Olivový kořen bez hnětení
Tento kynutý olivový kořen chutná skvěle a zároveň se připravuje velmi snadno a téměř bez práce. Těsto totiž vůbec nemusíte hnětat – stačí ho jen promíchat, nechat vykynout, zakroutit jako při ždímání prádla a upéct. Výsledek vás ohromí.
Postup přípravy
Krok 1: V 100 ml vody rozpustíme cukor a zamiešame droždie, necháme stáť 15 minút.
Krok 2: Olivy pokrájame.
Krok 3: Do múky vmiešame soľ, pridáme oživené droždie a zvyšok vody, olej, všetko dobre zamiešame varechou. Nemiesime! Ku koncu vmiešame pokrájané olivy, prikryjeme a necháme v teple nakysnúť cca 40-45 minút, záleží od teploty okolia.
Krok 4: Zdvojnásobené množstvo cesta vyklopíme na silno pomúčenú dosku, cesto je lepkavé, silno múčime aj zvrchu. Rozdelíme nožom, kartou na dve podlhovasté časti, každú skrútime (ako ždímame prádlo). Ukladáme na pečiaci papier, fóliu na plechu.
Krok 5: Prikryjeme a necháme 10-15 min. ešte kysnúť. Medzitým zapneme rúru na 230 °C.
Krok 6: Pečieme cca 20-25 minút, prvých 10 minút so záparou.
Zveřejněno 7. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Olivový kořen bez hnětení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkX34
Moje poznámka
Olivový kořen bez hnětení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkX34
Nejnovější recepty
Pivní cibulačka
Přidáno před 8 hodinami
Smažené rybí filety s lehkým bramborovým salátem
Přidáno před 9 hodinami
Dvoubarevná vláčná bábovka
Přidáno před 13 hodinami
Králík s cibulovou omáčkou
Přidáno 7. 10. 2025 21:36:25
Mrkvová bábovka
Přidáno 7. 10. 2025 14:47:02
Bažantí stehna nadivoko
Přidáno 7. 10. 2025 11:29:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché vepřo-knedlo-zelo
VeronikaRob před 1 hodinou
Vláčný mrkvový dort
Ashelin před 3 hodinami
Kedlubnové zelí
Bernardy@telecom.cz před 4 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Komberec před 6 hodinami
Celerová pomazánka
Majkaa před 8 hodinami
Tažený štrúdl
MarekvariMiskovi před 8 hodinami
Dětská jablečná přesnídávka II
jana.kulkova před 9 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
olivy zelené,
droždí sušené,
olej olivový,
voda,
sůl,
cukr
Komentáře (3)