Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čatní z rebarbory se hodí nejen k masu, ale třeba také k luštěninám
Zdroj: Freepik, fahrwasser

Rebarborové čatní je zajímavá a chutná příloha, která spojuje sladké, kyselé i pikantní chutě. Využívá se hlavně k masu nebo sýrům, ale najde si místo i v sendviči nebo jako doplněk ke grilování. Připravuje se na jaře, kdy je rebarbora čerstvá a nejchutnější, a při správném skladování vydrží dlouhé měsíce.

Kdy připravovat 

Ideální čas na přípravu čatní je spojen s jarem, kdy se rebarbora začíná objevovat na záhonech, trzích a v obchodech. Konkrétně v období od dubna do června. Právě čerstvá jarní rebarbora je tedy tím nejlepším základem pro čatní, protože má ideální poměr kyselosti a šťavnatosti.

V pozdějších měsících se v rebarboře zvyšuje obsah kyseliny šťavelové, která může ve větším množství zatěžovat organismus, a navíc její stonky dřevnatí a ztrácejí svěží chuť

Jak na rebarboru 

Nejprve je potřeba rebarboru omýt pod tekoucí vodou a zbavit případných nečistot. Používají se pouze stonky, listy rebarbory jsou jedovaté, protože obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové, a do kuchyně vůbec nepatří. Ze stonků je dobré stáhnout případnou tužší slupku, hlavně pokud jsou vláknité nebo už trochu přezrálé. U mladé rebarbory to většinou není nutné.

Stonky se poté nakrájejí na menší kousky. Při vaření se pak dobře rozpadnou a čatní získá správnou strukturu. Není potřeba rebarboru předem nijak předvářet, do čatní se dává syrová, aby se během vaření mohla propojit s ostatními surovinami a kořením. Čím čerstvější a šťavnatější rebarboru použijete, tím lepší bude výsledek.

K čemu se hodí

Rebarborové čatní je překvapivě univerzální příloha, která se hodí k celé řadě jídel. Jeho sladkokyselá chuť, obohacená o koření, skvěle doplňuje hlavně maso. Výborně ladí s pečeným nebo grilovaným vepřovým, třeba s bůčkem, kotletou nebo kolenem. Stejně dobře však funguje i s kachnou, kuřetem nebo krůtím masem. Svou výraznou chutí „sedí“ i k hovězímu roastbeefu nebo zvěřině. 

Čatní se velmi dobře uplatní i v kombinaci se sýry. Hodí se k těm tučnějším a výraznějším, jako jsou brie, camembert, čedar nebo modré plísňové sýry. Lžička čatní dodá zajímavou chuť i sendvičům nebo burgerům, ať už jsou s masem, šunkou nebo jen se zeleninou. Funguje tak jako chutná náhrada klasických omáček, hořčice nebo majonézy.

Rebarborové čatní je také skvělým doplňkem k pokrmům z luštěnin nebo k vegetariánským jídlům. Vhodné je ho podávat například k čočce, cizrně, pečené zelenině nebo indickému dhalu. Použít ho můžete i jako dip k nachos nebo na topinky. 

Jak skladovat

Rebarborové čatní se díky octu, cukru a koření konzervuje velmi dobře. Po naplnění do sterilizovaných sklenic a správném uzavření vydrží v chladu a temnu několik měsíců, někdy až rok. Po otevření se doporučuje skladovat v lednici a spotřebovat do dvou až tří týdnů. Čím déle necháte čatní uležet, tím více se chutě propojí, podobně jako u marmelád nebo kvašené zeleniny. 

Rebarborové čatní

Na přípravu chutného doplňku k mnoha pokrmům budete potřebovat

Jak na to?

Náš tip: Z rebarbory si můžete podle našeho video receptu připravit také perfektní marmeládu.

Zdroje informací:

Hairy Bikers Rhubarb Chutney Recipe 

bbcgoodfood.com - Rhubarb chutney

Témata

Recepty k tomuto článku