Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 174 kJ / 1 715 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 87,00 g |
Tuky | 11,20 g |
Vláknina | 160,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 34,84 g |
Sůl | 85,00 g |
Sacharidy | 245,00 g |
Postup přípravy
Na povrchu plátna a prkénka se může vytvořit bělavý povlak, kterému se říká křís. Ten není pro zdraví nijak škodlivý, ale zamezuje mléčnému kvašení, které zelí konzervuje. Křís tedy co nejpečlivěji odstraníme, pláténko vypereme, prkénko nebo talířek čistě omyjeme a kámen dobře očistíme. Zelí znovu přikryjeme jako poprvé, podle potřeby dolijeme studenou převařenou vodou s troškou soli a pokračujeme v kvašení. Po skončení kvašení láhev uzavřeme a dáme do chladnější místnosti. Krok 5: Praktické pokyny: Čím pevněji je zelí napěchováno do láhve, tím déle vydrží. Kvašení zelí se projevuje vystupováním pěny na povrch. Na pěně se někdy začne tvořit plíseň.
Není-li zelí po vykvašení dost vlhké, zalijeme jej převařenou vodou, mírně osolenou a vychladlou!!! Jinak by se zelí snadno kazilo.
Při odebírání zelí (pro použití v kuchyni) dbejme vždy hygieny: Plátýnko po každém odebírání vždy propereme, pokryjeme jím povrch zelí a povrch zatížíme očištěným prkénkem a kamenem.
Zveřejněno 8. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Moje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Nejnovější recepty
Jogurtový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Švestkový džem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvovo-jablečné muffiny bez přidaného cukru
Přidáno před 16 hodinami
Pudinkové BeBe řezy
Přidáno před 18 hodinami
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno 15. 8. 2025 15:20:45
Mini chlebíčky s tataráčkem z uzeného lososa
Přidáno 15. 8. 2025 15:12:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hubník s anglickou slaninou
kacaba10 před 3 hodinami
Jednoduché Margot řezy
Petreli před 4 hodinami
Nekynuté šátečky
Bohunka37 před 4 hodinami
Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
majka-24 před 5 hodinami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Lucia81 před 6 hodinami
Slaný cuketový koláč
ihrdlick před 6 hodinami
Kuře na leču
Ivet88 před 7 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
Lelekovicero před 7 hodinami
Vynikající langoše
pazderka83 před 8 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
karel_koutnik před 8 hodinami
Tématické fráze:
kvaseni zeli v lahvich,
nakládání zelí do lahví,
kysané zelí v lahvích,
zeli kysane v lahvich,
bílý povlak na kysaném zelí,
teplota pri kvaseni zeli,
jaká teplota při kvašení zelí,
kvašené zelí v lahvi,
bílá plíseň na kysaném zelí,
bílý povlak na kysané zelí,
zeli kvasene v lahvích,
slizké kysané zelí,
teplota pro kvašení zelí,
kysane zeli v petilitrove.lahvi,
zátěž na zelí,
teplota kvašení zelí,
kvašené zeli v 0 7 v lahvích,
kysané zelí do sklenic tejaja,
na candidu kysane zelí,
kysané zelí s bílým povlakem
Suroviny:
zelí,
sůl,
kmín celý,
cibule,
listy vinné,
kopr
Komentáře (8)
U marmelád to bývá plíseň.
To není kritika receptu, ale zarazilo mě to