Rybí polévka

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: 45 5 porcí Polévky 24 názorů

Suroviny

Rybí vnitřnosti (jikry,mlíčí)
rybí hlava
ořez při filetování ryby (páteř)
mrkev
celer
petržel
není na závadu květák
pórek (brokolice v rozumné míře)
cibule
Masox vepřový nebo hovězí
sůl
pepř
sádlo
hladká mouka
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. DŮLEŽITÉ A ZÁSADNÍ: na vnitřnostech nesmí zůstat žádné rybí sádlo, do polévky se nesmí dát žádná kůže ani vnitřní rybí tuk. To jsou právě ty suroviny, které dávají někomu to nepříjemné rybí aróma.

  2. Hlavu/y z kapra omyjeme a dáme spolu s ořezem do většího hrnce s osolenou vodou a přivedeme k varu. Necháme probublat minutku a vodu slijeme do odpadu.

  3. Na rybí hlavy napustíme vodu studenou a opět slijeme. Z hlavy obereme pouze masíčko, z líček, záhlaví apod. Ostatní (kůže a rybí sádlo vyhodíme).

  4. Stejně obereme ořez z páteře apod. Maso necháme zvlášť. Do hrnce dáme vepřové sádlo a na něj nakrájenou veškerou zeleninu a orestujeme.

  5. Mezitím si připravíme vypláchnuté na menší kousky natrhané vnitřnosti (nejlépe jikry a mlíčí) bez rybího tuku a dáme na orestovanou zeleninu.

  6. Mícháme, až začne měnit barvu a přidáme vroucí vodu. Dáme masox a pepř a provaříme. Dolijeme tolik vody, kolik chceme mít polévky a dochutíme.

  7. Připravíme si zlatou jíšku na trošce sádla a polévku zahustíme podle toho, jak kdo chce hustou a vmícháme obrané maso z hlavy a ořezů. Provaříme.

Poznámka

Podáváme nejlépe s osmaženými rohlíčky na sádle s trochou oleje.

Důležité je, aby do polévky se nedostalo rybí sádlo a kůže. Jsou silně aromatické. Stejně je třeba odstranit sádlo z řízků v břišní části, které také řízkům dává silnější aróma až pocit zápachu bahna, ale je to pouze pocit a silná rybí vůně, kterou má naopak někdo rád.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rybí polévka

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    No já už jsem to tady jednou psala.dělám vývar z hlav a i ploutví a ořezu,pak vše scedím a zeleninu dělám jedině na másle,masox nedávám!Ale ať je to jak je to,tak k tomuto receptíku se už bohužel Václav nevyjádří:-(neb je už na obláčku:-K

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    casino: Souhlasím ani já..:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Důležité je, aby do polévky se nedostalo rybí sádlo"
    Svatá pravda :yes:
    Nejjednodušší způsob jak odstranit vnitřní sádlo je, hodit vnitřnosti do studené vody a vše co vyplave na hladinu VYHODIT :-!
    No, ale podle tohoto receptu bych nevařil ani omylem 8-(

    Odpovědět

  • masorad masorad

    Rybí polévka má být rybí. Proto nechápu ten masox a vyhazovat tuk a jiné. To jestli ryba je cítit bahnem nezáleží na tuku. Já si rozhodně udělám polévku, kde poznám rybu a ne masox. Tím nechci shodit tento recept. Každý máme jiné chutě a vkus.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Děvčata. Rybí hlavu nezavrhuji. I u nás se používá maso z hlav.Zvláště líčko, pevné a dobré. Letos jsme měli 3 kapry cca po 5 kg. Tak bylo všeho dost-. Jeden byl špígl a 2 šupináči. Ve dvou byly jikry a v jednom mlíčí. Já polívju zbožňuji a snad bych ji mohl jíst ještě celej tejden, stejně jako drškovou, Zkrátka Baloun-Hamoun. HI HI

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    Václave u nás si vánoce bez rybí polévky nedovedeme představit :yes:a dělám ji i během roku. Můj recept je malinko odlišný - nedávám masox (pokud se vyvaří dost hlav a ostatního rybího masa - je to ta správná rybí síla polévky), zeleninu pouze vyvařím a potom do polévky rozmixuji a nakonec přidám na zjemnění trochu smetany.Rohlíky nerestuji na sádle, ale nakrájím je na čtverečky a dám na 1 minutu do mikrovlnky;-)Přesto posílám bodík....protože vím, že rybí polévka je moc velká dobrota :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Děkuji za recept. Myslíte, že by šla udělat polévka i z hlavy a vnitřností pstruha. Zatím to mám v mrazáku. Děkuji.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Janatko. Jsem moc rád, že jsi okusila rybí polévku ne jen podle mne, ale i strávníků kteří sice ryby rádí, jako my u nás, ale be mimořádně výrazného aroma. Samozřejmě ryba musí býti cítit rybou, ale nemusí být pach odpudivý jak říká i u P.Podlahy v Receptáři p. Štěpnička, který dělá z ryb jak sám říká snad i zmrzlinu. Ono možná by bylo lepší ŘÍCI vyvarovat se všechch kůží a rybího sádla, které právě je nositelem té výrazné rybyny. Ale je na každém z nás ja to má rád. U nás se dělá na vánoce cca 32 řízků/aby bylo dost/ a tak je zcela zjevné že něteré často zbudou.Škoda je je vyhodit. Letos se jednalo o 4 ks a tak se obralo maso/pouze-bez kůže a opečené strouhanky/ a smíchalo s namočenými rohlíky a směsí koření jako na karbenátky. Udělali jsme 14 placiček a s míšenými bramborami se ujedli 5 dní po Štědrém dnu. BYLO TO DOBRÉ.

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Už ji dám 5 let.Dříve jsem se to bála připravit a moc to nejedla,jenže manžel tem ji miluje a co bych pro neho neudělala!!???:-))Zkusila jsem to poprvé a už u toho zůstala dělám každým rokem.Objevila jsem recept v rybí kuchařce a je stejný jako ten tvůj, tak jsem přidala fotečku.Smažím chléb na suché pánvi.:-pU nás ji jíme jen já s manželem a synem ,dcery to nechtějí,ale přitom rybí jí.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    No, nic ve zlém, já ryby miluju a právě proto mi to připadá divné snažit se, aby ryba nebyla jako ryba. Ale je to každého věc, jak, co a z čeho vaří, to máš pravdu ;-)

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Zizalko. Je to takovej neškodnej podvod. Základ je, že ryby a jidla z nich jsou supr zdravé, ale někdo nedokáže překonat odpor k té rybině. Ono toho tam ještě dost zůstane, ale Ztratí tu silnou vůni. Takže vlk se nažere a koza zůstane celá. Je fak pravda, že tou rybou to není cítit moc a v tom je ta finta. Vždyť se šidí i jinde, zvláště dětem , aby jedli to či ono. Nenabízím to všem, ale doporučuji těm co právě rybu nemusí pro její aróma a přitom by si rádi vzali. Já vím je to něco jiného, ale šidíme sladkost, vanilku - vanilýnem, různé drahé tvarohy- pomazánkovým máslem apod. Každý má nějaký důvod. Buť chuťový, zdravotní, nebo třeba finanční, ale promiň pro mne to není zkažená ryba.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Vašku, k tradičním českým jídlům se ani olivový olej chuťově nehodí. Sádlo nebo máslo, maximálně řepkový olej, to je to, co naše babičky a prababičky měly k dispozici ;-) Ale do rybí polévky taky dělám máslovou jíšku, je to na zvyku, mám to tak zažité z domova :-)
    No, masoxy bych tam nedávala určitě. Myslím, že pro toho, kdo nemá rád rybí chuť, je lépe uvařit něco jiného (třeba hrachovku a svíčkovou), než takhle kazit rybu :-(:-8

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Rád bych upozornil, že když se dá obrané maso je na závěr "Postupu" -Provaříme. Ale připomínám, že i kdyby to bylo jen chviličku rybímu masu stačí malinko. Vždyť některé recepty z rybího masa jsou založeny přímo na konečné úpravě a konzumaci syrového rybího masa. Tím nemyslím přímo slanečky, uzle apod. což je ve skutečnosti též syrové, ale třeba plátky z lososa, nebo suši , ale i další zvláště recepty ryb z východu.
    Světlanko a Simonko. Mám moc rád máslo a polévky s jíškou z něho, ale do rybí polévky mi nějak chuťově nezapadlo a jeho velmi dobrá chuť nám převážila ostatní, tak jsme přešli na sádlo, které taky máme rádi a používáme dost. Musím přiznat, že nepoužívám olivový olej na vaření(i když slidím asi kritiku), ale pouze do salátů. HOLT TO JE ZVYK.

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    ...nevím, od mala ryby nemusím, i když kvůli synkovi taky jím...ale polívku dělá manžel a VÝBORNOU...vaří tři vývary - rybí (rybí hlavy, ořezy, mlíčí, jikry), zeleninový (kořenová zelenina s kořením), houbový (uvaří nakrájené nasušené praváky zvlášť nachystané na rybí polívku :-))...no a potom přímo alchymisticky míchá...po smíchání potřebných množství, se zahustí máslovou jíškou, přidá obrané maso z hlav, trochu mlíčí (jikry a houby jsou na talířku), provaří a jako zavářku dělám vlasové domácí nudličky (to je moje jediná práce :-8)...a je taky opravdu bezkonkurenční....

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Znám více druhů rybích polévek a myslím,že každý si dělá doma tu svou.;-)Já restuji zeleninu pouze na másle.;-):-K:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: rybi polevka rybí polévka recept recept na rybi polevku ryby polevka rybi polevka ze pstruha recept rybí polévka rybí polévky rybí polévka z pstruha polevka ze pstruha rybí polívka jak se vaří rybí polévka domácí rybí polévka rybí polévka top recepty polévka rýbí příprava rybí polévky rybi lička rybí polévka s jikrami rybí rybí vnitřnosti jak se dělá rybí polévka