Frgály Petry z MasterChef Česko
Velké valašské frgály z kynutého těsta s bohatou sladkou náplní, posypané máslovou žmolenkou si jistě zamilujete. Frgály podle tohoto receptu zachutnaly i porotcům soutěže MasterChef.
Suroviny pro 6 kusů
6kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 45 994 kJ / 10 993 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 221,06 g |
| Tuky | 458,22 g |
| Vláknina | 110,89 g |
| Cholesterol | 1,29 g |
| Sodík | 1,44 g |
| Sůl | 3,36 g |
| Sacharidy | 1 388,71 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a cukr. Uděláme důlek, do kterého nalejeme teplé mléko a rozdrobíme droždí. Necháme pár minut vzejít kvásek. Přidáme vejce, žloutky, citronovou kůru a zpracujeme lesklé těsto, které se odlepuje od mísy.
Krok 2: Nakonec zapracujeme máslo nakrájené na tenké plátky, mělo by být ještě pevné. Poprášíme moukou, zakryjeme a necháme kynout. Těsto můžeme nechat kynout přes noc v lednici, nebo na program kynutí v troubě po dobu 1,5 hodiny.
Krok 3: Na makovou náplň svaříme mléko, mák, cukr a kousek skořice na mírném plameni po dobu cca 20 minut. Pak vyjmeme skořici a vmícháme povidla, rum a piškoty. Náplň musí být hustá, aby při pečení nestékala, pokud není, přidáme piškoty
Krok 4: Povidla: Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a vysypeme na něj hrušky nakrájené na kostičky (není třeba loupat). Nemusíme se bát toho, že by cukr zase zatuhnul, rozvaří se ve šťávě z hrušek. Přidáme koření v pytlíčku a vaříme. Hrušky pustí šťávu, vaříme je ale do té doby, než se šťáva zredukuje a hrušky jsou měkké. Vmícháme Tuzemák a necháme opět trochu vydusit. Pak vyjmeme koření. Rozmixujeme tyčovým nebo stolním mixérem a vmícháme tolik piškotů, aby byla povidla hustá a netekla.
Krok 5: Na tvarohovou náplň smícháme uvedené suroviny, vyškrábnutý lusk a osladíme dle vlastní chuti. Určitě nezapomeňme na citronovou kůru, ta je tam skvělá.
Krok 6: Z uvedených surovin zpracujeme hrudkovitou drobenku.
Krok 7: Z vykynutého těsta tvoříme bochánky vážící přibližně 200 g. Vyválíme je na pomoučeném válu a dáme do vymazané formy. Náplně dáváme dle libosti buď jednotlivě, nebo je nakombinujeme.
Krok 8: Troubu včas rozpálíme na 170 °C.
Krok 9: Frgály posypeme bohatě drobenkou a pečeme v horko-vzdušné troubě (ve které můžeme péci klidně 2 najednou) po dobu 20 minut.
Krok 10: Po vychladnutí je pocákáme rozpuštěným máslem smíchaným s Tuzemákem. Potřeme také okraje.
Zveřejněno 15. 10. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Frgály Petry z MasterChef Česko
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkqXK
Moje poznámka
Frgály Petry z MasterChef Česko
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkqXK
Nejnovější recepty
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 22 minutami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 1 hodinou
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 3 hodinami
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 4 hodinami
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 18 minutami
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 3 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 5 hodinami
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 5 hodinami
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 6 hodinami
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 7 hodinami
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 7 hodinami
Květáková polévka
Eva_H před 16 hodinami
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 18 hodinami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 19 hodinami
Suroviny:
mléko plnotučné,
droždí,
vejce,
žloutek,
mouka hladká,
cukr písek,
sůl,
máslo,
kůra citronová,
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
skořice celá,
rum,
povidla švestková,
piškoty,
hruška,
cukr třtinový,
badyán,
skořice celá,
koření hřebíček,
rum,
piškoty,
tvaroh,
citron,
lusk vanilkový,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
rum,
mléko,
piškoty,
máslo,
cukr krupice,
mouka polohrubá
Komentáře (9)
Minutová drobenka i do zásoby
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9