Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší pomazánka z ředkviček přesně podle vaší chuti: Může být s tvarohem a bylinkami nebo s vejcem, ale i veganská
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Přichází období ředkviček. Skvěle se hodí na pomazánku. Nejlepší pomazánka z ředkviček je nádherně lahodná, jemná, svěží a báječně křupavá. Takovou si můžete namazat na voňavé čerstvé pečivo.

Ředkvičková pomazánka

Jaro je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla plná barev a vitaminů. Jednou z takových dobrot, která by neměla chybět na žádném stole, je pomazánka z ředkviček. Rychlá, jednoduchá, zdravá – a přitom tak osvěžující!

Ředkvičky patří mezi typické jarní suroviny. A můžeme si je vypěstovat poměrně brzy. Když je kupujeme, jsou levné. Jejich mírně štiplavá chuť dokáže skvěle probudit chuťové buňky. A právě v pomazánce krásně vyniknou – obzvlášť když se spojí třeba s jemným tvarohem nebo máslem a doplní trochou bylinek.

Pomazánka z ředkviček skvěle chutná na čerstvém pečivu, ale výborně funguje i jako dip k zelenině nebo jako lehká večeře. Navíc ji připravíme během pár minut a bez složitých surovin.

Varianty ředkvičkových pomazánek

  • Ředkvičková pomazánka máslem nebo pomazánkovým základem

Když chceme něco hutnějšího a bohatšího, skvěle poslouží máslo nebo pomazánkové směsi. Pomazánka tak získá plnější chuť a je ideální třeba na čerstvé pečivo.

Variantou je i přidání smetanového sýru. Krémový sýr dodá pomazánce jemnost a lehkou kyselost. Navíc se snadno roztírá.

Náš tip: Přichystejte si ředkvičkovou pomazánku s pomazánkovým máslem a sýrem

  • S vejcem natvrdo

Přidané vejce pomazánku obohatí o bílkoviny a vytvoří jemnou texturu. Výborná volba pro vydatnější verzi se hodí ke svačině i třeba na piknik.

Náš tip: Přichystejte si ředkvičkovou pomazánku s lučinou a vejcem.

  • Veganská varianta

I bez mléčných výrobků může být ředkvičková pomazánka výborná – třeba s rostlinným tvarohem, tofu nebo avokádem. 

Náš tip: Přichystejte si netradiční ředkvičkovou pomazánku s avokádem.

Jak ještě pomazánku ochutit?

Pro milovníky výraznějších chutí je skvělou volbou česnek, trocha hořčice nebo pepře. Pomazánka dostane říz a skvěle se hodí třeba k tmavému chlebu.

Na pomazánku patří i něco zeleného. Bylinky, jako třeba pažitka, petržel nebo řeřicha, přidají svěžest, barvu a výraznou vůni. Skvělá volba pro jarní dny a zeleninové talíře.

Ředkvičky

Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…

Jak připravit ředkvičkovou pomazánku s tvarohem

Klasika, která nikdy nezklame. Tvaroh dodá pomazánce krémovou konzistenci a jemnou chuť, která nechá ředkvičky krásně vyniknout.

Pro čtyři osoby budete potřebovat: 1 svazek ředkviček, 1/2 svazku jarní cibulky, 125 g nízkotučného tvarohu, sůl (dle chuti), mletý pepř (dle chuti) a čerstvé bylinky (dle chuti).

Jak na to? Svazek ředkviček umyjte, očistěte a nastrouhejte nahrubo. Přebytečnou vodu zlehka vymačkejte a slijte. Umytou jarní cibulku najemno nasekejte a přidejte k ředkvičkám. Přidejte tvaroh a vše dobře promíchejte. Nakonec pomazánku osolte a opepřete. Podávejte s celozrnným pečivem posypané jemně nasekanými bylinkami.

Náš tip: Přichystejte si výbornou ředkvičkovou pomazánku se sýrem podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku