Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévka

Vánoce jsou za rohem a vy jste milovníci pochoutek z ryb? Tak to nemůže tato polévka chybět na vašem stole. Křehké rybí maso, vůně zeleniny a křupavé krutonky vykouzlí vánoční atmosféru všude.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

21. 10. 2010 10:05

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Nutriční hodnoty

Energie853 kJ / 204 kcal
Bílkoviny9,58 g
Tuky1,89 g
Vláknina29,95 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 542 mg
Sůl1,18 g
Sacharidy23,34 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Důležité a zásadní: na vnitřnostech nesmí zůstat žádné rybí sádlo, do polévky se nesmí dát žádná kůže ani vnitřní rybí tuk. To jsou právě ty suroviny, které dávají někomu to nepříjemné rybí aróma. Stejně je třeba odstranit sádlo z řízků v břišní části, které také řízkům dává silnější aroma, až pocit zápachu bahna, ale je to pouze pocit a silná rybí vůně, kterou má naopak někdo rád.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Simona Skolakova Simona Skolakova

15. 12. 2019 03:05

No já už jsem to tady jednou psala.dělám vývar z hlav a i ploutví a ořezu,pak vše scedím a zeleninu dělám jedině na másle,masox nedávám!Ale ať je to jak je to,tak k tomuto receptíku se už bohužel Václav nevyjádří:-(neb je už na obláčku:-K

mika59 mika59

14. 12. 2019 23:19

casino: Souhlasím ani já..:-)

casino casino

14. 12. 2019 23:14

"Důležité je, aby do polévky se nedostalo rybí sádlo"
Svatá pravda :yes:
Nejjednodušší způsob jak odstranit vnitřní sádlo je, hodit vnitřnosti do studené vody a vše co vyplave na hladinu VYHODIT :-!
No, ale podle tohoto receptu bych nevařil ani omylem 8-(

masorad masorad

14. 12. 2019 22:43

Rybí polévka má být rybí. Proto nechápu ten masox a vyhazovat tuk a jiné. To jestli ryba je cítit bahnem nezáleží na tuku. Já si rozhodně udělám polévku, kde poznám rybu a ne masox. Tím nechci shodit tento recept. Každý máme jiné chutě a vkus.

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

5. 1. 2011 09:07

Děvčata. Rybí hlavu nezavrhuji. I u nás se používá maso z hlav.Zvláště líčko, pevné a dobré. Letos jsme měli 3 kapry cca po 5 kg. Tak bylo všeho dost-. Jeden byl špígl a 2 šupináči. Ve dvou byly jikry a v jednom mlíčí. Já polívju zbožňuji a snad bych ji mohl jíst ještě celej tejden, stejně jako drškovou, Zkrátka Baloun-Hamoun. HI HI

hanahcotton hanahcotton

3. 1. 2011 11:38

Václave u nás si vánoce bez rybí polévky nedovedeme představit :yes:a dělám ji i během roku. Můj recept je malinko odlišný - nedávám masox (pokud se vyvaří dost hlav a ostatního rybího masa - je to ta správná rybí síla polévky), zeleninu pouze vyvařím a potom do polévky rozmixuji a nakonec přidám na zjemnění trochu smetany.Rohlíky nerestuji na sádle, ale nakrájím je na čtverečky a dám na 1 minutu do mikrovlnky;-)Přesto posílám bodík....protože vím, že rybí polévka je moc velká dobrota :yes::yes::yes:

Hana

3. 1. 2011 11:28

Děkuji za recept. Myslíte, že by šla udělat polévka i z hlavy a vnitřností pstruha. Zatím to mám v mrazáku. Děkuji.

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

3. 1. 2011 11:06

Janatko. Jsem moc rád, že jsi okusila rybí polévku ne jen podle mne, ale i strávníků kteří sice ryby rádí, jako my u nás, ale be mimořádně výrazného aroma. Samozřejmě ryba musí býti cítit rybou, ale nemusí být pach odpudivý jak říká i u P.Podlahy v Receptáři p. Štěpnička, který dělá z ryb jak sám říká snad i zmrzlinu. Ono možná by bylo lepší ŘÍCI vyvarovat se všechch kůží a rybího sádla, které právě je nositelem té výrazné rybyny. Ale je na každém z nás ja to má rád. U nás se dělá na vánoce cca 32 řízků/aby bylo dost/ a tak je zcela zjevné že něteré často zbudou.Škoda je je vyhodit. Letos se jednalo o 4 ks a tak se obralo maso/pouze-bez kůže a opečené strouhanky/ a smíchalo s namočenými rohlíky a směsí koření jako na karbenátky. Udělali jsme 14 placiček a s míšenými bramborami se ujedli 5 dní po Štědrém dnu. BYLO TO DOBRÉ.

janatka janatka

3. 1. 2011 10:42

Už ji dám 5 let.Dříve jsem se to bála připravit a moc to nejedla,jenže manžel tem ji miluje a co bych pro neho neudělala!!???:-))Zkusila jsem to poprvé a už u toho zůstala dělám každým rokem.Objevila jsem recept v rybí kuchařce a je stejný jako ten tvůj, tak jsem přidala fotečku.Smažím chléb na suché pánvi.:-pU nás ji jíme jen já s manželem a synem ,dcery to nechtějí,ale přitom rybí jí.

zizala zizala (moderátorka)

22. 10. 2010 10:38

No, nic ve zlém, já ryby miluju a právě proto mi to připadá divné snažit se, aby ryba nebyla jako ryba. Ale je to každého věc, jak, co a z čeho vaří, to máš pravdu ;-)

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

22. 10. 2010 09:21

Zizalko. Je to takovej neškodnej podvod. Základ je, že ryby a jidla z nich jsou supr zdravé, ale někdo nedokáže překonat odpor k té rybině. Ono toho tam ještě dost zůstane, ale Ztratí tu silnou vůni. Takže vlk se nažere a koza zůstane celá. Je fak pravda, že tou rybou to není cítit moc a v tom je ta finta. Vždyť se šidí i jinde, zvláště dětem , aby jedli to či ono. Nenabízím to všem, ale doporučuji těm co právě rybu nemusí pro její aróma a přitom by si rádi vzali. Já vím je to něco jiného, ale šidíme sladkost, vanilku - vanilýnem, různé drahé tvarohy- pomazánkovým máslem apod. Každý má nějaký důvod. Buť chuťový, zdravotní, nebo třeba finanční, ale promiň pro mne to není zkažená ryba.

zizala zizala (moderátorka)

22. 10. 2010 08:36

Vašku, k tradičním českým jídlům se ani olivový olej chuťově nehodí. Sádlo nebo máslo, maximálně řepkový olej, to je to, co naše babičky a prababičky měly k dispozici ;-) Ale do rybí polévky taky dělám máslovou jíšku, je to na zvyku, mám to tak zažité z domova :-)
No, masoxy bych tam nedávala určitě. Myslím, že pro toho, kdo nemá rád rybí chuť, je lépe uvařit něco jiného (třeba hrachovku a svíčkovou), než takhle kazit rybu :-(:-8

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

22. 10. 2010 08:30

Rád bych upozornil, že když se dá obrané maso je na závěr "Postupu" -Provaříme. Ale připomínám, že i kdyby to bylo jen chviličku rybímu masu stačí malinko. Vždyť některé recepty z rybího masa jsou založeny přímo na konečné úpravě a konzumaci syrového rybího masa. Tím nemyslím přímo slanečky, uzle apod. což je ve skutečnosti též syrové, ale třeba plátky z lososa, nebo suši , ale i další zvláště recepty ryb z východu.
Světlanko a Simonko. Mám moc rád máslo a polévky s jíškou z něho, ale do rybí polévky mi nějak chuťově nezapadlo a jeho velmi dobrá chuť nám převážila ostatní, tak jsme přešli na sádlo, které taky máme rádi a používáme dost. Musím přiznat, že nepoužívám olivový olej na vaření(i když slidím asi kritiku), ale pouze do salátů. HOLT TO JE ZVYK.

Svetlana Svetlana

21. 10. 2010 22:09

...nevím, od mala ryby nemusím, i když kvůli synkovi taky jím...ale polívku dělá manžel a VÝBORNOU...vaří tři vývary - rybí (rybí hlavy, ořezy, mlíčí, jikry), zeleninový (kořenová zelenina s kořením), houbový (uvaří nakrájené nasušené praváky zvlášť nachystané na rybí polívku :-))...no a potom přímo alchymisticky míchá...po smíchání potřebných množství, se zahustí máslovou jíškou, přidá obrané maso z hlav, trochu mlíčí (jikry a houby jsou na talířku), provaří a jako zavářku dělám vlasové domácí nudličky (to je moje jediná práce :-8)...a je taky opravdu bezkonkurenční....

Simona Skolakova Simona Skolakova

21. 10. 2010 14:32

Znám více druhů rybích polévek a myslím,že každý si dělá doma tu svou.;-)Já restuji zeleninu pouze na másle.;-):-K:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rybi polevka rybí polévka recept recept na rybi polevku ryby polevka rybi polevka ze pstruha recept rybí polévka rybí polévky rybí polévka z pstruha polevka ze pstruha rybí polívka jak se vaří rybí polévka domácí rybí polévka rybí polévka top recepty polévka rýbí příprava rybí polévky rybi lička rybí polévka s jikrami rybí rybí vnitřnosti jak se dělá rybí polévka

Suroviny: vnitřnosti rybí, hlava kapří, ryba, mrkev, celer, petržel, pórek, cibule, sůl, pepř mletý, sádlo, mouka hladká, rohlík, sádlo, olej

TopRecepty.cz

Rybí polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x1Az