Pistáciové linecké cukroví podle Terezy z Peče celá země: Je neuvěřitelně křehké a navíc nádherně vonící ořechy
10. 12. 2024 Vaření
Linecké cukroví je jedním z nejoblíbenějších vánočních cukroví u nás. Kdo by odolal křehkému těstu, které se rozplývá na jazyku, a sladkému spojení s marmeládou? Proč ovšem každoročně připravovat pouze klasický recept a nezkusit ho trochu „oživit“? Tereza Olbrichtová, finalistka Peče celá země, například vsadila na pistácie.
Kde se vzalo linecké?
První zmínka o lineckém cukroví se datuje až do roku 1653, kdy se objevilo v kuchařce rakouské hraběnky Anny Margarity Sagramosy. Tehdy ale nevypadalo tak, jak ho známe dnes – byl to vlastně koláč. Měl mandlovou máslovou krustu, byl naplněný černorybízovou zavařeninou a na povrchu zdobený mřížkou z těsta. Během staletí se tento recept postupně proměňoval, až se z něj stalo dnešní oblíbené linecké cukroví.
Mohlo by vás zajímat
Marmeláda se dá nahradit
Tradiční linecké cukroví se objevuje skoro ve všech domácnostech, ale postupem času se i do této klasiky začaly promítat moderní trendy. Ty se týkají nejen obměny těsta, ale také náplní, které se používají místo marmelády. „Já miluji například čokoládové linecké se šlehaným karamelem. Pokud nechcete dělat domácí karamel, je dobrý i krém, tedy karamelové kondenzované mléko s máslem a trochou rumu,“ popisuje pro Toprecepty.cz Tereza Olbrichtová. „Jen je třeba máslo před přidáním kondenzovaného mléka a rumu dobře vyšlehat,“ dodává.
Vychytávka na pečení
Sama finalistka soutěže Peče celá země ráda peče linecké s příchutí pistácií, na něž nabídla recept na svém instagramovém profilu. Na přípravu navíc používá dnes hodně populární perforovanou podložku. „Původně se začala používat u odpalovaného těsta, na sušenky je skvělá hlavně kvůli pěknému vzoru a rovnoměrné výšce,“ vysvětluje Tereza. „Nicméně samozřejmě můžete cukroví péct i bez ní, na postupu to nic nemění,“ podotýká.
Vánoce jsou pro Terezu každoročně momentem, kdy se zavře do kuchyně a připavuje spousty cukroví. „My pečeme každý rok s maminkou a většinou máme mezi dvaceti až třiceti druhy, což je docela masakr,“ říká Tereza pro Toprecepty.cz. „Ale hrozně nás to baví, milujeme maminčiny tradiční kousky i nové recepty, které teď většinou nosím já. Pečení cukroví je krásná tradice a všem doporučuji péct nejen s rodinou, ale třeba i s přáteli nebo kolegy z práce,“ říká oblíbená pekařka a přidává svůj recept na linecké.
Pistáciové linecké cukroví
Na vynikající cukroví od Terezy Olbrichtové budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 150 g másla, 75 g moučkového cukru, 40 g pistáciové mouky, 2 g soli, 3 žloutky, citronovou kůru, malinový džem a moučkový cukr na posypání.
Jak na to?
- Smíchejte mouku, moučkový cukr, pistáciovou mouku, sůl, citronovou kůru a na kousky nakrájené studené máslo. Vytvořte drobenku, ale nemíchejte ji zbytečně dlouho.
- Rychle do drobenky zamíchejte žloutky. Těsto rozválejte mezi dva pečicí papíry nebo cukrářskou fólii a nechte důkladně vychladit. Rozválené těsto můžete na chvilku umístit i do mrazáku, lépe se vám pak bude vykrajovat a přenášet na plech.
- Vykrájejte z těsta kytičky, kolečka nebo jiné oblíbené tvary, polovinu s otvorem uprostřed. Vykrájené těsto dávejte na perforovanou podložku a druhou takovou je opatrně přikryjte.
- Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba 10 minut (dokud nejsou okraje nazlátlé).
- Cukroví slepujte malinovým džemem a lehce posypte moučkovým cukrem.
Rady od Terezy
- Pistáciovou mouku můžete zaměnit za mleté mandle, vlašské nebo lískové ořechy.
- Džem zvolte k ořechům spíše kyselejší – skvělý je malinový, rybízový nebo například pomerančová marmeláda.
Jak probíhala cesta Terezy soutěží peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Klasické linecké cukroví si můžete snadno připravit podle našeho video receptu.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více