Postup přípravy
Krok 1: Očištěné kloboučky václavek obalíme v hladké mouce, pak je oklepeme od přebytečné mouky a vložíme do rozšlehaných vajec se solí nejprve lupeny dolů, poté svižně otočíme, okořeníme dle chuti a obalíme v čerstvě mleté strouhance z ne zcela tvrdých rohlíků.
Krok 2: Po oklepání od přebytečné strouhanky smažíme v pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší, bramborami a tatarkou či česnekovým dipem...
Zveřejněno 21. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řízky z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dgzq
Moje poznámka
Řízky z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Dgzq
Nejnovější recepty
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno před 1 hodinou
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno před 14 hodinami
Polévka s ratatouille
Přidáno před 14 hodinami
Maso na špejli
Přidáno před 14 hodinami
Medová směs s adžikou
Přidáno před 14 hodinami
Kynuté rumové muffiny
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketové zelí
janatka před 16 minutami
Cuketové halušky
janatka před 18 minutami
Cuketové palačinky
janatka před 25 minutami
Jablečný závin bez kynutí
janatka před 29 minutami
Pizza z cottage placky pro děti
janatka před 33 minutami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
Medvidek před 1 hodinou
Italská rajčatová polévka
Bohunka37 před 1 hodinou
Babiččina rychlá kulajda
olivka před 3 hodinami
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 15 hodinami
Americké okurky
Ludmilka Sykorova před 15 hodinami
Tématické fráze:
dají se václavky smažit
Suroviny:
houby václavky,
mouka hladká,
vejce,
strouhanka,
olej,
sůl,
česnek sušený
Komentáře (18)
Inak nožičky z podpňoviek, ak sú už nožičky staršie, suším a zmixujem na hubový prášok, ktorý mám celý rok do varenia ako korenie. Mladé jem rovnako ako klobúčiky.
https://plzen.rozhlas.cz/houby-vaclavky-dele-varte...
Václavky jsou jedlé za podmínky, že je dostatečně tepelně zpracujeme, v opačném případě mohou způsobit nevolnost. Vařit by se měly nejméně 20-25 min. I tak jsou tužší a tedy těžší na strávení, proto je raději nepodáváme malým dětem ani starým lidem, které zlobí zažívání. Z václavek sbíráme jen kloboučky.
https://dvojka.rozhlas.cz/sbiram-hlavne-jedovate-h...
tady upozornuje: „U těch vícenásobně přemrzlých může dojít i k menší otravě.“ Tepelná úprava zvyšuje jejich stravitelnost a může odbourat i nebezpečné látky.
https://www.houby-rostou.cz/vaclavka-houba-wiki-at...
Syrové nebo nedostatečně povařené, smažené či grilované způsobují zažívací potíže, jako je například zvracení nebo průjem. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se tedy, že zde hraje roli i alergie.
P.S. to na talíři je JEDNA porce