Peříčkové houstičky - kaiserky

danielle72 Kuchařka: danielle72

Slané pečivo 100 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
2 - 3 celá vejce (podle velikosti)
cca 230 ml vlažného mléka
150 ml oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru
42 g droždí (už jsem ale dělala i z půlky kostky, a taky se povedly)
1 vejce na potření
hrst hladké mouky na posypání těsta před kynutím
mák
kmín
sezam
lněné semínko (slunečnice)
strouhaný sýr na posyp
Recept si zatím oblíbilo 99 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a uděláme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přlijeme 5 lžícemi vlažného mléka. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vajíčka, přidáme olej a sůl. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (mně to trvalo asi 5 minut).

  2. Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby se zase srazilo, a opět necháme v teple dokynout dalších 30 minut.

  3. Troubu předehřejeme na 170 °C. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (pro puntíčkáře to bylo cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek. Posypeme a po 15 minutách dáme péct asi na 20 minut, dokud nezezlátnou.

Poznámka

Pokud zbydou do druhého dne, což se stává málokdy , dám je do hrnce, přikryji utěrkou a pak poklicí a schovám do studené trouby.

Houstičky můžeme i zamrazit, nejlepší je to do dvou hodin po vyjmutí z trouby. Pak chutnají jako čerstvě upečené.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 070 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Peříčkové houstičky - kaiserky

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    danielle72: Asi je také odzkouším, ty kupované nemají chuť. Jsou sterilní. A moc tě musím pochválit za dodatek, že se dají zamrazit do dvou hodin od upečení.:yes: Chybí mi to u všech receptů i u koláčů, jestli se dají mrazit. Vždycky se na to vyptávám!
    Někdy není tolik času nazbyt k pečení a takový mrazený, domácí výrobek se hodí. Ne všechno se dá mrazit a pak zkouším na vlastní pěst, jestli se to podaří, bez úhony i rozmrazit. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • keltika keltika

    ráno upečené, vynikající, promiňte to slovo, ale nedá se jinak - manžel a dcera je sežrali ještě teplé:yes: s těstem se snadno pracovalo, neměla jsem tedy tak dokonalé tvary, jako jsou tady fotky, ale příště budu vědět jak na to. Kynutých těst jsem se vždycky bála, ale tohle šlo samo. Ukládám, a příště snad bude i foto. Děkuji za receptík

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Romario: Moc děkuji za vyzkoušení i krásnou fotku. Jsem ráda, že se vám podařily. :-)

    Odpovědět

  • Romario Romario

    Udělala jsem jedinou chybu, a to, že jsem pekla z poloviční dávky. Pekla jsem prvně, tak jsem se bála, jak je zvládnu. Jsou jednoduché na přípravu a hlavně jsou opravdu skvělé. :yes:<3

    Odpovědět

  • aneta berkova aneta berkova(neregistrovaná)

    Jsou moc dobre,dnes jsem je delala.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tak ty kaiserky jsou opravdu dost zdarile alenechapu proc tam je postup na pernik

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Vzhledem to jsou + - kaiserky, ale proc do testa pridavat spuostu oleje, vejce a mleko? Pak uz to nejsou kaiserky, ale spise kynute "slane buchty". Kaiserky jsou synonymem lehkeho peciva, mouka, voda, drozdi, sul, kapka tuku :-p, alespon tak je znam ja.....

    Odpovědět

  • Jiřina Holá Jiřina Holá(neregistrovaný)

    Dobrý den, zajímalo by mě, proč jste "vylepšovali" tento web. Jak už to tak bývá, je to změna k horšímu. A ještě jsou tam chyby. Třeba u tohoto receptu :Peříčkové houstičky - kaiserky. Popis práce patří k nějakému perníku.

    Odpovědět

  • spinner spinner

    lubinka: 1

    Odpovědět

  • lubinka lubinka

    danielle72: někde se stala chyba, prosím koukněte se, v postupu práce je jakýsi perník;-(

    Odpovědět

  • Zdeňka Zdeňka(neregistrovaná)

    Darina Bělohoubková:Pokud ti připadaly těžké a dost mastné, je možné, že nebyly dostatečně nakynuté. Už při zpracování těsta musí být těsto lehoučké=dostatečně nakynuté. Tak příště hodně štěstí:-)

    Odpovědět

  • helena helena(neregistrovaná)

    ted jsem dodelala testo a po ochutnani me prislo dost slane. Tak uvidíme po upeceni.

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Kacule: Používám i sušené, také 7 g ;-)

    Odpovědět

  • Kacule Kacule(neregistrovaný)

    Muzu se zeptat, kolik gramu bych pouzila se susenym drozdim? Kdyz delam bagety s 500g mouky, tak davam 7g suseneho drozdi. Nevim, jestli to hned risknout. Kazdy recept muze byt jiny a tento ja zkazit nechci. Dekuju:-)

    Odpovědět

  • aknedz aknedz(neregistrovaný)

    Astheart:co je na tom k děšení?pokud tyto ingredience nesmíte,stačí soj. mléko a suš. vejce,nevím ,kdo je hloupý.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 7

Tématické fráze: kaiserky ládi hrušky domácí housky ládi hrušky domací houstičky ladi hrusky kaiserky houstičky od ládi hrušky housky podle ládi hrušky recepty ládi hrušky housky housky ládi hrušky domácí housky od ládi hrušky kaiserky recept houstičky podle ládi hrušky houstičky lada hruška housky křupavé houstičky nejlepší křupavé houstičky domácí housticky láďa hruška domácí kaiserky lada hruska housticky kaiserka recept nejlepší kaiserky