Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 174 kJ / 1 715 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 87,00 g |
Tuky | 11,20 g |
Vláknina | 160,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 34,84 g |
Sůl | 85,00 g |
Sacharidy | 245,00 g |
Postup přípravy
Na povrchu plátna a prkénka se může vytvořit bělavý povlak, kterému se říká křís. Ten není pro zdraví nijak škodlivý, ale zamezuje mléčnému kvašení, které zelí konzervuje. Křís tedy co nejpečlivěji odstraníme, pláténko vypereme, prkénko nebo talířek čistě omyjeme a kámen dobře očistíme. Zelí znovu přikryjeme jako poprvé, podle potřeby dolijeme studenou převařenou vodou s troškou soli a pokračujeme v kvašení. Po skončení kvašení láhev uzavřeme a dáme do chladnější místnosti. Krok 5: Praktické pokyny: Čím pevněji je zelí napěchováno do láhve, tím déle vydrží. Kvašení zelí se projevuje vystupováním pěny na povrch. Na pěně se někdy začne tvořit plíseň.
Není-li zelí po vykvašení dost vlhké, zalijeme jej převařenou vodou, mírně osolenou a vychladlou!!! Jinak by se zelí snadno kazilo.
Při odebírání zelí (pro použití v kuchyni) dbejme vždy hygieny: Plátýnko po každém odebírání vždy propereme, pokryjeme jím povrch zelí a povrch zatížíme očištěným prkénkem a kamenem.
Zveřejněno 8. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Moje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 4 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 8 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 12 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 2 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 2 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 6 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 6 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 8 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 8 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 9 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 9 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 9 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 11 hodinami
Tématické fráze:
kvaseni zeli v lahvich,
nakládání zelí do lahví,
kysané zelí v lahvích,
zeli kysane v lahvich,
bílý povlak na kysaném zelí,
teplota pri kvaseni zeli,
jaká teplota při kvašení zelí,
kvašené zelí v lahvi,
bílá plíseň na kysaném zelí,
bílý povlak na kysané zelí,
zeli kvasene v lahvích,
slizké kysané zelí,
teplota pro kvašení zelí,
kysane zeli v petilitrove.lahvi,
zátěž na zelí,
teplota kvašení zelí,
kvašené zeli v 0 7 v lahvích,
kysané zelí do sklenic tejaja,
na candidu kysane zelí,
kysané zelí s bílým povlakem
Suroviny:
zelí,
sůl,
kmín celý,
cibule,
listy vinné,
kopr
Komentáře (8)
U marmelád to bývá plíseň.
To není kritika receptu, ale zarazilo mě to