Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravský cibulář

Světlejší pšenično-žitný kváskový chleba je voňavý smaženou cibulí a vhodný jako příloha ke guláši nebo na jakékoliv grilování. Bude-li při grilu společnost větší, vytvarujte určitě dva menší bochníčky – dají se jíst i suché.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 35 min - bez doby kynutí

80 min (45 min příprava + 35 min tepelná úprava, - bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 925 kJ /
2 133 kcal
Bílkoviny62,76 g
Tuky25,61 g
Vláknina29,31 g
Cholesterol 16 mg
Sodík 492 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy400,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny na rozkvas spolu dobře zamícháme, mísu zakryjeme a necháme vykvasit (cca 10-12 hodin). Krok 2: Před přípravou těsta cibule na náplň nakrájíme a osmažíme na sádle. Lehce ji osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Krok 3: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Smaženou cibuli můžeme do těsta vmíchat také, bude v něm rovnoměrně rozptýlená. Ale můžeme ji prozatím nechat stranou a upéct chleba rolovaný, jako je na fotografii. Krok 4: Uhnětené těsto necháme nakynout. Pak ho vyškrábneme na pomoučněný stůl a vytvarujeme ho. Krok 5: Je-li cibule zamíchaná v těstě, uděláme bochník tak, jak jsme zvyklí a necháme ho nakynout v ošatce. Pokud ještě leží bokem, rozdělíme těsto na dvě části a z každé uděláme bulku. Krok 6: Obě pak rozválíme do nevelkých oválů, rozdělíme na ně smaženou cibuli se sádlem a rozetřeme je téměř po celé ploše těsta (kromě okrajů). Placky těsta svineme do rolády, okraje jim můžeme lehce seštípnout a zároveň podhrnout pod „prdelku“ bochníčku. Krok 7: Oba bochníčky dáme kynout rovnou na plech s pečícím papírem nebo fólií vedle sebe. Papír mezi nimi můžeme zdvihnout do výšky, aby se bochníčky neslepily a celý plech vsuneme kynout do igelitového pytle. Krok 8: Nakynuté chleby postříkáme vodou, můžeme je podélně rozříznout žiletkou (při pečení se pak otevřou a celým bytem to zavoní) a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/30-35 min).

TIP: Kváskový chleba krok za krokem

Zveřejněno 20. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Záměrně neuvádím dobu kynutí těsta v míse, ani pak bochníků na plechu. Každý z nás má jinak silný kvásek i jiné teplo doma, proto by to bylo nepřesné. Je třeba ale počítat s dobou cca (velmi přibližně) 2 hodiny v míse a 1,5-2 hodiny na plechu před pečením.

Tento a další moje recepty najdete na mém webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravský cibulář

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k75P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravský cibulář

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k75P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Marie Svarcova: děkuju :-* Chuť...no téměř vždy mi ho zbaští suchý, takže snad chutná :-D

:-)<3:yes::yes: nádherný chléb, o chuti nepochybuji :-K

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, syrovátka, mouka chlebová pšeničná, mouka hladká, kmín drcený, sůl, sádlo, cibule, sůl, pepř mletý

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu