Josef Maršálek pokřtil svoji novou kuchařku a neudržel při tom slzy: Nechal jsem v ní kus srdce, prohlásil v Divadle Lucie Bílé
24. 4. 2025 Rozhovory a reportáže
Josef Maršálek minulý týden pokřtil svoji další kuchařskou knihu s názvem Sklizeň. Je velkolepá, čerpá z rodinných receptů i zkušeností a možná právě proto slavný český cukrář na místě neudržel slzy. V divadle Lucie Bílé bylo narváno a popřát štěstí na místo přišly i mnohé známé osobnosti.
Vyprodané představení...
Ve středu 16. 4. 2025 se ve foyer Divadle Lucie Bílé nedalo hnout a skoro ani nadechnout. Na křest nové kuchařské bichle cukráře Josefa Maršálka dorazily desítky hostů.
Porotce show Peče celá země doprovázel jeho životní partner Petr, ale popřát přišly i zpěvačka Marta Jandová, food blogerka a finalistka show Peče celá země Tereza Olbrichtová nebo autorka úspěšného blogu Srdce z jeřabin, Tereza Rak.
Akci moderovala herečka a zpěvačka Kateřina Pechová a knihu společně s Josefem pokřtila zpěvačka Lucie Bílá, s níž Josefa pojí dlouholeté přátelství.
Josef Maršálek přiznal, že když poprvé svou kuchařku s názvem Sklizeň držel v tiskárně v ruce, neubránil se slzám. „Dojímá mě to hodně, je v ní totiž to, co se nevešlo do mé autobiografie Péct, milovat a žít. Takže jsou tam vzpomínky na mé blízké, je tam zavařování, uchovávání zásob na zimu, recepty z cest, ale nejvíc ty domácí recepty,“ svěřil se na místě slavný cukrář pro web Toprecepty.cz a připomněl i to, jak si jako malý i dospívající svých rodinných základů nevážil dost.
„Když jsme třeba v zimě řezali dřevo, aby bylo čím topit, a venku mrzlo, bylo mínus 25 stupňů, tak já tam strašně nechtěl být, chtěl jsem péct, takže jsem to celý proplakal,“ přiznal s tím, že jeho cesta za vysněnou prací cukráře nebyla snadná.
Mohlo by vás zajímat
Poděkování rodičům
„Uplynuly desítky let, než jsem pochopil, jak fantastický základ mám a jak obrovské privilegium to bylo, žít na malé vísce, protože dnes znám hodnotu těch věcí,“ řekl nám cukrář, který úvod a poděkování ve své nejnovější kuchařce věnoval svým rodičům, kteří již nežijí.
Rodina ale stále drží pohromadě, protože na křtu Josefa doprovázel nejen mladší bratr, ale také sestra Zuzka, která je něco jako cukrářova pravá ruka. Mimo jiné v předchozích řadách pořadu Buchty po ránu byla v zákulisí a právě pod jejíma rukama vznikaly ke každému dílu všechny důležité části moučníků.
Dnes jsou sourozenci opět více spolu, ale v době, kdy si Josef šel za svým velkým snem, se museli na čas rozdělit. „Když mě táta tehdy odvážel na nádraží, v tom autě kromě mě seděla má o 10 let mladší sestra Zuzka, která plakala tak, že mi to chtělo vytrhnout srdce z těla. Mně bylo dvacet, jí bylo tehdy deset let,“ svěřil se cukrář při vzpomínce na to, jak kdysi jako gymnazista trval na tom, že odjede do Prahy a najde si práci jako cukrář.
„Zaklepal jsem u prvních dveří, ukázal jsem portfolio fotografií, které jsem pořídil ještě doma, a dostal jsem práci jako cukrář na základě fotek a na základě slibu, že budu pracovat a dodělám si i vzdělání, což se stalo,“ vzpomněl na situaci před 23 lety dnes již slavný cukrář a porotce soutěže Peče celá země, který ve své nejnovější kuchařce Sklizeň tvrdí, že co člověk zaseje, to také sklidí. Doslova i obrazně.
Kuchařka pro všechny
Jaké recepty v 500 stránkové knize najdete? Třeba poctivý kyžlířovský pecen chleba, medové preclíky, tažený závin, likérovou bábovku, meruňkový kynutý koláč, ale i domácí těstoviny, bramborové nočky, houskový knedlík, nebo předpisy na sirupy, džemy a marmelády.
„Netajím se tím, že inspiraci vždy hledám ve své rodině. Bylo tomu tak u všech mých kuchařek, ale v téhle je to nejvíc. V knížce Sklizeň se promítá celý můj život a symbolicky je v odraz rčení, že co člověk zaseje, to sklidí,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz cukrář a přiblížil i to, pro koho je knížka určena.
„Je tam spousta inspirace pro lidi, kteří se chtějí zamyslet nad životem. Chtějí být soběstační co nejvíc to jde, chtějí uvažovat o tom, co jí. Proto je kuchařka udělaná mezigeneračně, naučíte se z ní fermentovat, kváskovat, naučíte se recepty z cest a mnohem víc. Je to kniha, kde je všechno české a kde jsem nechal kus srdce,“ uzavřel Josef Maršálek, který knížku připravoval loni, kdy na jeho zahradě v jižních Čechách rostlo nejvíce ovoce a zeleniny.
Jak to na křtu vypadalo, i jaké dobroty se tam podávaly, na to se můžete podívat v naší galerii:
Něco navíc: Podle receptu Josefa Maršálka si můžete upéct třeba tuhle bublaninu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více