Rybízová marmeláda a šťáva z pěny

JanaB1 Kuchařka: JanaB1

Doba přípravy: 120 minut Zavařeniny 5 názorů

Recept si neoblíbil žádný kuchař
Přidat další fotografii

Suroviny

1 litr šťávy z červeného rybízu
1 kg krystalového cukru
1 Gelfix 1:1 (nebo želírfix 1:1)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a pomeleme na mlýnku na ovoce.

  2. Vylisovanou šťávu nalijeme do kastrolu a promícháme s Želírfixem. Vaříme od bodu varu 1 minutu a potom přisypáváme po částech cukr tak, abychom nepřerušili var. Vaříme na mírném plameni dalších 5 minut. Pokud budeme vařit prudce, tak se nám vytvoří hodně pěny. Při vaření a míchání neseškrabujeme usazenou pěnu na stěnách kastrolu.

  3. Ukončíme var a necháme 2 - 3 minuty stát. Na povrchu uvařené marmelády se usadí pěna, kterou opatrně sebereme.

  4. Marmeládu naplníme do skleniček a sterilujeme 10 - 15 minut při 90°C.

  5. Sebraná pěna se dá použít na přípravu šťávy.

  6. Pěnu odhadem odměříme, vlijeme zpět do kastrolu a na 1 díl pěny přidáme 4 díly vody.

  7. Rozmícháme a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu.

  8. Vypnuté necháme chvíli stát a potom přecedíme přes velmi husté sítko.

  9. Nalijeme do malé PET láhve a uložíme do chladničky.

  10. Před použitím ředíme šťávu s vychlazenou vodou podle chuti asi 1:10.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rybízová marmeláda a šťáva z pěny

  • kuklová marie kuklová marie(neregistrovaný)

    přesně tak to dělám bez chemie a marmeláda super a skleničky otočím dnem vzhůru, druhý den je marmoška tuhá

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Libor: Robím ríbezľový lekvár podľa tohto receptu http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm... už desaťročia a bez akýchkoľvek problémov. Vydrží v pohode, kým ho neskonzumujete.;-)

    Odpovědět

  • Libor Libor(neregistrovaný)

    Je pravda že do rybízu, je zbytečné přidávat želírující prostředky. Zkoušel jsem dnes recept 1kg rybízové štávy 60 dlg cukru. Pro ty co nemají odšťavñovač. Rybíz mírně podlít vodou a chvilinku povařit. Pak propasírovat přes jemné sítko. Rybízovou šťávu mírně povařit 10 minut potom přidat cukr, a 10 minut povařit. Provést želírující zkoušku. Pozor ztuhnutí marmelády proběhne až druhý den. Tento recept jsem převzal z webu a měl jsem z toho trochu strach, ale povedlo se a bez chemie.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Do ríbezlí dávať želfix je zbytočné, ríbezle obsahujú vysoké percento pektínu, nádherne zahustnú aj bez neho.
    Lekváre nikdy nesterilizujem, otočím hore dnom a je to. ;-) ;-)

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

Tématické fráze: rybízová šťáva bez vaření rybízová šťáva vařená pena na marmeládě džem z rybízové šťávy pěna z marmelády pěna v marmeládě rybízová šťáva bez cukru jak propasírovat rybíz rybízová šťáva rybízová marmeláda rybízový džem ze šťávy vařená rybízová šťáva rybízová šťáva bez chemie marmeláda ze šťávy z červeného rybízu rybízová marmeláda bez cukru rybízová pěna rybízové štávy šťáva z rybízu rybízová marmeláda bez vaření rybizová štava lisovaná

Zapomněl/a jsem heslo