Domácí čokoláda s ořechy a ovocem: Tip na úžasnou dobrotu nebo jedlý dárek
Domácí čokoláda je výbornou pochoutkou, ale také milým dárkem. Její příprava může být jednoduchá i složitá - podle podle toho, jakou čokoládu použijeme, jak ji zpracujeme a jaké další ingredience do ní dáme.
Ještě nedávno udělala čokoláda nebo bonboniéra obdarovanému velkou radost. V současnosti je však nabídka v obchodech tak veliká, že se mezi trendy moderní doby dostaly originální jedlé dárky a mezi nimi i domácí čokoláda, vyrobená z lásky.
Co si připravit na výrobu čokolády
- Potřebujeme jakoukoli dobrou čokoládu nebo kakaové máslo, kvalitní práškové kakao, zlomky nevyužité čokolády.
- Ořechy celé i nasekané na kousky - lískové, vlašské, pistácie, mandle, arašídy, pekany nebo kešu, ale i chia semínka.
- Ovoce kandované, sušené nebo lyofilizované, v případě rychlé spotřeby čokolády mohou být i kousky čerstvého ovoce - jahody, borůvky, maliny, ananas.
Jak na výrobu domácí čokolády
Čokoládu můžeme připravit 4 způsoby:
- Čokoláda z kakaového másla - rozpustíme 40 g kakaového másla a pak do něj přimícháme 50 g kakaa a špetku soli. Metličkou spojíme a nalijeme do formy.
- Čokoláda z hotové čokolády je nejjednodušší - rozpustíme ji ve vodní lázni za stálého míchání do hladka a vlijeme do formiček.
- Čokoláda z kakaa a másla se připravuje ze 100 g másla, 4 lžic kakaa, 4 lžic moučkového cukru. Mícháme ve vodní lázni do rozpuštění cukru.
- Čokoláda z úlomků figurek - nashromáždili jsme spoustu úlomků a nemáme pro ně využití? Rozpustíme je v kastrůlku ve vodní lázni.
Mohlo by vás zajímat
Jak dokončit domácí čokoládu
Čokoládu nalijeme do formy nebo postupujeme podle jedné ze tří možností:
- Nasekané ovoce a ořechy přimícháme do čokoládové hmoty a rozprostřeme do formy, vyložené fólií nebo pečicím papírem.
- Ořechy a ovoce nasypeme do formy a vše zalijeme rozpuštěnou čokoládou. Umístění jednotlivých kousků můžeme upravovat vidličkou.
- Čokoládu nalijeme do formičky a na ni nasypeme a naaranžujeme ovoce, ořechy nebo i malé suché květy.
- Po ztuhnutí v lednici nalámeme čokoládu na nepravidelné kusy - ty můžeme hned konzumovat nebo je zabalíme jako jedlý, milý dárek.
Z drobných úlomků, které uschováme po výrobě čokolády, můžeme připravit báječné muffiny, do kterých zamícháme všechny zbytky. Podívejte se na jejich přípravu v našem videu:
Sladké drobečky
Čokoládu nemusíme ničím plnit, ale můžeme ji nalít do formiček na pralinky a vtisknout do ní oříšek, kousky ovoce nebo i zlomek sušenky. Pokud nemáme malé formičky, použijeme vnitřek čokoládové bonboniéry nebo kovové formičky na cukroví po babičce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších receptů na pralinky a čokoládové bonbony. Jak je vyrobit a naplnit. Oblíbené náplně domácích pralinek
Formičky na pečení cukroví: Jak se o ně správně starat, aby dlouho vydržely? Pomůže obyčejná soda, ocet i nakypřená voda
Poradíme, co s nahromaděnými čokoládovými figurkami nebo vajíčky, na které už není chuť. Zkuste vyrobit domácí studentskou pečeť
Komentáře