Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí čokoláda je výbornou pochoutkou, ale také milým dárkem. Její příprava může být jednoduchá i složitá - podle podle toho, jakou čokoládu použijeme, jak ji zpracujeme a jaké další ingredience do ní dáme.

Ještě nedávno udělala čokoláda nebo bonboniéra obdarovanému velkou radost. V současnosti je však nabídka v obchodech tak veliká, že se mezi trendy moderní doby dostaly originální jedlé dárky a mezi nimi i domácí čokoláda, vyrobená z lásky.

Co si připravit na výrobu čokolády

Nachystáme si obdélníkovou misku, kterou vyložíme fólií:
  • Potřebujeme jakoukoli dobrou čokoládu nebo kakaové máslo, kvalitní práškové kakao, zlomky nevyužité čokolády.
  • Ořechy celé i nasekané na kousky - lískové, vlašské, pistácie, mandle, arašídy, pekany nebo kešu, ale i chia semínka.
  • Ovoce kandované, sušené nebo lyofilizované, v případě rychlé spotřeby čokolády mohou být i kousky čerstvého ovoce - jahody, borůvky, maliny, ananas.

Jak na výrobu domácí čokolády 

Čokoládu můžeme připravit 4 způsoby:

  1. Čokoláda z kakaového másla - rozpustíme 40 g kakaového másla a pak do něj přimícháme 50 g kakaa a špetku soli. Metličkou spojíme a nalijeme do formy.
  2. Čokoláda z hotové čokolády je nejjednodušší - rozpustíme ji ve vodní lázni za stálého míchání do hladka a vlijeme do formiček.
  3. Čokoláda z kakaa a másla se připravuje ze 100 g másla, 4 lžic kakaa, 4 lžic moučkového cukru. Mícháme ve vodní lázni do rozpuštění cukru.
  4. Čokoláda z úlomků figurek - nashromáždili jsme spoustu úlomků a nemáme pro ně využití? Rozpustíme je v kastrůlku ve vodní lázni.

Jak dokončit domácí čokoládu

Čokoládu nalijeme do formy nebo postupujeme podle jedné ze tří možností:

  • Nasekané ovoce a ořechy přimícháme do čokoládové hmoty a rozprostřeme do formy, vyložené fólií nebo pečicím papírem.
  • Ořechy a ovoce nasypeme do formy a vše zalijeme rozpuštěnou čokoládou. Umístění jednotlivých kousků můžeme upravovat vidličkou.
  • Čokoládu nalijeme do formičky a na ni nasypeme a naaranžujeme ovoce, ořechy nebo i malé suché květy.
  • Po ztuhnutí v lednici nalámeme čokoládu na nepravidelné kusy - ty můžeme hned konzumovat nebo je zabalíme jako jedlý, milý dárek.

Z drobných úlomků, které uschováme po výrobě čokolády, můžeme připravit báječné muffiny, do kterých zamícháme všechny zbytky. Podívejte se na jejich přípravu v našem videu:

Sladké drobečky

Čokoládu nemusíme ničím plnit, ale můžeme ji nalít do formiček na pralinky a vtisknout do ní oříšek, kousky ovoce nebo i zlomek sušenky. Pokud nemáme malé formičky, použijeme vnitřek čokoládové bonboniéry nebo kovové formičky na cukroví po babičce.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky