Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládky pro děti

Malé mléčné čokoládky pro menší děti můžete lehce připravit i doma. Zdobit se dají například želatinovými medvídky, oříšky, menšími lentilkami a i jiným cukrářským zdobením. Jistě se rády zapojí i samotné děti a o to více jim pak budou čokoládky chutnat.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

Množství podle potřeby

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Mléčnou čokoládu můžeme použít jak v čočkách, tak i tabulkovou, kterou nasekáme na menší kousky. Krok 2: Pokud budou čokoládky určeny k rychlé spotřebě, tak čokoládu pouze rozehřejeme nad párou a nebo v mikrovlnné troubě. Krok 3: Pokud ale chceme lesklé čokoládky, které "nevykvetou" tukem, musíme čokoládu vytemperovat. V malém množství a v domácích podmínkách se dá použít technika očkování, kdy se větší část čokolády z celkového množství rozehřeje na cca 45 °C a pak se vmíchává zbytek nasekané čokolády a tím se zchladí. Když má čokoláda 31 °C, začneme s ní pracovat a po celou dobu se snažíme tuto teplotu udržet. Krok 4: Do misky (nebo většího hrnku s uchem) vhodné do mikrovlnné trouby dáme zhruba 2/3 připravené čokolády. Vložíme do mikrovlnné trouby a při sníženém výkonu začneme čokoládu rozpouštět. Ze začátku v intervalech cca 10 sekund vždy misku vyjmeme a čokoládu promícháme. Ke konci už mícháme intenzivněji a průběh kontrolujeme častěji, čokoládu rozpustíme na teplotu cca 43-45 °C. Ke kontrole použijeme teploměr. Krok 5: Do rozpuštěné čokolády po větších částech intenzivně vmícháváme zbylou čokoládu, až do doby, kdy získáme teplotu 31 °C. V tom okamžiku začneme s čokoládou pracovat. Krok 6: Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do vhodné silikonové formy a povrch uhladíme. Je dobré mít pod formou arch papíru na pečení, přebytečná setřená čokoláda pak na něm ztuhne a půjde odloupnout. Malé čokoládky pak zdobíme na povrchu. Krok 7: Pokud formu nemáme, tak na pevný podklad (třeba plech) položíme arch papíru na pečení a z rozpuštěné čokolády děláme malé hromádky, které se roztečou do šířky. Můžeme plechem lehce "bouchnout" o pracovní desku. Taktéž na povrchu zdobíme. Krok 8: Pokud máme silikonovou formu na pralinky, tak dolů dáme několik na sucho opražených a oloupaných lískových oříšků a čokoládou je zalijeme. Můžeme zvolit i opačný postup, první dáme čokoládu, doprostřed oříšky a opět čokoládu. Krok 9: Malé čokoládky v různých tvarech můžeme dělat i bez dozdobení. Krok 10: Po naplnění necháme čokoládky ztuhnout a z formy je vyjmeme. Jde to velice lehce.

TIP: Domácí čokoláda s ořechy a ovocem

Zveřejněno 9. 2. 2024

Poznámka autorky Merylas

Menší děti se rády zapojují do různých činností v kuchyni a zdobení čokoládek je jedna z nich, která je bude určitě bavit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládky pro děti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP9gV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládky pro děti

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP9gV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Moanka: Tak ty plastové vnitřky z adventních kalendářů jsem na čokoládky pro své děti kdysi využívala taky. :-)

Moc pěkné… :-) :yes:
Moje maminka schromažďovala průsvitné vnitřky z adventních kalendářů, to jsme používaly jako formičky a tvořily jsme čokoládky. Ty jsme nechaly dobře vychladit a pak jsem si je balila do alobalu, řádně jsem je zahladila, aby vynikl tvar (sáňky, sněhulák, stromek apod). ;-) A to jsem pak rozdávala. :-D
Děkuji za připomínku… :-*

cathleen: Děkuji za pochvalu.:-K

To je úžasná krása, Majko! :-* Moc se mi libi perfektně popsaný postup receptu :yes::yes: Určitě by to zvládli i začátečníci <3

Merylas: Samozřejmě, že ano. Silikon, ale nemám a čokoládky tvořím ráda. Tak jsem si pomohla, jak umím. ;-)

Děkuji všem za pochvalu.:-K
RubyRom: Mám podstatně menší vnoučata a abych je zabavila, tak dost často společně něco v kuchyni tvoříme. Většinou perníčky či sušenky, ale čokoládky taky rády zdobí, hlavně tam dávají medvídky. :-) Pravda, vypadají trochu jinak než na fotu, ale radost pak mají velikou, když se se svým dílem pochlubí rodičům. :-K
Veronika.Hrozna: Verčo, moc dobře by se používaly silikonové košíčky na muffiny. Ty čokoládky by se pak z nich "vylouply" velice lehce.
veronika_straka: :-D:-*

:-)<3:yes::yes: Moc pěkně a srozumitelně vypracovaný recept, krásný výsledek práce , to se určitě povede i začínajícím kuchařinkám.:-K

No tyjo <3 pro mě jako čokoholika je to výzva! :-D (hlavně to dítěti nesežrat:-D)

Když potřebuju odlít malé čokoládky použiju formu na muffiny. Jsou sice kruhové, ale můžu je udělat hrubší. Dospod formy mandli, ořech, nebo do středu kandované kůry a kandované ovoce. Dám dobře zchladit do mrazáku, plech otočím, ohřeju horkým hadrem, namočeným v horké vodě a vyklopí se samy.

No paráda:yes::yes::yes:

To je nádhera!!! No u nás bych to musela před vnuky (10 let) schovat , no vlastně i před dědečkem :-D jinak by to zmizelo hned :-D:yes::yes:

Suroviny:
čokoláda mléčná, ořechy lískové, nesolené arašídy, mandle, rozinky, ovoce kandované, lentilky, zdobení cukrářské, semínka slunečnicová

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu