Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Kuře na paprice miluje většina z nás už od dětství, ale s chutí si ho dáme i v dospělosti. Jemné a šťavnaté maso ve smetanové omáčce ochucené sladkou paprikou podáváme s knedlíkem nebo těstovinami, ale výborná je i rýže.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 727 kJ / 891 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 126,11 g |
Tuky | 27,87 g |
Vláknina | 6,25 g |
Cholesterol | 347 mg |
Sodík | 366 mg |
Sůl | 0,90 g |
Sacharidy | 31,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na větší kousky, dáme do misky, osolíme, opepříme a promneme, aby se koření dostalo všude.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené maso.
Krok 3: Krátce zarestujeme, aby se maso zatáhlo, poté zaprášíme sladkou paprikou, promícháme a ihned podlijeme kuřecím vývarem (jinak by se paprika mohla připálit a zhořkla by).
Krok 4: Do hrnce přidáme bobkový list a vše dusíme pod pokličkou doměkka, až se maso pomalu začne rozpadat.
Krok 5: Maso z omáčky vyjmeme, nalijeme do ní polovinu smetany a pokud je třeba, dolijeme ještě trochu vývaru. Vše přivedeme k varu.
Krok 6: Ve zbytku smetany rozšleháme trochu hladké mouky a za stálého míchání vlijeme do vroucí omáčky. Metličkou rozšleháme, aby se netvořily hrudky, případně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (bobkový list před mixováním odstraníme).
Krok 7: Dobře provaříme alespoň 15 minut, aby se ztratila chuť mouky, do omáčky vrátíme maso a vařič vypneme. Dosolíme a opepříme, případně můžeme zakápnout lžičkou octa.
Krok 8: Jako příloha se hodí houskové knedlíky, ale také těstoviny i dušená rýže.
Zveřejněno 27. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/22nA
Moje poznámka
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/22nA
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 5 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 14 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 9 minutami
Kapr na zelenině
Blofas před 1 hodinou
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 2 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 3 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 3 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 3 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 4 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 4 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 4 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 5 hodinami
Tématické fráze:
kure na paprice,
kuře na paprice recept,
výborné kuře na paprice,
rychlé kuře na paprice,
kuře na paprice babica,
kureci na paprice,
maminčiny recepty kuře na paprice,
kuřecí maso na paprice se smetanou,
recept kuře na paprice,
kuře na paprice se smetanou,
recepty pro začátečníky,
kuřecí prsa na paprice,
recepty kuře na paprice,
recept na kuře na paprice,
kuře na paprice z kuřecích prsou,
rychlé kuře na na paprice recept,
top recepty kuře na paprice,
babicovy dobroty kure na paprice,
top recepty kuře pro začátečníky,
kurenapaprice
Suroviny:
maso kuřecí,
paprika sušená sladká,
cibule,
vývar kuřecí,
bobkový list,
mouka hladká,
smetana na vaření,
sůl,
pepř mletý,
olej,
ocet
Komentáře (78)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
I v restauraci dávají mnohem více papriky, já vždy dávám jeden sáček.
Z celého kuřete udělám 4, 6 nebo 8 porcí
Klasický pokrm "kuře na paprice" se připravuje tak, že kuřecí maso je v drobnějších kouscích a je přímo v paprikové omáčce, je její součástí. Autorčin recept je v tomto správně. Přidané 2 fotografie, kde ke smetanovo-paprikové omáčce je přidaný kus pečeného či jinak podobně upraveného kuřete (viz celá stehna), nejsou "kuře na smetaně", ale spíše "kuře s paprikovou omáčkou". Tyto jinými kuchaři přidané fotografie nemají u tohoto konkrétního receptu co dělat.
Také video je ilustrací jiného receptu, než jaký zveřejnila autorka. Když autorka píše, že se přidá nařezané kuřecí maso", tak se má přidat na kousky nařezané kuřecí maso a ne celá spodní stehna s kostí. Kuřecí na paprice se jí jako "jedna hmota" (omáčka s kousky masa v ní), neobírají se žádné kosti.
Všimněte si, že uvedené rozdíly vadí nejen mně, ale především autorce receptu.
Pokud má server Toprecepty sloužit i začínajícím kuchařkám a kuchařům (a tento recept to má i v názvu, že je pro začátečníky), neměly by se zde vyskytovat zavádějící ilustrace (fotografie a videa). Co se týče videí, všiml jsem si rozdílů oproti psaným receptům už vícekrát. Zkušené kuchařky to přehlížejí, začínající kuchařky to mate.
dle fotky autora vypadá super
Jen teda určitě zaklehtku vařit min 10...
Doporučuji zásmažku ???? a zkusit vyměnit 1/3 papriky za uzenou
100 g jíšky (z 50 g tuku a 50 g mouky) zahustí 1 litr polévky nebo omáčky lehce.
125 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky tak nějak středně.
150-170 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky značně.
Já na kuře na paprice používám jen jisku, přijde mi to chuťově úplně jinde než jen zahustit moukou.