Rožněná krkovice v celku na grilu
Krkovice patří mezi oblíbené části masa, ze kterých denně vaříme. Zkuste ji v létě připravit na grilu. S našim podrobným postupem docílíte velice lahodné verze šťavnatých plátků masa. K tomu dopomůže i jeho marinování přes noc.
Postup přípravy
Krok 1: Nálev připravíme smícháním všech surovin.
Krok 2: Krkovici pečlivě očistíme a pomocí marinovací jehly do ní rovnoměrně vstříkneme připravený nálev. Takto upravené maso uložíme do lednice a necháme ho marinovat přes noc.
Krok 3: Druhý den maso vyndáme z lednice, osušíme ho a svážeme provázkem, aby získalo pravidelný tvar. Potřeme ho směsí olivového oleje a hořčice a rovnoměrně obalíme v kořenící směsi na steaky.
Krok 4: Krkovici necháme odpočívat při pokojové teplotě a mezitím se postaráme o gril. Do komínového startéru nasypeme brikety, rozpálíme je a následně rozdělíme do dvou palivových nádob umístěných po stranách palivového roštu. Doprostřed vložíme hliníkovou misku na odkapávání šťávy. Gril nahřejeme na teplotu 150–160 °C a nastavíme průtok vzduchu pomocí spodních a horních větracích průduchů, abychom udrželi stabilní teplotu.
Krok 5: Maso napíchneme na rotisserii a vložíme do grilu. Necháme ho grilovat po dobu jedné hodiny, poté ho postříkáme jablečným džusem. Tento krok opakujeme každých 30 minut a zároveň sledujeme vnitřní teplotu masa pomocí přesného digitálního vpichového teploměru.
Krok 6: Jakmile v nejsilnější části masa naměříme 60 °C, otevřeme regulační otvory grilu a zvýšíme teplotu na 200 °C. Pokračujeme v grilování, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 68–69 °C. Celková doba přípravy se pohybuje mezi 2,5 a 3 hodinami.
Krok 7: Po ugrilování maso vyjmeme a necháme ho na jehle odpočívat pod alobalem přibližně 20–30 minut. Poté jehlu odstraníme a maso nakrájíme na plátky. Šťávu, která se zachytila v hliníkové misce, přecedíme, krátce povaříme a případně dochutíme či zahustíme.
Zveřejněno 28. 2. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rožněná krkovice v celku na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68YkO
Moje poznámka
Rožněná krkovice v celku na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68YkO
Nejnovější recepty
Pohanka s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 16 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 19 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí kečup
Baruska. před 43 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 5 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 11 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 11 hodinami
Krenex
dragomirac před 13 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 13 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 13 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 14 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 14 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 14 hodinami
Suroviny:
krkovice vepřová,
olej olivový,
hořčice dijonská,
krkovice vepřová,
vývar masový,
džus jablečný,
ocet jablečný,
cukr třtinový,
omáčka worcesterová,
sůl,
džus jablečný
Komentáře (1)