Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahodný mazanec

Pečení mazance má opravdu dlouhou tradici a recepty na něj se často předávají z generace na generaci. Mazanec připravený dle tohoto receptu je příjemně sladký a vláčný. Nezapomeňte jej hojně posypat mandlemi.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hania932

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 551 kJ /
3 478 kcal
Bílkoviny81,34 g
Tuky103,85 g
Vláknina19,02 g
Cholesterol 697 mg
Sodík 1,97 g
Sůl4,85 g
Sacharidy544,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky dáme 100 ml vlažného mléka. Do něj rozdrobíme kostku droždí. Přidáme cukr a polohrubou mouku a dobře promícháme. Kvásek přikryjeme utěrkou a necháme ho asi 15 minut vzejít. Krok 2: Do misky prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr a vše nasucho zamícháme. Krok 3: Do sypké směsi přidáme vlažné mléko, trochu rumu a promícháme, můžeme ručně nebo v robotu. Krok 4: Poté přidáme Heru (ne horkou!). Řádně promícháme, přidáme kvásek, žloutky a dobře zpracujeme. Nakonec přidáme rozinky dle chuti. Krok 5: Těsto zpracujeme tak, aby bylo husté. Po zpracování posypeme polohrubou moukou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. Troubu včas zapneme na 170 °C. Krok 6: Těsto přeneseme na vál a podsypeme moukou. Z těsta vytvarujeme dva menší mazance, které potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Krok 7: Plech vyložíme pečicím papírem a přeneseme na něj mazance. Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme na 160-170 °C zhruba hodinu dozlatova.

TIP: Časté chyby během přípravy a pečení mazance

Zveřejněno 4. 5. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lahodný mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KJzG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lahodný mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KJzG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Vynikající, nadýchaný, zpracovávala jsem na robotu. Jen jsem musela přidat asi 150g mouky, těsto bylo hodně řídké. Také jsem přidala trochu soli a cukru. <3

Suroviny:
mléko, droždí čerstvé, cukr krupice, mouka polohrubá, mouka polohrubá, cukr krupice, sůl, cukr vanilkový, mléko, tuk hera, žloutek, rozinky, rum, vejce, mandle plátkové

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu