Hovězí steak s liškami na víně
Na dokonalý hovězí steak nemusíte nutně do restaurace. Připravte si jej u vás doma, propečený podle vaší chuti. Přelít jej pak můžete lahodnou omáčkou z restovaných lišek. Chuť hub doladí kmín, bílé víno a kousek másla na závěr.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 548 kJ / 5 867 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 9,20 g |
| Tuky | 632,52 g |
| Vláknina | 10,50 g |
| Cholesterol | 1,94 g |
| Sodík | 34 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 14,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Steaky osušíme papírovou utěrkou (nemyjeme), do dlaně si dáme malou lžičku olivového oleje a steaky z obou stran olejem protáhneme.
Krok 2: Do rozpálené suché pánve položíme maso, přitiskneme k pánvi. Maso se přilepí k pánvi ale po 3-4 minutách se opět odlepí a můžeme pomocí kleští nebo obracečky (nepíchat) obrátit a opéct z druhé strany stejnou dobu.
Krok 3: Pánev s masem dáme stranou, na maso položíme tenký plátek másla a teprve teď osolíme a opepříme hrubě drceným pepřem. Poté přiklopíme poklicí na 10 minut. Po 10 minutách maso vyndáme z pánve a zakryté alobalem necháme ještě dalších 10 minut odpočinout, aby zůstalo šťavnaté.
Krok 4: Zatímco se maso dělá a odpočívá, v menší pánvičce na kousku másla orestujeme jemně nasekanou šalotku a necháme rozvonět česnek.
Krok 5: Dobře oprané a okapané lišky (bývá v nich písek, jehličí a zemina z lesa) přidáme do pánvičky, krátce restujeme, přidáme kmín, podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol
Krok 6: Osolíme, opepříme a přidáme vývar nebo výpek z pánve, ve kterém se dělalo maso. Krátce povaříme.
Do odstavené pánve přidáme 3-4 malé kostičky studeného másla, necháme zvolna rozpustit a tím zahustíme sos. Krok 7: Nakonec vmícháme nasekané lístky petržele. Steak podáváme nakrájený na prst silné plátky s omáčkou z lišek a opečenými bramborovými plátky.
Do odstavené pánve přidáme 3-4 malé kostičky studeného másla, necháme zvolna rozpustit a tím zahustíme sos. Krok 7: Nakonec vmícháme nasekané lístky petržele. Steak podáváme nakrájený na prst silné plátky s omáčkou z lišek a opečenými bramborovými plátky.
Zveřejněno 12. 9. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí steak s liškami na víně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jRY4Y
Moje poznámka
Hovězí steak s liškami na víně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jRY4Y
Nejnovější recepty
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 35 minutami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 15 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 16 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 18 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 19 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 30 minutami
Medovníkové koule
evik_svistik před 50 minutami
Kokosky
veveruska73 před 8 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 9 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 11 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 11 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 12 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy
BinaSa před 12 hodinami
Vánočka Moniky Absolonové
Iricek před 12 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 12 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
olej olivový,
máslo,
sůl hrubá,
pepř,
houby lišky,
máslo,
cibule šalotka,
česnek,
kmín celý,
víno bílé,
sůl,
pepř mletý,
vývar masový,
máslo,
petrželka
Komentáře (3)