

Jablečný páj
Suroviny
- 200 g hery
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1dcl kysané smetany nebo kyselého mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 kg jablek
- 1 lžíce strouhanky
- 2 lžíce mletých ořechů
- 1 lžíce skořice
- 1 citrón
Postup přípravy receptu
Měkkou Heru, cukr, žloutky, sůl, kysanou smetanu a mouku s práškem do pečiva zpracujeme v těsto. Necháme odpočinout na chladném místě - 1-2 hodiny.
Mezitím oloupeme jablka a nastrouháme. Necháme 10 minut stát, potom z jablek vymačkáme vodu a dáme dusit do teflonové nádoby. Během dušení přidáme k jablkům 1 lžíci cukru, kůru z citrónu se šťávou a skořicí.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme do velikosti plechu na pečení. Posypeme strouhankou a poklademe jablečnou hmotou, kterou jsme dusili.
Druhý díl těsta také vyválíme a položíme na jablečnou směs. Povrch potřeme bílkem a upečeme na 225°C, cca 20 minut.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablečný páj
-
Drobek: přiznávám, že v receptu, byla jablka taky strouhaná,ale já si to opět usnadnila kvůli času. Nakonec se stejně rozmělnili, jak jsem je míchala za tepla, když jsem přidávala ještě trochu cukru, protože jablka byly dost kyselý
Jiřička: ořechy jsem posypala na jablkovou náplň -
Prosím, kam příjdou ořechy do náplně, nebo navrch placky? Dík J.
-
Tak, to bych si určitě s chutí dala
-
to vypadá fantasticky
určitě vyskouším
-
No vida, tak páj už dorazil i do Čech, na fotkách vypadá líp než ten co tady kupujem. A recept, mŇam. Tady se dávají jen jablka nastrouhaná, tohle je přenádherná kombinace snadného pájového korpusu a lahodných štrůdlových jablek. Rozhodně si ho upečem, dávám pochvalu a bodík. Rád bych dodal, že se tu dělá i páj bez vrchni těstové pokličky, ale zato se žmolenkou.
-