Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky od Veroniky (hned měkké)

Perníčky zpravidla zahajují velkolepé přípravy na adventní čas a Vánoce si bez nich umí představit málokdo. Vykrajování a pečení perníčků patří mezi oblíbené činnosti dětí a maminek, a jedná se o nezapomenutelné okamžiky. Upečte si s námi perníčky i vy.

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Virtuous0112

Středně náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 150 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení těsta

160 min (150 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 227 kJ /
3 400 kcal
Bílkoviny75,72 g
Tuky66,79 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 3,75 g
Sůl0,95 g
Sacharidy618,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Promícháme prosátou mouku, cukr, sodu, citronovou kůru a koření. Krok 2: Do směsi uděláme důlek, který obložíme plátky Hery. Do důlku dáme vejce a med, a všechny suroviny rukama zpracujeme na těsto. Můžeme také nechat pracovat robota. Těsto necháme odležet minimálně do druhého dne. Krok 3: Než začneme těsto tvarovat, zapneme a necháme předehřát troubu na 180 °C, a plech vyložíme pečicím papírem. Krok 4: Těsto rozválíme na plát o tloušťce 3-5 mm, ze kterého vykrajujeme tvary, které klademe na plech. Krok 5: Vykrájené tvary potřeme rozšlehaným vejcem s kávovou lžičkou mléka. Krok 6: Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C asi 7-12 minut dle velikosti perníčků. Krok 7: Poleva: Bílek, citronovou šťávu, prosátý cukr a škrob dáme do misky, a šleháme šlehačem na nejvyšší stupeň tak dlouho, dokud nezhoustne (asi 2 minuty). Pokud se nám zdá poleva příliš hustá, přidáme citron, pokud naopak příliš tekutá, přidáme cukr. Krok 8: Nejdříve vyšleháme polevu na linky (viz Poznámka), odebereme část do sáčku, a ze zbytku naředěním připravíme polevu na plochy. Krok 9: Hotovou polevu přendáme do zdobicího sáčku se špičkou o průměru dírky 1 mm nebo s ustřiženým rožkem. Krok 10: Perníčky zdobíme dle předlohy nebo podle fantazie. Polevu necháme zaschnout a perníčky uskladníme v chladu v uzavřené dóze.

TIP: Jak vyrobit perníkový věnec?

Zveřejněno 8. 4. 2023

Poznámka autorky Virtuous0112

Poleva na linky:

Poleva je správně vyšlehaná, pokud „drží špičky“. To znamená že na metlách šlehače zůstávají špičky polevy, které nestékají.

Poleva na plochy:

Taková poleva je stále trochu tekutá. Pokud do ní párátkem nakreslíte linku, mělo by to být vidět, ale do minuty by měl obrázek zmizet a poleva stéct v hladkou ucelenou hladinu.

Recept byl 16. 12. 2025 autorkou aktualizován, přičemž bylo upraveno množství tuku, medu, koření a doba pečení perníčků. Dále byla nově zařazena do surovin citronová kůra.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Perníčky od Veroniky (hned měkké)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRqZP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Perníčky od Veroniky (hned měkké)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRqZP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, soda jedlá, kůra citronová, koření do perníku, tuk hera, vejce, med, vejce, mléko, cukr moučkový, bílek, škrob bramborový, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu