Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévka

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min

45 min (45 min příprava)

21. 10. 2010 10:05

Suroviny pro 5

5

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Podáváme nejlépe s osmaženými rohlíčky na sádle s trochou oleje.

Důležité je, aby do polévky se nedostalo rybí sádlo a kůže. Jsou silně aromatické. Stejně je třeba odstranit sádlo z řízků v břišní části, které také řízkům dává silnější aróma až pocit zápachu bahna, ale je to pouze pocit a silná rybí vůně, kterou má naopak někdo rád.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Simona Skolakova

15. 12. 2019 03:05

No já už jsem to tady jednou psala.dělám vývar z hlav a i ploutví a ořezu,pak vše scedím a zeleninu dělám jedině na másle,masox nedávám!Ale ať je to jak je to,tak k tomuto receptíku se už bohužel Václav nevyjádří:-(neb je už na obláčku:-K

mika59

14. 12. 2019 23:19

casino: Souhlasím ani já..:-)

casino

14. 12. 2019 23:14

"Důležité je, aby do polévky se nedostalo rybí sádlo"
Svatá pravda :yes:
Nejjednodušší způsob jak odstranit vnitřní sádlo je, hodit vnitřnosti do studené vody a vše co vyplave na hladinu VYHODIT :-!
No, ale podle tohoto receptu bych nevařil ani omylem 8-(

masorad

14. 12. 2019 22:43

Rybí polévka má být rybí. Proto nechápu ten masox a vyhazovat tuk a jiné. To jestli ryba je cítit bahnem nezáleží na tuku. Já si rozhodně udělám polévku, kde poznám rybu a ne masox. Tím nechci shodit tento recept. Každý máme jiné chutě a vkus.

Vaclav Fronek

5. 1. 2011 09:07

Děvčata. Rybí hlavu nezavrhuji. I u nás se používá maso z hlav.Zvláště líčko, pevné a dobré. Letos jsme měli 3 kapry cca po 5 kg. Tak bylo všeho dost-. Jeden byl špígl a 2 šupináči. Ve dvou byly jikry a v jednom mlíčí. Já polívju zbožňuji a snad bych ji mohl jíst ještě celej tejden, stejně jako drškovou, Zkrátka Baloun-Hamoun. HI HI

hanahcotton

3. 1. 2011 11:38

Václave u nás si vánoce bez rybí polévky nedovedeme představit :yes:a dělám ji i během roku. Můj recept je malinko odlišný - nedávám masox (pokud se vyvaří dost hlav a ostatního rybího masa - je to ta správná rybí síla polévky), zeleninu pouze vyvařím a potom do polévky rozmixuji a nakonec přidám na zjemnění trochu smetany.Rohlíky nerestuji na sádle, ale nakrájím je na čtverečky a dám na 1 minutu do mikrovlnky;-)Přesto posílám bodík....protože vím, že rybí polévka je moc velká dobrota :yes::yes::yes:

Hana

3. 1. 2011 11:28

Děkuji za recept. Myslíte, že by šla udělat polévka i z hlavy a vnitřností pstruha. Zatím to mám v mrazáku. Děkuji.

Vaclav Fronek

3. 1. 2011 11:06

Janatko. Jsem moc rád, že jsi okusila rybí polévku ne jen podle mne, ale i strávníků kteří sice ryby rádí, jako my u nás, ale be mimořádně výrazného aroma. Samozřejmě ryba musí býti cítit rybou, ale nemusí být pach odpudivý jak říká i u P.Podlahy v Receptáři p. Štěpnička, který dělá z ryb jak sám říká snad i zmrzlinu. Ono možná by bylo lepší ŘÍCI vyvarovat se všechch kůží a rybího sádla, které právě je nositelem té výrazné rybyny. Ale je na každém z nás ja to má rád. U nás se dělá na vánoce cca 32 řízků/aby bylo dost/ a tak je zcela zjevné že něteré často zbudou.Škoda je je vyhodit. Letos se jednalo o 4 ks a tak se obralo maso/pouze-bez kůže a opečené strouhanky/ a smíchalo s namočenými rohlíky a směsí koření jako na karbenátky. Udělali jsme 14 placiček a s míšenými bramborami se ujedli 5 dní po Štědrém dnu. BYLO TO DOBRÉ.

janatka

3. 1. 2011 10:42

Už ji dám 5 let.Dříve jsem se to bála připravit a moc to nejedla,jenže manžel tem ji miluje a co bych pro neho neudělala!!???:-))Zkusila jsem to poprvé a už u toho zůstala dělám každým rokem.Objevila jsem recept v rybí kuchařce a je stejný jako ten tvůj, tak jsem přidala fotečku.Smažím chléb na suché pánvi.:-pU nás ji jíme jen já s manželem a synem ,dcery to nechtějí,ale přitom rybí jí.

zizala

22. 10. 2010 10:38

No, nic ve zlém, já ryby miluju a právě proto mi to připadá divné snažit se, aby ryba nebyla jako ryba. Ale je to každého věc, jak, co a z čeho vaří, to máš pravdu ;-)

Vaclav Fronek

22. 10. 2010 09:21

Zizalko. Je to takovej neškodnej podvod. Základ je, že ryby a jidla z nich jsou supr zdravé, ale někdo nedokáže překonat odpor k té rybině. Ono toho tam ještě dost zůstane, ale Ztratí tu silnou vůni. Takže vlk se nažere a koza zůstane celá. Je fak pravda, že tou rybou to není cítit moc a v tom je ta finta. Vždyť se šidí i jinde, zvláště dětem , aby jedli to či ono. Nenabízím to všem, ale doporučuji těm co právě rybu nemusí pro její aróma a přitom by si rádi vzali. Já vím je to něco jiného, ale šidíme sladkost, vanilku - vanilýnem, různé drahé tvarohy- pomazánkovým máslem apod. Každý má nějaký důvod. Buť chuťový, zdravotní, nebo třeba finanční, ale promiň pro mne to není zkažená ryba.

zizala

22. 10. 2010 08:36

Vašku, k tradičním českým jídlům se ani olivový olej chuťově nehodí. Sádlo nebo máslo, maximálně řepkový olej, to je to, co naše babičky a prababičky měly k dispozici ;-) Ale do rybí polévky taky dělám máslovou jíšku, je to na zvyku, mám to tak zažité z domova :-)
No, masoxy bych tam nedávala určitě. Myslím, že pro toho, kdo nemá rád rybí chuť, je lépe uvařit něco jiného (třeba hrachovku a svíčkovou), než takhle kazit rybu :-(:-8

Vaclav Fronek

22. 10. 2010 08:30

Rád bych upozornil, že když se dá obrané maso je na závěr "Postupu" -Provaříme. Ale připomínám, že i kdyby to bylo jen chviličku rybímu masu stačí malinko. Vždyť některé recepty z rybího masa jsou založeny přímo na konečné úpravě a konzumaci syrového rybího masa. Tím nemyslím přímo slanečky, uzle apod. což je ve skutečnosti též syrové, ale třeba plátky z lososa, nebo suši , ale i další zvláště recepty ryb z východu.
Světlanko a Simonko. Mám moc rád máslo a polévky s jíškou z něho, ale do rybí polévky mi nějak chuťově nezapadlo a jeho velmi dobrá chuť nám převážila ostatní, tak jsme přešli na sádlo, které taky máme rádi a používáme dost. Musím přiznat, že nepoužívám olivový olej na vaření(i když slidím asi kritiku), ale pouze do salátů. HOLT TO JE ZVYK.

Svetlana

21. 10. 2010 22:09

...nevím, od mala ryby nemusím, i když kvůli synkovi taky jím...ale polívku dělá manžel a VÝBORNOU...vaří tři vývary - rybí (rybí hlavy, ořezy, mlíčí, jikry), zeleninový (kořenová zelenina s kořením), houbový (uvaří nakrájené nasušené praváky zvlášť nachystané na rybí polívku :-))...no a potom přímo alchymisticky míchá...po smíchání potřebných množství, se zahustí máslovou jíškou, přidá obrané maso z hlav, trochu mlíčí (jikry a houby jsou na talířku), provaří a jako zavářku dělám vlasové domácí nudličky (to je moje jediná práce :-8)...a je taky opravdu bezkonkurenční....

Simona Skolakova

21. 10. 2010 14:32

Znám více druhů rybích polévek a myslím,že každý si dělá doma tu svou.;-)Já restuji zeleninu pouze na másle.;-):-K:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rybi polevka rybí polévka recept recept na rybi polevku ryby polevka rybi polevka ze pstruha recept rybí polévka rybí polévky rybí polévka z pstruha polevka ze pstruha rybí polívka jak se vaří rybí polévka domácí rybí polévka rybí polévka top recepty polévka rýbí příprava rybí polévky rybi lička rybí polévka s jikrami rybí rybí vnitřnosti jak se dělá rybí polévka

Suroviny: vnitřnosti rybí, hlava rybí, ryba, mrkev, celer, petržel, květák, pórek, cibule, masox, sůl, pepř, sádlo, mouka hladká

TopRecepty.cz

Rybí polévka

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x1Az