Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboroví utopenci jsou výbornou levnou chuťovkou, která nadchne i vegetariány. S pivním sýrem jsou báječné
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi různé nakládané dobroty a pochutiny, které se podávají k pivu či k vínu? Utopenci z brambor jsou jednou z nich. Vzhledem k nálevu jde spíš o variaci na nakládaný hermelín, nicméně svým tvarem brambory utopené buřtíky hodně připomínají. 

Utopenci ze špekáčků

Utopenci jsou specialita, kterou mají jako chuťovku k pivu snad v každé klasické české hospodě. Jde o náš unikátní pokrm, který nikde nenajdete. Ti praví se totiž připravují ze špekáčků – speciální české uzeniny, která má dokonce i ochrannou známku.

Praví špekáčkoví utopenci – jsou totiž buřty naložené v sladkokyselém octovém nálevu ochuceném kořením (obvykle pepřem, novým kořením a bobkovým listem, často se dávají i chilli papričky). Ve sklenici nesmí chybět ani cibule, jsou však i verze s dalšími ingrediencemi, třeba se zelím nebo s worcesterem a hořčicí. 

Utopené brambory

Jako dobrá pochutina k pivu mohou skvěle fungovat i utopenci bramboroví. Pokud rádi experimentujete, určitě vás tato dobrota zaujme. A rozhodně osloví ty, kteří si na uzeniny moc nepotrpí. Bramboroví utopenci jsou navíc netradiční možností, jak naložit s vařenými bramborami a dodat jim novou chuť.

Není to tak dávno, co svět internetu dobyl recept na zavařené brambory, které jsou naložené v kořeněném nálevu s octem podobně jako kyselé okurky. Předností takto zavařených brambor je, že dlouho vydrží a můžete je skladovat až rok. 

Nakládaná dobrota se sýrem

To bramboroví utopenci jsou specialitou určenou k rychlejší spotřebě. Nenakládají se do octového nálevu, ale do oleje, což je spíš přibližuje k nakládaným sýrům. Nicméně, pokud vyberete malé podlouhlé brambůrky, budou opravdu vypadat spíš jako špekáčky. K bramborám je navíc vhodné přidat nějaký aromatický sýr (třeba pivní), který ještě zvýrazní chuť jídla.

Získáte tak navíc chuťovku i s přílohou v jednom. Bramborám je lepší dát na odložení ideálně osm dnů, aby nasály chutě. A pokud byste je náhodou nestihli sníst nastudeno, můžete si je osmahnout na pánvi a máte rychle hotový jednoduchý pokrm vhodný třeba na večeři. 

Budete potřebovat: 600 g malých brambor, 3-4 dcl olivového oleje, 1 pivní sýr, 1 červenou cibuli, 1 chilli papričku, 2 stroužky česneku, 2 lžičky celého černého pepře, 6 snítek tymiánu, 1 snítku rozmarýnu, 8 lístků bazalky a sůl. 

  1. Brambůrky oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte z nich vodu a nechte je částečně zchladnout. Pak každou bramboru propíchněte několikrát silnou jehlou nebo špízkem.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Papričku očistěte a nakrájejte na kolečka. Pivní sýr nakrájejte na plátky nebo na kostičky.
  3. Připravte si dvě sklenice o objemu asi 5 dl a pak do nich vložte brambory se sýrem. Postupně je prokládejte nakrájenou cibulí, bylinkami, česnekem a chilli papričkou. Vše osolte, posypejte pepřem a na závěr zalijte vše olejem. Nechte odležet 5 dnů v chladu.

Náš tip: Máte-li rádi samotné nakládané sýry, můžete je zkusit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku