Litá buchta s tvarohem a povidly nebo džemem
Jednoduchý koláč z litého těsta je naplněný tvarohovou náplní zjemněnou kysanou smetanou. Přidaný džem nebo povidla ještě přidají náplni nakyslou pikantní příchuť. Tyto náplně činí koláč velmi jemný a vláčný.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 452 kJ / 5 844 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,80 g |
Tuky | 263,75 g |
Vláknina | 12,90 g |
Cholesterol | 900 mg |
Sodík | 716 mg |
Sůl | 2,31 g |
Sacharidy | 736,01 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C a vyšší plech (32x23 cm) vyložíme papírem na pečení.
Krok 2: Z uvedených surovin připravíme drobenku.
Krok 3: V jiné misce smícháme řidší tvarohovou náplň.
Povidla nebo hustý džem rozmícháme se lžící rumu. Krok 4: Ve větší misce promícháme všechny sypké suroviny, přilijeme po částech vlažné mléko s rozkvedlanými vejci a olej. Krok 5: Vše důkladně promícháme, 2/3 nalijeme do připraveného plechu a urovnáme stěrkou.
Lžící navrstvíme kopečky tvarohové náplně a zlehka uhladíme. Krok 6: Na tvarohovou náplň poté dáváme malou lžičkou do řádků povidla nebo džem. Krok 7: Pomocí lžíce nalijeme cik-cak zbylou 1/3 těsta a vršek posypeme připravenou drobenkou (pokud máme meruňkový džem, doporučuji do drobenky nastrouhat 5-6 lískových oříšků). Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme do zlatavé barvy cca 25-30 minut (podle trouby - hlídáme). Krok 9: Necháme na mřížce vychladnout a nakrájíme. Můžeme poprášit moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Povidla nebo hustý džem rozmícháme se lžící rumu. Krok 4: Ve větší misce promícháme všechny sypké suroviny, přilijeme po částech vlažné mléko s rozkvedlanými vejci a olej. Krok 5: Vše důkladně promícháme, 2/3 nalijeme do připraveného plechu a urovnáme stěrkou.
Lžící navrstvíme kopečky tvarohové náplně a zlehka uhladíme. Krok 6: Na tvarohovou náplň poté dáváme malou lžičkou do řádků povidla nebo džem. Krok 7: Pomocí lžíce nalijeme cik-cak zbylou 1/3 těsta a vršek posypeme připravenou drobenkou (pokud máme meruňkový džem, doporučuji do drobenky nastrouhat 5-6 lískových oříšků). Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme do zlatavé barvy cca 25-30 minut (podle trouby - hlídáme). Krok 9: Necháme na mřížce vychladnout a nakrájíme. Můžeme poprášit moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Zveřejněno 8. 3. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Litá buchta s tvarohem a povidly nebo džemem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ5vj
Moje poznámka
Litá buchta s tvarohem a povidly nebo džemem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ5vj
Nejnovější recepty
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno před 12 hodinami
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno před 12 hodinami
Grilovaná chobotnice
Přidáno před 12 hodinami
Šafránové špízy (šiškebab) na grilu
Přidáno před 13 hodinami
Grilovaná hovězí žebra low&slow
Přidáno před 13 hodinami
Philly cheesesteak
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
chillator před 1 hodinou
Brownies z červené řepy
EvaCh před 1 hodinou
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Cikitaka před 9 hodinami
Meruňkový koláč s drobenkou
zackovam před 9 hodinami
Pomazánka z červené řepy na způsob tataráku
dvinsky před 9 hodinami
Kuře na paprice s hráškem
Aknytsirk před 10 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Sonisko před 11 hodinami
Cukeťák na plechu
Kacenka1981 před 12 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
veeronica12 před 12 hodinami
Růžičky s tvarohovou náplní
Mizera před 12 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
prášek do pečiva,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
mléko,
olej slunečnicový,
vejce,
tvaroh ve vaničce,
smetana zakysaná,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mléko,
rum,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (7)