Třená staročeská bábovka
Vůně bábovky vám připomene nedělení odpoledne u babičky. Každé sousto, tohoto krásně vláčného moučníku z třeného mramorovaného těsta, bude potěšením pro vaše ústa. Před podáváním nezapomeňte bábovku hojně pocukrovat.
Postup přípravy
Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme kokosem nebo hrubou mouku.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. Máslo, cukr, vanilkový cukr a 6 žloutků smícháme a třeme do té doby, než se cukr v pěně rozpustí.
Krok 3: Do pěny vmícháme mouku, vlažné mléko, třetinu kypřicího prášku a nastrouhanou citronovou kůru. Pokud chceme mít vanilko-kakaovou bábovku, oddělíme asi třetinu těsta, do které nasype 3 vrchovaté lžíce kakaa. Ze všech zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, který přimícháme do těsta.
Krok 4: Těsto vlijeme do připravené formy. Pokud pečeme dvoubarevnou bábovku, nejdříve vlijeme vanilkové těsto, potom kakaové a na závěr formu dolijeme zbytkem vanilkového těsta. Tímto postupem se vytvoří krásná mramorová bábovka.
Krok 5: Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 45 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do bábovky a po vytažení musí být suchá.
Krok 6: Po dopečení bábovku z formy vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem. Podáváme nejlépe s černým čajem ochuceným třemi lžičkami rumu a trochou citronové šťávy.
Zveřejněno 28. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Třená staročeská bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZMJ0
Moje poznámka
Třená staročeská bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZMJ0
Nejnovější recepty
Bazalková frittata
Přidáno před 1 hodinou
Nepečený makový koláč
Přidáno před 7 hodinami
Oblíbená žemlovka
Přidáno před 16 hodinami
Jablečný koláč se skořicí
Přidáno před 17 hodinami
Těstoviny s dýní a rajčaty
Přidáno před 17 hodinami
Cuketovo-brokolicová polévka
Přidáno 5. 9. 2025 10:03:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tilápie na rozmarýnu s česnekem
Kajkajak před 1 hodinou
Dušená mrkev
Kajkajak před 1 hodinou
Kuře na paprice se smetanou
MirekFM před 1 hodinou
Švestková Nutella
Capri1412 před 1 hodinou
Hrášková polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Vepřové plátky s česnekem a majoránkou
jjj82 před 1 hodinou
Vláčný jablečný koláč
Ennia před 1 hodinou
Vepřové kostky s hořčicí
Janazam před 2 hodinami
Žemlovka jako od babičky
Janazam před 2 hodinami
Banánové lívance
David Salamánek před 3 hodinami
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
mouka polohrubá,
mléko,
kypřící prášek,
kakao,
kůra citronová,
tuk,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (4)