Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 655 kJ / 874 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 36,53 g |
| Tuky | 74,46 g |
| Vláknina | 6,10 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 406 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 13,21 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 20. 6. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Salát, jak ho dělal děda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PpgW
Moje poznámka
Salát, jak ho dělal děda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PpgW
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 16 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 17 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dobré bramborové knedlíky - podrobně
Priserka před 37 minutami
Domácí česnečka
Milan68 před 44 minutami
Vepřové výpečky II
DunkaStehlikova1975 před 53 minutami
Feferonová pasta - pálihub
pazderka83 před 1 hodinou
Plovdivské maso
PaveL2002 před 1 hodinou
Vepřová panenka se švestkama
lumir.pecka před 3 hodinami
Koprová omáčka
oswaldjan23 před 3 hodinami
Dokonalá zelňačka
pazderka83 před 4 hodinami
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 12 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 15 hodinami
Tématické fráze:
voda na salát,
zálivka na salát z vinneho octa,
otcova voda do salátu,
kolik bramborové salátu na 15 porci,
hlavkový salát vejce,
naložený hlávkovy salát,
hlávkový salát v otcové vodě se špekem,
kdy delat bramborovy salat,
hlávkoví salát,
otcova zalivka,
kdy delat salát,
salát hlávkoví recepty,
salát hlávkoví,
otcova zálivka na salát,
kdo delat salat,
bramborovy salát otcova voda,
co dělat když je můj otec salát,
saláty z francie,
jak se dela otcova zálivka na salat,
naložený hlávkoví salát
Suroviny:
salát hlávkový,
cibule červená,
vejce,
česnek,
olej,
voda,
ocet vinný bílý,
sůl,
pepř
Komentáře (21)
www.aufeminin.com/recette-minceur/vinaigrette-allegee-s2236552.html
madame.lefigaro.fr/recettes/sauce-vinaigrette-allegee-310709-201850
Přepočteno na větší množství (asi půl litru zálivky, vydrží v lednici pár dní):
125 ml vinného octa
125 ml vody
1 polévková lžíce hořčice
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
250 ml oleje (olivový, řepkový)
Prošlehat nebo šejkrovat :). V tomhle receptu hořčici obměňují vajíčka, což bude jistě velmi dobré! Naopak, kdo by chtěl do zálivky přidávat víno, měl by ho předem povařit a nechat zchladnout.
Francouz žijící trvale ve Francii by asi opravdu vodu do salátu nedával, ale autorka receptu netvrdí, že děda je Francouz, že salát je původem francouzský, že děda nepřišel zdejším salátům na chuť. Znám osobně Francouze žijícího v Česku už téměř 15 let a ten, přestože je hrdý Francouz a přestože rád vaří a umí to, některé postupy a receptury upravil dle našich zvyklostí protože to tak chutná nejen manželce a dětem, ale i jemu samému.
My v Česku a v okolních zemích jsme zvyklí na zálivky na bázi vody, vody okyselené a oslazené. Také se přikláním k názoru, že děda přizpůsobil salát zdejší chuti. A dost možná, že mu zdejší zálivka zachutnala natolik, že ji začal dělat i pro sebe.