Špagety smetanové (Carbonara)

Deniska12 Kuchařka: Deniska12

Doba přípravy: 10-25 minut 4-6porcí Těstoviny 17 názorů

Suroviny

špagety
anglická slanina
2-3 vejce
1 smetana
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvičce osmahneme slaninu. Dáme vařit špagety (já dávám vždy celé balení). Uvařené špagety slijeme a do hrnce, ve kterém jsme vařily, na ně klepneme vejce a zamícháme, to nám obalí špagety po celé délce.

  2. Přidáme slaninu a promícháme. Podle chuti je osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Necháme za stálého míchání ještě chvilku na plotně. Ozdobíme parmazánem.

  3. Aby to lépe vypadalo na oko, občas dávám i cherry rajčata, rozkrojená na půl a čerstvý lístek bazalky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Špagety smetanové (Carbonara)

  • Paul Sulc Paul Sulc

    Stale se nachazeji lide, kteri radi a vedi PRESNE jak se co dela, jak cov cem ma byt ci naopak. Muj Taliansky doktor mi rikal, ze v Italii proste nekdo smetanu dava, jiny zase ne. Snad by meli prestat ty hadky mudrcu o tom, co kam se hodi ci nehodi. Jestli mi bude smakovat cesnek ve svestkovych knedlikach, tak si jej tam budu davat a jestli mi bude chutnat cukr a skorice na bramboracich, tak take. Ostatne, Polaci to tak obcas jedi, jak mi nektgeri rekli. Ale nemaji v nich majoranku a cesnek, jen cibuli a palivou papriku.

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Já nevím jestli tam patří smetana nebo ne,ale tyto nám moc chutnaly:-p:yes:Jsou jemné a smetana dává tomu jídlu tu správnou chuť.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    casino: "Zvrhlosti" najdete vsude, ale klasika je bez smetany. Na techto strankach je napriklad recept na Knedlo zelo vepro, kde mezi "korenim" je pouzita treba sojova omacka, coz jeste neznamena, ze se tak Knedlo zelo dela, lepe receno, by se melo delat.

    Podle meho je to jen o technice a ne o tom, ze se smetanou jidlo lepe smakuje. Proste se to musi umet a popravde receno to neni vubec zadna veda. Pridani smetany vyresi problem srazlivosti a kremovitosti vajec, ale urcite ubere tomuto uzasnemu jidlu na chuti, tak proc to delat, kdyz to jde i bez ni? Rozhodne tam patri i pecorino, s parmazanem je to uz zase nekde jinde, ale dejme tomu.... Angl. slaninu nekomentuji, chapu, ze guanciale je tezko dostupne.
    Tady mate odkaz i s vysvetlenim, ktere je podle meho dost verohodne a nejvice pravdepodobne, o puvodu testovin Carbonara.

    http://www.academiabarilla.it/ricette/primi-piatti/spaghetti-delat? alla-carbonara.aspx

    Odpovědět

  • casino casino

    Jitkas:
    No, já tam jezdím (teď už spíš lítám) přes 40let a Carbonara se smetanou jsem taky nikdy nejedl... To ale nutně neznamená, že to v It. nemají;-)
    Zkuste zadat v Google it "pasta alla carbonara con panna"
    Ale když se neshodli ti italští manželé v odkazu níže, tak proč bychom se měli domluvit my, že?:-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    magdalenka: :-8:-K Děkuji, já jsem milovník italské kuchyně a snažím se ji vařit dobře :-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zizala: prednedávnom mi presne ako opisuješ, rodený Talian od Parmy pripravoval carbonara.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Deniska12: právě proto, že ti je 17 a učíš se vařit, měla bys připomínky, které nejsou míněny zle a osobně, brát v úvahu.
    Tu profi fotku z restaurace bys měla odstranit, rádi všichni uvítáme tvoji, až uvaříš sama:-) - to samé platí i u ostatních tvých receptů, kde jsi fotky - i přes upozornění, které se při přidávání receptů objeví - zkopírovala z netu:-//

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Smetanu (jen 1-2 lžíce) přidávají někteří kuchaři v restauracích na pobřeží, aby vyhověli chutím turistů a potajmu se tomu pošklebují, asi tak, jako když někdo požaduje kečup - taky vám ho podají, ale mají z takového strávníka srandu. Ital rozšlehá vajíčka (raději jen žloutky) v misce, opepří a přisolí, přidá část parmezánu. Do pánve s opečenou slaninou přidá horké uvařené špagety, prohodí, pak přidá ta ušlehaná vajíčka, opět prohodí a případně trošku zředí vodou ze špaget a prohřeje jen tak, aby se na špagetách vytvořil krém.
    Postup v receptu je chybný. Když totiž vyklepnete celá vejce rovnou na špagety, musíte zřejmě hodně intenzivně míchat, aby se vejce dostala všude a i tak z nich nebudete mít homogenní tekutinu. A rozbijete uvařené špagety. Pokud u nás někdo takhle učí vařit špagety Carbonara nové kuchařské učně, tak je něco špatně :-(

    Odpovědět

  • ajdoska ajdoska

    Já si myslím, že hodně českých kuchařek a kuchřů dáva do těchto špaget smetanu. Navštivte několik restaurací tady u nás a zjistíte že v každé restauraci je dělají jinak. Myslím že každej si to doma dvaříme podle sebe a podle chuti. Carbonara pravé italské to nejsou ale i tak jsou moc dobré :yes:;-)

    Odpovědět

  • Deniska12 Deniska12(autorka receptu)

    To tady fakt budete řešit jestli to jsou Carbonara nebo ne?? Já jsem již napsala, že máte pravdu, že smetana do Carbonara nepatří. Proto je v názvu ta smetana napsaná a Carbonara, je v závorce. Myslím že tato stránka, je na přidávání receptů a nápadů. Já na tuto stránku chodím ráda, člověk tu vždy najde spousty zajímavých receptu ale jestli hodláte řešit každý detail tak mi to za to vážně nestojí.
    Je mi 17let,učím se vařit a baví mě to, chtěla jsem se tady podělit i o své recepty a o recepty které děláme ve škole na praxi. Ale jak tak koukám, tady jsou samí šéfkuchaři a řeší doopravdy každý detail. Já mám tento recept takto ráda, ta smetana mi tam chutná, takže je to na způsob Carbonara ale se smetanou. Já nemám problém když mě někdo upozorní na chybu, učím se a budu ráda za každou radu.

    Fotku mám z restaurace kde dělám na praxi, ale dnes mám v plánu je vařit doma, tak pak dodám i svojí fotečku.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    A fotka je odkud?

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    casino: Ziji v severni Italii(Piemont) jiz desitky let, ale spagety Caronara jsem se smetanou nikdy nejedla, natoz s cesnekem. Kdezto tortellini se smetanou a salveji jsou obvykle, Carbonara a jeji predchudkyne Grigia, vzdy bez smetany.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Tak vypust slovo "carbonara" a problem neexistuje, protoze Carbonara to opravdu neni.

    Odpovědět

  • casino casino

    "Špagety smetanové (Carbonara)"
    No, "jedna smetana" je asi moc, že.

    hosta: danielle72:
    Dámy, i zde asi platí, že není vše jen černé či bílé:-D
    http://www.labuznik.cz/clanky/uhlirina/

    Odpovědět

  • Deniska12 Deniska12(autorka receptu)

    Ano máte pravdu, Italové to dělají bez smetany ale ve většině restaurací v Čr, Vám je naservírují se smetanou. Mě osobně to s tou smetanou chutná víc ale do pravých těstovin Carbonara, smetana nepatří. ;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: špagety se smetanou smetanové špagety těstoviny carbonara se smetanou spagety smetana špagety na smetaně špagety carbonara tortellini carbonara špagety carbonara podle šéfkuchaře špagety carbonara bez vajec špagety bílé se smetanou spagety ze smetany špagety alla carbonara špagety s smetanou carbonara bez vajec recepty na spagety se smetanou smetanove špagety s krevetami spagety carbonnara smetanovy recept špagety směs na špagety se smetanou špagety s angl. slaninou

Zapomněl/a jsem heslo