Tereza z Peče celá země upekla poctivý voňavý mazanec za 77 Kč: Nešetřila přitom na žádné důležité ingredienci
18. 4. 2025 Vaření
Velikonoce bez mazance? To by snad ani nešlo. Tenhle voňavý bochník z kynutého těsta k svátkům jara patří stejně neodmyslitelně jako beránek nebo malovaná vajíčka. A i když dnes spousta lidí sáhne po mazanci v regálu supermarketu, ten domácí má pořád něco navíc. Dokazuje to i recept finalistky třetí řady Peče celá země Terezy Olbrichtové.
Kupovaný vs. domácí
Mazanec patří k nejstarším velikonočním tradicím u nás. Sladký bochník z kynutého těsta se pekl už ve středověku a původně býval součástí velikonoční hostiny jako symbol hojnosti a nového začátku.
Dnes si ho mnozí jednoduše koupí v obchodě, často zabalený v igelitu a plný látek, které prodlužují trvanlivost. Přitom domácí mazanec nejen lépe chutná, ale může vyjít i levněji. Dokazuje to i finalistka třetí řady soutěže Peče celá země Tereza Olbrichtová, která na svém instagramovém profilu ukázala recept na poctivý domácí mazanec i s přehledem cen použitých surovin.
Ve výsledku se dostala na sympatickou cenu 77 korun. Přitom nic neošidila. Navíc se podělila i o trik na pletení mazance ze čtyř pramenů.
Mohlo by vás zajímat
Těsto si vyberte podle chuti
Velkou výhodou domácího mazance je navíc to, že si můžete zvolit druh těsta podle své chuti a možností. Nejčastěji se peče z klasického kynutého vánočkového těsta z hladké mouky, másla, cukru a mléka.
Oblíbené jsou ale i moderní varianty, třeba z celozrnné mouky, špaldové, nebo dokonce bez lepku. Někteří pekaři dávají přednost těstu s vyšším obsahem másla a žloutků, které připomíná spíš briošku, jiní volí jednodušší variantu s tvarohem, která je vláčnější a déle vydrží měkká.
Jak si mazanec vylepšit
Na domácím mazanci je krásné i to, že si ho můžete upravit přesně podle své chuti. Do těsta se tradičně přidávají rozinky namočené v rumu, kandované ovoce nebo sekané mandle. Pokud ale chcete něco méně klasického, můžete zkusit i jiné varianty — třeba nasekané ořechy, sušené brusinky, čokoládové kousky nebo kandovanou pomerančovou kůru.
Pro výraznější chuť se do těsta často přidává citronová nebo pomerančová kůra, vanilka, skořice nebo kardamom. Někdo do mazance vmíchává i tvaroh, jogurt nebo zakysanou smetanu, což mu dodá větší vláčnost. A zapomenout se nesmí ani na ozdobení. Bohatá vrstva mandlových lupínků, cukrová krusta nebo třeba jemná poleva z citronové šťávy dodají mazanci slavnostní vzhled i chuť navíc.
Domácí je poctivý a často i levnější
Ať už sáhnete po jakékoli verzi, jisté je jedno, domácí mazanec si vždy můžete přizpůsobit svým chutím a rozhodně budete mít lepší kontrolu nad tím, co jíte. A jak ukazuje příklad Terezy Olbrichtové, nemusí vás to stát ani víc než ten zabalený z regálu v supermarketu. Spíš naopak.
Pokud si připravíte ten, který doma své rodině na Velikonoce rozkrojí Tereza, přijde vás mazanec na krásných 77 korun. Kolik stojí jednotlivé ingredience, zjistíte ve videu.
Domácí mazanec
Na vynikající mazanec podle finalistky Peče celá země budete potřebovat: Na kvásek omládek: 140 g hladké mouky, 120 g mléka a 2 g čerstvého droždí. Na těsto: 180 g hladké mouky, 75 g krupicového cukru, 13 g čerstvého droždí, omládek, 1 vejce, kůru z jednoho citronu, muškátový oříšek, 3 g soli, 50 g másla, 50 g nasekaných mandlí, 50 g rozinek v rumu, 15 g medu a 10 g másla.
Jak na to?
- Nejprve si připravte omládek. Droždí rozmíchejte v mléce, přidejte mouku, zamíchejte a nechte přes noc zakryté odpočívat v pokojové teplotě.
- Do mísy navažte mouku, cukr, droždí, omládek, 40 g vajec (zbytek odložte na potření), citronovou kůru a nastrouhaný muškátový oříšek. Hněťte asi tři minuty, poté přidejte sůl a máslo.
- Vypracujte v lesklé nelepivé těsto, až nakonec přidejte nasekané mandle (10 g schovejte na posypání) a dobře vymačkané rumové rozinky.
- Nechte nakynout, poté rozdělte na 4 díly, které rozválejte a smotejte (návod najdete zde). Otočte, zarolujte a bochánek nechte před pečením dobře nakynout.
- Vajíčkem potřený bochánek pečte v troubě rozehřáté na 160 °C asi 35 minut a ještě teplý ho potřete rozpuštěným medem s máslem. Pocukrujte a můžete servírovat.
Jak probíhala cesta Terezy soutěží Peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit mazanec, jak ho peče Josef Maršálek.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více