Články

  • Vnútornosti

    Vnútornosti

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Biologická hodnota vnútorností je vyššia ako samotnej svaloviny. Najčastejšie používané vnútornosti sú: pečeň, srdce, pľúca, slezina, jazyk, obličky, mozog, držky.

  • Rozdelenie a použitie hovädzieho mäsa

    Rozdelenie a použitie hovädzieho mäsa

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Hovädzie mäso je mäso z kráv, býkov a volov. Mäso z býkov je kvalitnejšie, rovnako kvalitnejšie je mäso z mladých kusov dobytka. Hovädzie mäso je farby svetlo červenej, staršie kusy majú mäso hnedočervenej farby. Kvalita jednotlivých častí je rôzna, záleží v prevažnej miere od jemnosti svalových vlákien a obsahu vnútrobunkového tuku....

  • Zelenina a jej zloženie

    Zelenina a jej zloženie

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Časti rastlín, ktoré sa využívajú ako zelenina, obsahujú mnoho životne dôležitých zložiek. Sušina zaberá v zelenine malé množstvo, veľkú časť tvorí voda, 700 - 950 g / kg. Závisí to od druhu zeleniny. Voda je hlavným rozpúšťadlom ostatných zložiek zeleniny. Hlavnými zložkami sušiny sú bielkoviny, tuky, sacharidy a minerály a...

  • Čo je tofu?

    Čo je tofu?

    18. 9. 2008 Vaření tejaja

    Tofu je prírodný produkt , ktorý sa pripravuje zo sójových bôbov. Najprv sa zo sóje pripraví sójové mlieko, ktoré sa prírodnými zrážadlami vyzráža do sójového tvarohu – syra tofu.  Neobsahuje tuk ani cholesterol, je jedinečným zdrojom vápnika, železa, vitamínov B, vitamínu E, lecitínu, draslíka, horčíka a...

  • Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se

    Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?

    15. 9. 2008 Ostatní lenka-m

    Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí teplé a bez pěny, Američani si ho raději vozí od nás. Jestli Česko má nějaký národní poklad, nejsou to ani tak Blaničtí rytíři jako právě pivo. Jak se tohle božské pitíčko vlastně vyrábí?

  • Co víme o salátu

    Co víme o salátu

    15. 9. 2008 Vaření lenka-m

    Z literatury jsem se dozvěděla, že se obyčejný salát začal pěstovat v jihozápadní Asii a odtud se pěstování rozšířilo do Řecka a Říma. Římané pěstovali salát v hojném množství, a to pod dohledem kvalifikovaných zahradníků. Jednalo se o tzv. římský salát, který netvořil takové pěkně kulaté hlávky. Doposud se pěstoval pouze salát...

  • Příprava čajů z léčivých rostlin

    Příprava čajů z léčivých rostlin

    15. 9. 2008 Zdraví lenka-m

    Již za dávných časů si lidé připravovali léčivé čaje z různých rostlin, pomocí nichž se snažili vyléčit sví neduhy. Myslím, že tomu tak je i dnes a nejen k léčení. Jsou lahodné a v letních měsících nás ochladí. Někdo si oblíbil čaje jako náhražku kávy. Někdo z nás si zajde pro bylinkový čaj do lékárny a někdo si jej...

  • Pepř

    Pepř

    15. 9. 2008 Vaření lenka-m

    Pepř patří mezi nejčastěji používaná koření a najdeme jej v kuchyních celého světa. I když je známo více jak 1500 druhů pepře, jako koření se jich používá jen asi šest. Pepř se používal již ve starověku, a v Evropě byl považován za tak vzácný, že se jej používalo i jako platidla. Pepřovník černý je popínavý keř z tropických...

1 19 37 55 69 70 71 72 73

TIP dne na email