.
-
Vytvarované knedlíky hned dáme do vařící osolené vody, nebo je můžeme vařit v páře. Pokud bychom s ním otáleli, těsto by řídlo a museli bychom dosypávat mouku. A o tvrdé broky místo knedlíků nikdo nestojí.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit bramborové knedlíky
Na přípravu bramborových knedlíků budete potřebovat: 1 kg brambor, 2 vejce, 2 lžičky soli, 100 g dětské krupičky (i více), 100 g hrubé mouky (i více), 1 lžíci Solamylu (nemusí být) a sůl.
Jak na to? Omyté brambory ve slupce uvařte skoro doměkka, ihned je slijte. Nechte je vychladnout (horkem ještě dojdou).
Připravte si hrnec s vařící vodou na knedlíky. Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno, na válu je posypte krupičkou, moukou a Solamylem, osolte, přidejte vejce a vše zpracujte v pevné těsto. Podle potřeby přidejte mouku i krupičku. Těsto má být pevné, skoro nelepivé, asi jako plastelína. Zpracovávejte ho rychle, dlouhým hnětením řídne.
Hotové těsto rozdělte na 3 díly, z každého udělejte podlouhlý knedlík (mírně podsypte hrubou moukou). Okamžitě vkládejte do vroucí osolené vody. Knedlíky klesnou ke dnu, proto je za několik sekund opatrně vařečkou odlepte a pod poklicí vařte středním varem asi 9 minut. Pak bramborové knedlíky vařečkou otočte a zakryté vařte dalších 9 minut. Jeden knedlík vyndejte, rozkrojte nití v půlce a přesvědčte se, jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené. Pokud není, knedlík hned vraťte do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povařte.
Náš tip: Připravte si bramborové knedlíky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Recepty z českých pohádek: Vláčná hrníčková bábovka od Karkulky voní vanilkou a kakaem a potěší nejen babičku
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce