Vepřové výpečky pánů z Hradce
Receptů na výpečky existuje spousta, ale tento trochu pracnější postup vás odmění dokonale opečeným povrchem a uvnitř měkkým, šťavnatým masem, které se rozplývá na jazyku. Výpečky pánů z Hradce si skvěle rozumí s knedlíkem, zelím a vychlazeným pivem.
Postup přípravy
Krok 1: Večer předem nakrájíme maso na kostky o hraně 3 cm, ty osolíme, přidáme kmín a jednu cibuli nakrájenou na hodně drobno. Vmasírujeme do masa a dáme do uzavíratelné nádoby do lednice.
Krok 2: Druhý den vyndáme maso z lednice a necháme ho dojít pokojové teploty, mezitím si nakrájíme zbylé dvě cibule na měsíčky a česnek nahrubo podrtíme a překrájíme.
Krok 3: Ideálně do litinového pekáče dáme maso s celým obsahem krabičky a za občasného míchání počkáme, až pustí tuk. V případě plece dáme nejdřív rozpustit sádlo a na něm opečeme maso.
Krok 4: Maso dáme stranou a na tuk vysypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Přidáme česnek a po jeho rozvonění vrátíme maso i se šťávou, kterou pustilo.
Krok 5: Zapneme troubu na 140 °C, pekáč do ní dáme nezakrytý a hodinu věnujeme přípravě přílohy.
Krok 6: Po hodině maso promícháme a podle potřeby přidáme pár lžic vody. Maso se má vypékat, nikdy dusit. Za dalších zhruba 40 minut zvýšíme teplotu na 190 °C a už hlídáme a častěji podléváme, ale vždy jen dvě tři lžíce, aby se to nezačalo připalovat.
Krok 7: Po dosažení hnědočervené barvy máme hotovo - cibule a česnek pod masem by měly mít světle hnědou barvu a výrazně vonět.
Krok 8: Servírujeme se zelím, knedlíkem a vychlazeným pivem, nebo s čím libo.
Zveřejněno 26. 6. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXr2
Moje poznámka
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXr2
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Sytá bramboračka naší babičky
Přidáno před 6 hodinami
Smažený pórek v těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Jednohubky s tresčími játry, červenou cibulí a řeřichou
Přidáno před 7 hodinami
Rolky ze šunkového salámu
Přidáno před 7 hodinami
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 13 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí vývar s ořechovými nudlemi
Kajkajak před 2 hodinami
Ledvinky dušené
josef.ridic před 2 hodinami
Kuřecí prsa na paprice s barevnými paprikami
bajoo před 4 hodinami
Těsto na pizzu
[email protected] před 4 hodinami
Tvarohová pizza
veronika_straka před 5 hodinami
Salát Coleslaw
ivanc před 5 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Stesticko před 5 hodinami
Asijský pikantní zelný salát
Fitulka před 6 hodinami
Roládky z toustového chleba
Fitulka před 6 hodinami
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Fitulka před 6 hodinami
Suroviny:
bůček,
cibule,
česnek český,
sádlo vepřové,
voda,
sůl,
kmín celý
Komentáře (4)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0