Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kuře na paprice. Oblíbená omáčka se podává s knedlíkem nebo těstovinami
Zdroj: Top recepty

Kuře na paprice se řadí mezi nejoblíbenější jídla naší tradiční kuchyně. Jedná se vlastně o smetanovou omáčku, ochucenou sladkou paprikou (kořením), s kousky kuřecího masa.

Dříve se používalo slepičí maso, dnes dáváme přednost kuřecímu. Kdo chce, může použít i jiné maso např. králičí nebo vepřové. Podle receptu Expres kuře na paprice použijeme kuřecí stehýnka, do kterých vetřeme sladkou papriku a sůl. 

Jak uvařit kuře na paprice

Postup oblíbené omáčky zvládnou i začátečníci:

  • Kuřecí stehna vložíme do většího hrnce, kde jsme už na oleji osmažili nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme sladkou papriku (koření), s tou nešetříme, protože dává omáčce tu správnou chuť. Nesmíme ji připálit, protože by zhořkla.
  • Vše zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené, ochutíme solí a pepřem (případně ještě masoxem a česnekem podle receptu na Expres kuře na paprice).
  • Vaříme do změknutí masa na mírném ohni. Pak maso vyjmeme, obereme a vložíme až do hotové omáčky.
  • Vývar zahustíme (hladkou moukou rozmíchanou ve vodě), případně ještě rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a zjemníme sladkou smetanou.
  • Do omáčky vložíme maso a máme hotovo. Můžeme podávat s knedlíkem nebo s jinou přílohou.

Kuře na paprice z tlakového hrnce

Na omáčku podle našeho video-receptu potřebujete půlku kuřete, 1 cibuli, 1 kelímek zakysané smetany,  hladkou mouku, 2 lžíce oleje, sladkou papriku (koření), sůl a mletý pepř.
  1. Nejprve nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji v tlakovém hrnci.
  2. Poté zaprášíme paprikou, promícháme, přidáme osolené kuře a zalijeme horkou vodou. Maso musí být ponořené. 
  3. V tlakovém hrnci vaříme 45 minut. 
  4. Jakmile hrnec otevřeme, vytáhneme maso a do hrnku odebereme trochu šťávy na zahuštění. Šťávu necháme prochladnout. Maso obereme z kostí a nakrájíme na kousky. Do vychladnuté odebrané šťávy přidáme smetanu (stačí i mléko) a lžíci hladké mouky, poté dohladka promícháme.
  5. Za stálého míchání vlijeme obsah hrnku do ostatní šťávy v hrnci a omáčku ještě 20 minut zvolna povaříme. Krátce před koncem do omáčky vrátíme maso a společně ještě provaříme.
  6. Podáváme obvykle s knedlíkem nebo těstovinami. Jako přílohu ale můžete použít i noky nebo rýži.
A pokud vás zajímá, jak uvařit skvělou svíčkovou omáčku, podívejte se do dalšího článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky