Domácí šunka z králičího masa
Výroba domácí šunky není nic složitého, obzvlášť pokud máme šunkovar. Připravíme ji z jemného králičího masa a ochutíme medem a naloženým zeleným pepřem, který šunce dodá netradiční chuť i aroma.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 592 kJ / 1 098 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 214,81 g |
Tuky | 16,00 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 520 mg |
Sodík | 7,50 g |
Sůl | 16,20 g |
Sacharidy | 19,07 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve 100 ml vody rozmícháme a necháme rozpustit med a obě soli.
Krok 2: Polovinu masa nakrájíme na drobnější kousky (cca 1,5 cm), zbytek masa umeleme na masovém mlýnku. Maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně hněteme a promačkáváme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou. Doba hnětení postačí 10 minut.
Krok 3: Poté přidáme kuličky naloženého pepře a ještě chvíli prohněteme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice.
Krok 4: Vnitřek šunkovaru vyložíme mikrotenovým sáčkem a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu. Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce.
Krok 5: Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce.
Krok 6: Vaříme 90 minut při teplotě 80 °C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75 °C a vyšší než 80 °C.
Krok 7: Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby se šunka uležela a dala se dobře krájet.
Zveřejněno 9. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí šunka z králičího masa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oozX
Moje poznámka
Domácí šunka z králičího masa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oozX
Nejnovější recepty
Polévka s ratatouille
Přidáno před 7 hodinami
Maso na špejli
Přidáno před 7 hodinami
Medová směs s adžikou
Přidáno před 7 hodinami
Kynuté rumové muffiny
Přidáno před 7 hodinami
Fenykl restovaný s cuketou a rajčátky
Přidáno před 9 hodinami
Polévka z červených paprik
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 8 hodinami
Americké okurky
Ludmilka Sykorova před 8 hodinami
Kyselá polévka ze zelených fazolek
Kajkajak před 10 hodinami
Domácí kečup
zuzik8 před 10 hodinami
Plněné papriky
Cernousek před 10 hodinami
Topinka ala Mamka
Nikolina03 před 10 hodinami
Lečo - polotovar
Dagmardasa před 10 hodinami
Čínská "červená" polévka
Macca155 před 11 hodinami
Milouškovy oblíbené broskvové řezy
iveta.kroul před 12 hodinami
Ovocné knedlíky ze spařovaného těsta-jednoduché
Jitule_m před 12 hodinami
Tématické fráze:
domácí šunka z králíka,
kraličí šunka,
sunka z kralika,
domácí šunka z králíka recept,
kralici sumka,
sunka z kralika recept,
šunka z králíka recepty,
výroba králíčí šunky,
kralici sunka recept,
výroba šunky z králíka v šunkovaru,
vyroba sunky z králíka,
domaci sunka,
králíci sunka ze sunkovaru,
sunka s králíka,
domácí šunka recept,
domaca šumka z kralika,
recept na šunku z králíka,
recepty z křáličího masa,
sumka z kralika,
domácí šunka králiččí
Suroviny:
maso králičí,
sůl,
rychlosůl,
med tekutý,
pepř zelený
Komentáře (11)
Musím uznat ,že nyní nevím, do jaké šunky se pustit, jestli do křecí, nebo do králičí. Musím uznat, že tu práci Vám nezávidím.
Palec nahoru. Barva nádherná .I když to vyjde daleko dráž, než kuřecí, určitě vyzkouším. Milan P.
Ivace64: Ivi je k dostání v drogerii Teta.Prodává se v 250 g sáčku.Doufám,že ji seženeš.Na 1kg masa se má dávat 10-15g,ale já dávám jen 5g.I při takovém malém množství má šunka hezkou barvu
cecilka: Věřím,že se šunka podařila
srettka: Kami díky