Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné kedlubny podle ČSN: Majonéza s kuřetem, celerem a okurkami k zelenině skvěle pasuje
Zdroj: Toprecepty

Kedlubny můžete použít do salátu, udělat z nich zelí, můžete je zapéct a nebo z nich připravit zajímavé pohoštění. Recept na plněné kedlubny byl dokonce uveden i v knize Receptury studených pokrmů, podle níž se vařilo ve všech restauracích, jídelnách a bufetech. Tak proč je nevyzkoušet?

Univerzální kedlubny

Kedlubny jsou jedním z prvních jarních druhů zeleniny. Jejich sezona začíná již během dubna a vrcholí pak v průběhu května. Právě první jarní kedlubny jsou nejlepší, neboť jsou křehké, svěží, šťavnaté, mají příjemnou nasládlou chuť a nejsou dřevnaté, jak se někdy stává u přerostlých kedluben.

Nicméně pochutnávat si na nich můžeme celý rok. Existují totiž i pozdní odrůdy, které dorůstají až během podzimu a bývají i odolné proti dřevnatění. Na kedlubnách je úžasné, jak jsou univerzální. Vynikající jsou syrové jen samotné nakrájené na plátky na krajíci chleba s máslem, v salátu, ale i dušené, smažené nebo pečené. Připravit je zkrátka můžete na spoustu možných způsobů. 

Čím naplnit kedlubny?

Díky jejich kulatému tvaru jsou kedlubny přímo ideální zeleninou k plnění, ať už mletým masem, ale třeba i sýry nebo nějakou směsí třeba s kuřecím masem nebo s uzeným masem. Můžete do nich ovšem dát třeba i vařenou rýži nebo bulgur smíchané se zeleninou.

Kedlubny s takovými náplněmi se většinou zapékají, lze však zvolit i postup, kdy kedlubny předem předvaříte, aby změkly a pak zapečete. Vytvoříte tak zajímavý pokrm, který se rovněž hodí jak občerstvení třeba na nějakou oslavu. 

Pohoštění podle normy

Recept na plněné kedlubny můžete najít v knize Receptury studených pokrmů, což je soubor normovaných receptů a výrobních postupů určených pro veřejné stravování, podle něhož se vařilo v socialistických restauracích, jídelnách a bufetech.

Publikace existovala i pro teplou kuchyni,  v té pro studenou ale byly uvedeny recepty na různé studené pochutin, např. na zdobená vejce, rybí a aspikové výrobky, chlebíčky a další chuťovky, jako byly třeba kedlubny plněné tzv. majonézou z kuřete.

Kedlubny plněné majonézou z kuřat podle normy

Plněné kedlubny s majonézovým kuřecím salátem jsou zajímavou zeleninovou specialitou a lehkým pohoštěním a také ideální možností, jak využít větší kedlubny. A jak je tedy podle normy připravíte?

Budete potřebovat: 350 g kedluben (asi 5 kousků), 5 g soli, 15 g octa, 3 g cukru. Na majonézu z kuřat si připravte: 150 g kuřecího masa syrového (můžete použít i zbytky pečeného kuřete), 30 g sterilovaného celeru bez nálevu, 50 g konzervovaných okurek, 25 g citronu, 2,5 g cukru, 7 g soli, 3 g bílého vína, 12 g hořčice a 75 g majonézy, bylinky na ozdobu.  

  1. Stejně velké kedlubny seřízněte tak, aby vršek (víčko) nebyl porušený. Pak je oloupejte a vnitřek vykrojte. Upravené kedlubny včetně vršku uvařte v osolené vodě a poté je vložte nejméně na dvě hodiny do nálevu z octa, cukru, soli a malého množství vody. 
  2. Očistěné kuřecí maso osolte a poduste nebo osmahněte na pánvi. Pak maso nakrájejte na nudličky. Přidejte na drobné, stejné nudličky krájený celer, sladkokyselé okurky, majonézu, citronovou šťávu, víno, hořčici a vše lehce promíchejte. Podle chuti osolte a přislaďte. 
  3. Odkapané kedlubny plňte kuřecí majonézou a navrch případně položte rovněž uvařená víčka. Podle normy by se měly plněné kedlubny servírovat ozdobené aspikem, ale není to nutné. Stačí je dozdobit bylinkami. 

Náš tip: Podle norem se tyto kedlubny mohly plnit i vlašským salátem. Ten si můžete připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku