Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízová marmeláda s Gelfixem

Rybízová marmeláda je osvědčená klasika, která vyniká svou svěží chutí a krásnou barvou. Hodí se nejen na chleba, ale i do buchet nebo jogurtu. Stačí pár ingrediencí a za chvíli máte chutnou marmeládu připravenou do zimních měsíců.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Rybíz odstopkujeme a semeleme v odšťavňovači. Z uvedeného množství je 1 litr rybízové šťávy. Krok 2: Rybízovou šťávu nalijeme do hrnce s nepřilnavým povrchem a přivedeme k varu. Krok 3: Poté do šťávy přidáme po částech Gelfix smíchaný s 2 lžícemi odváženého cukru, za stálého míchání přivedeme opět k varu a vaříme alespoň 2 minuty. Krok 4: Po uvedené době přidáme zbytek odváženého cukru, za stálého míchání přivedeme k varu, stálé mícháme a vaříme 8 minut. Krok 5: Hotovou marmeládu plníme do čistých skleniček, na povrch dáme špetku petolu a zavíčkujeme.

TIP: Jak připravit sklenice na zavařování - rady a tipy

Zveřejněno 28. 6. 2025

Poznámka autorky Veruncicka

Z uvedeného množství je 5 skleniček od dětské výživy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n58q5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n58q5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Taktéž dělávám marmelády a na rybíz se mi nejvíce osvědčil ruční mlýnek-odšťavovač. Chtěla bych se ale zeptat, jestli naplněné sklenice na chvíli otáčíte dnem vzhůru. Já právě ano. Nahoru už ale nic nedávám, konzervant je už obsažený v Gelfixu. Poslední dobou už na marmelády a džemy hlavně používám pektin z citrusových plodů. :-K

Merylas: Dobrý den, marmelády nikdy neotáčím, víčko se chytí i tak a marmelády se nekazí. Vloni jsem zkoušela pektin z citrusových plodů na broskvovou marmeládu a chuť nebyla tak výrazná, jako s Gelfixem.

Veruncicka: Děkuji za odpověď. Každý má možnost použít ten želírovací přípravek, který mu nejvíce vyhovuje, hlavně s množstvím přidaného cukru. A s tím otáčením je to už u mě zvyk, právě že je to uvedeno i v návodu na různých přípravcích. Ale je fajn, že se vám nic nekazí. Pokud by o tomto někdo chtěl počíst více, přidávám odkaz do sekce Tipy a triky. :-K

Suroviny:
rybíz červený, cukr krystal, gelfix 2:1,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu