Jak připravit kuře na paprice. Oblíbená omáčka se podává s knedlíkem nebo těstovinami
Kuře na paprice se řadí mezi nejoblíbenější jídla naší tradiční kuchyně. Jedná se vlastně o smetanovou omáčku, ochucenou sladkou paprikou (kořením), s kousky kuřecího masa.
Dříve se používalo slepičí maso, dnes dáváme přednost kuřecímu. Kdo chce, může použít i jiné maso např. králičí nebo vepřové. Podle receptu Expres kuře na paprice použijeme kuřecí stehýnka, do kterých vetřeme sladkou papriku a sůl.
Jak uvařit kuře na paprice
Postup oblíbené omáčky zvládnou i začátečníci:
- Kuřecí stehna vložíme do většího hrnce, kde jsme už na oleji osmažili nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme sladkou papriku (koření), s tou nešetříme, protože dává omáčce tu správnou chuť. Nesmíme ji připálit, protože by zhořkla.
- Vše zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené, ochutíme solí a pepřem (případně ještě masoxem a česnekem podle receptu na Expres kuře na paprice).
- Vaříme do změknutí masa na mírném ohni. Pak maso vyjmeme, obereme a vložíme až do hotové omáčky.
- Vývar zahustíme (hladkou moukou rozmíchanou ve vodě), případně ještě rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a zjemníme sladkou smetanou.
- Do omáčky vložíme maso a máme hotovo. Můžeme podávat s knedlíkem nebo s jinou přílohou.
Kuře na paprice z tlakového hrnce
Na omáčku podle našeho video-receptu potřebujete půlku kuřete, 1 cibuli, 1 kelímek zakysané smetany, hladkou mouku, 2 lžíce oleje, sladkou papriku (koření), sůl a mletý pepř.
- Nejprve nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji v tlakovém hrnci.
- Poté zaprášíme paprikou, promícháme, přidáme osolené kuře a zalijeme horkou vodou. Maso musí být ponořené.
- V tlakovém hrnci vaříme 45 minut.
- Jakmile hrnec otevřeme, vytáhneme maso a do hrnku odebereme trochu šťávy na zahuštění. Šťávu necháme prochladnout. Maso obereme z kostí a nakrájíme na kousky. Do vychladnuté odebrané šťávy přidáme smetanu (stačí i mléko) a lžíci hladké mouky, poté dohladka promícháme.
- Za stálého míchání vlijeme obsah hrnku do ostatní šťávy v hrnci a omáčku ještě 20 minut zvolna povaříme. Krátce před koncem do omáčky vrátíme maso a společně ještě provaříme.
- Podáváme obvykle s knedlíkem nebo těstovinami. Jako přílohu ale můžete použít i noky nebo rýži.
A pokud vás zajímá, jak uvařit skvělou svíčkovou omáčku, podívejte se do dalšího článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 2 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 2 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 16 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 16 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Deset otázek a odpovědí na téma svíčková omáčka: Co potřebujete vědět, aby byla jako od babičky
Komentáře