Články Přidat nový článek

  • Pivo

    Pivo

    15. 9. 2008 Ostatní lenka-m

    Pivo je ušlechtilým nápojem, jehož vznik se odhaduje na dobu před 10.000 roky a je tedy pravděpodobně mnohem starší než chléb. Existují důkazy o pití piva v Mezopotámii z doby 4.000 let před Kristem, ale toto pivo asi nebylo tím nápojem, jaký známe dnes. Svoji dnešní podobu začalo pivo získávat až v novověku, někdy v osmnáctém století....

  • Co víme o salátu

    Co víme o salátu

    15. 9. 2008 Vaření lenka-m

    Z literatury jsem se dozvěděla, že se obyčejný salát začal pěstovat v jihozápadní Asii a odtud se pěstování rozšířilo do Řecka a Říma. Římané pěstovali salát v hojném množství, a to pod dohledem kvalifikovaných zahradníků. Jednalo se o tzv. římský salát, který netvořil takové pěkně kulaté hlávky. Doposud se pěstoval pouze salát...

  • Příprava čajů z léčivých rostlin

    Příprava čajů z léčivých rostlin

    15. 9. 2008 Zdraví lenka-m

    Již za dávných časů si lidé připravovali léčivé čaje z různých rostlin, pomocí nichž se snažili vyléčit sví neduhy. Myslím, že tomu tak je i dnes a nejen k léčení. Jsou lahodné a v letních měsících nás ochladí. Někdo si oblíbil čaje jako náhražku kávy. Někdo z nás si zajde pro bylinkový čaj do lékárny a někdo si jej...

  • Pepř

    Pepř

    15. 9. 2008 Vaření lenka-m

    Pepř patří mezi nejčastěji používaná koření a najdeme jej v kuchyních celého světa. I když je známo více jak 1500 druhů pepře, jako koření se jich používá jen asi šest. Pepř se používal již ve starověku, a v Evropě byl považován za tak vzácný, že se jej používalo i jako platidla. Pepřovník černý je popínavý keř z tropických...

  • Co víme o houbách

    Co víme o houbách

    15. 9. 2008 Vaření lenka-m

    Již staří Římané si vážili hub a připravovali z nich pokrmy. Jsou známy římské předpisy na houbové pokrmy z 1. a 3. století. Například Coetius uvádí ve svých předpisech 13 speciálních pokrmů. Dále předpisy na úpravu hub uváděl Seneca a M. Gavia Apida. Houby se řadily mezi nejvzácnější pokrmy tehdejších hostin. Přípravu hub nikdy...

1 19 36 54 68 69 70 71

TIP dne na email

Náhodný recept

Zapomněl/a jsem heslo