Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Ke štědrovečerní večeři není nutné připravovat jen českou klasiku, smaženého kapra s bramborovým salátem. Pokrm hodný sváteční tabule je též kapr pečený s plátky sušené šunky a podávaný se zámeckými šťouchanými bramborami.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 993 kJ /
1 432 kcal
Bílkoviny27,33 g
Tuky65,50 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 203 mg
Sodík 142 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy172,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapra důkladně omyjeme a naporcujeme. Papírovými utěrkami každou porci osušíme a ze všech stran nasolíme a položíme na tácek. Porce pokapeme šťávou z poloviny citronu a ještě je ve šťávě několikrát obrátíme. Takto připraveného kapra, zakrytého potravinářskou folií, necháme minimálně 2 hodiny v chladnu odležet. Krok 2: Do pekáčku nalijeme řepkový olej, přidáme sladkou papriky, sůl a čerstvě mletý černý pepř. Štětečkem v pekáčku vše důkladně promícháme, až se vytvoří červená papriková emulze. Krok 3: Troubu předehřejeme na 200 °C. Kapra vyjmeme z citronové lázně a porce ze všech stran osušíme papírovou utěrkou. Vložíme do pekáčku a štětečkem potřeme ze všech stran. Na každou porci položenou kůží dolů položíme kostičky másla a srolovanou šunku. Po upečení bude krásně křupavá. Krok 4: Nezakrytý pekáček vložíme do trouby a necháme péct přibližně 25 minut. Během pečení poléváme výpekem, případně podlijeme trochou vody. Krok 5: Mezitím připravíme šťouchané brambory. Oloupané a na menší kousky nakrájené brambory uvaříme do měkka v osolené vodě. Krok 6: Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme máslo, přelomený bobkový list a dvě kuličky nového koření. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a přidáme do mléka. Mléko osolíme 1 kávovou lžičkou soli a přidáme čerstvě mletý pepř a začneme ohřívat. Mléko nesmí vařit, držíme ho těsně pod bodem varu asi 10 minut. Krok 7: Uvařené brambory scedíme a následně rozmačkáme šťouchadlem. Přiléváme postupně mléko s cibulkami, ze kterého odstraníme koření. Těsně před podáváním vmícháme nasekanou petrželku. Krok 8: Na nahřátý talíř položíme čerstvě upečeného kapra kůží nahoru, přidáme porci šťouchaných brambor a doplníme plátkem křupavé slaniny nebo šunky. Na úplný závěr porci kapra přelijeme výpekem z pekáčku.

TIP: Jak správně zacházet s kaprem, aby všem chutnalo

Zveřejněno 6. 12. 2016

Poznámka autorky rozmarynaH

Vánoční či sváteční podoba kapra se nemusí omezovat jen na tradiční podobu – smaženého v trojobalu. Zkuste o letošních Vánocích změnu. Příprava pečeného kapra se zámeckými šťouchanými bramborami je mnohem jednodušší a svým způsobem i chutnější.

Zámecké šťouchané brambory dělala babička. Recept měla od své maminky, která tvrdila, že se takto úžasně připravovaly na zámku Hradiště. Kapra můžeme nechat odležet i do druhého dne. Čím déle, tím lépe. Odležení je důležité. Nasolený kapr, přelitý citronovou šťávou, tak ztratí charakteristickou „vůni“ rybiny.

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/ryby/peceny-kapr-se-...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DK9n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DK9n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Velmi hezký recept, zejména ty zámecké šťouchané brambory. Určitě stojí za vyzkoušení 👌😊

Monika146: Děkuji za milý komentář. Ryby máme rádi a kapr patří k našim oblíbeným. Připravuji ho několikrát do roka a tenhle způsob patří k nejčastějším.💝

Velké předvánoční díky: ivulinka :-K:-K , Michaela Medkova :-K:-K, radiator :-K:-K, nanny :-K:-K, zizala :-K:-K, maiva :-K:-K

Pěkná porce:-D:yes:

To by mi chutnalo <3:yes:

<3:-K:yes:

Hezký a zajímavý recept:yes::-K

Krásné papáníčko:yes:

Nic ve zlým, ale myslím, že když dáš recept sem, tak by tu měl být celý a ne tak, že půlku / zámecké brambory /, bychom měli hledat na Tvých stránkách. Jinak nic proti, že si sem dáš na ně odkaz, to tu má hodně lidí, ale ne tímto způsobem. Recept zde mají celý;-)

maris: Já se nezlobím. Tady se zlobí hodně lidí, ale já ne. Opravím a do receptů přidám odkazy z topreceptů. A děkuji:-K

rozmarynaH: díky, bude to tak lepší;-):-)

Nádherná kapří porce, díky za inspiraci;-):-K:yes:

Tématické fráze:
pečený kapr, doba pečení kapra, příprava kapra, kapr s bramborem, kapr s kůží, recept na pečeného kapra, kapr pečený, připrava smaženého kapra, kapr doba pečení, pečený kapr s kůží, prčený kapr, peceny kapr recepty, pečený kapr na cibuli, kapr pečeny s kuzi, upeceni kapra, kapr pečený s cibulkou, jak se připravuje kapr, odležení kapra, pečený kapr top recepty, kapr bez kuze

Suroviny:
kapr, slanina, paprika sušená sladká, sůl, olej řepkový, máslo, pepř mletý, citron, brambory, mléko, máslo, bobkový list, koření nové koření, cibulka jarní, petrželka, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu