Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaká mouka je nejlepší do bramborových knedlíků? Aby nelepily, tak hrubá, ale vyplatí se doplnit ji dalšími surovinami
Zdroj: toprecepty.cz

Některá jídla knedlíky jako přílohu přímo vyžadují. Chcete si přichystat ty bramborové a nejste si jisti, jakou mouku do bramborových knedlíků použít? Přečtěte si, po které sáhnout, abyste připravili vynikající jídlo.

Z čeho se dělají bramborové knedlíky 

Bramborové knedlíky patří do rodiny knedlíků a ty náš národ zkrátka většinou miluje. Knedlíky by měly krásně držet pohromadě a mít příjemnou konzistenci.

Základem bramborových knedlíků jsou brambory, nejvhodnější jsou varného typu C, které jsou moučnaté a mají nejvyšší obsah škrobu. Hodí se i brambory varného typu B. Dále nechybí vajíčko, sůl a mouka. A o druh mouky jde v tomto případě především.

Na co nezapomenout při přípravě bramborových knedlíků

  1. Důležité je brambory uvařit předem. Když si je přichystáme večer, necháme ve slupce a dopoledne zpracujeme do těsta, bude se práce lépe dařit.
  2. Která mouka je ta vhodná? Hrubá nebo polohrubá mouka pomáhá těstu lépe držet pohromadě. Díky tomu nebudou knedlíky příliš lepivé a neměly by se rozvařit. Hrubší mouka lépe pohltí vlhkost z brambor, a tím získáme dobrou konzistenci. 

  3. Pro lepší strukturu můžeme přidat i trochu dětské krupičky nebo hrubé krupice. Budou pak kypřejší. 

  4. Výsledná konzistence těsta by měla být tužší a nelepivá.

  5. Vytvarované knedlíky hned dáme do vařící osolené vody, nebo je můžeme vařit v páře. Pokud bychom s ním otáleli, těsto by řídlo a museli bychom dosypávat mouku. A o tvrdé broky místo knedlíků nikdo nestojí. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit bramborové knedlíky

Na přípravu bramborových knedlíků budete potřebovat: 1 kg brambor, 2 vejce, 2 lžičky soli, 100 g dětské krupičky (i více), 100 g hrubé mouky (i více), 1 lžíci Solamylu (nemusí být) a sůl. 

Jak na to? Omyté brambory ve slupce uvařte skoro doměkka, ihned je slijte. Nechte je vychladnout (horkem ještě dojdou).

Připravte si hrnec s vařící vodou na knedlíky. Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno, na válu je posypte krupičkou, moukou a Solamylem, osolte, přidejte vejce a vše zpracujte v pevné těsto. Podle potřeby přidejte mouku i krupičku. Těsto má být pevné, skoro nelepivé, asi jako plastelína. Zpracovávejte ho rychle, dlouhým hnětením řídne.

Hotové těsto rozdělte na 3 díly, z každého udělejte podlouhlý knedlík (mírně podsypte hrubou moukou). Okamžitě vkládejte do vroucí osolené vody. Knedlíky klesnou ke dnu, proto je za několik sekund opatrně vařečkou odlepte a pod poklicí vařte středním varem asi 9 minut. Pak bramborové knedlíky vařečkou otočte a zakryté vařte dalších 9 minut. Jeden knedlík vyndejte, rozkrojte nití v půlce a přesvědčte se, jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené. Pokud není, knedlík hned vraťte do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povařte.

Náš tip: Připravte si bramborové knedlíky podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku