Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestkový koláč se skořicí

Šťavnatý švestkový koláč se skořicovou posypkou potěší nejen svou poctivou chutí. Nadýchané těsto se skvěle snoubí s ovocem a křupavým posypem, takže během chvilky vykouzlíte dezert, který zmizí z plechu rychleji, než byste čekali.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 plech

plech o velikosti 30 × 40 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do misky dáme trochu mouky (z odměřeného množství), přidáme trošku vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek zhruba 10-15 minut. Krok 2: Do větší mísy dáme zbylé suroviny na těsto, přidáme vzešlý kvásek a vše pečlivě promícháme ve vláčné těsto, které necháme vykynout. Těsto nám může pomoci připravit domácí pekárna. Krok 3: Během kynutí těsta připravíme švestky. Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Krok 4: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Posypku vytvoříme smícháním mleté skořice s hřebíčkem a vanilkovým cukrem. Krok 5: Vykynuté těsto rozválíme na pečicím papíru a dáme na plech s vyšším okrajem. Na připravené těsto klademe švestky - slupkou na těsto. Krok 6: Koláč posypeme posypkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 25-30 minut. Krok 7: Hotový koláč pocukrujeme moučkovým cukrem.

TIP: Jak připravit švestkový kynutý koláč v domácí pekárně?

Zveřejněno 24. 8. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k21z

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k21z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr moučkový, sůl, vejce, žloutek, skořice mletá, koření hřebíček, cukr vanilkový, švestky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu