Aeblekage - dánský jablečný dezert
Slavný dánský jablečný koláč æblekage vlastně ani není koláč, ale vrstvený dezert. Voňavá jablíčka, křupavá strouhanka a jemná šlehačka spolu tvoří dokonalou podzimní kombinaci.
Postup přípravy
Krok 1: Očištěná jablka nakrájíme na menší kousky. Dáme je do hrnce, přidáme vanilkový extrakt, citronovou šťávu, máslo a cukr. Vše promícháme a dusíme na mírném stupni doměkka, dokud se jablka téměř nerozvaří na kaši. Pokud se začnou připalovat, podlijeme je trochou vody. Poté je částečně rozmačkáme, přendáme do misky a necháme vychladnout.
Krok 2: Mezitím připravíme strouhanku. Pokud ji děláme z chleba, nakrájíme jej na kousky a rozmixujeme. Na pánvi rozehřejeme máslo a strouhanku na něm osmahneme dozlatova spolu s cukrem a špetkou soli. Necháme vychladnout.
Krok 3: Připravíme skleničky a postupně do nich vrstvíme jablečnou směs, opečenou strouhanku a nakonec vyšlehanou smetanu. Povrch můžeme posypat trochou strouhanky nebo skořicí. Místo skleniček lze použít větší skleněnou formu (o rozměrech 28 × 18 cm). V takovém případě budeme mít pouze 3 vrstvy - jablka, strouhanku a šlehačku.
Krok 4: Dezert necháme v lednici ideálně do druhého dne odležet – chutě se krásně propojí a výsledek je jemný, svěží a voňavý.
Zveřejněno 25. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Aeblekage - dánský jablečný dezert
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82WPm
Moje poznámka
Aeblekage - dánský jablečný dezert
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82WPm
Nejnovější recepty
Okoun nilský na česnekovém másle
Přidáno před 8 hodinami
Vajíčková pomazánka z Lučiny
Přidáno před 10 hodinami
Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem
Přidáno před 12 hodinami
Krkovice na zeleninovém lůžku
Přidáno před 13 hodinami
Rukolový salát s balkánským sýrem a jablkem
Přidáno před 13 hodinami
Salát se smažákem
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrníčková cuketová buchta
mendorf před 1 hodinou
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
TommyKoci před 2 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Dzollie před 3 hodinami
Hrníčkové vafle
Katerina03 před 4 hodinami
Zapečené brambory s hermelínem
Dasaja před 4 hodinami
Polévka z dýně hokkaido
Dasaja před 4 hodinami
Cuketová buchta
Ricmond před 4 hodinami
Křehký mřížkový koláč s jablky
Lipoo před 5 hodinami
Francouzská cibulačka
co.coze před 5 hodinami
Čertova omáčka s rýží
Kajkajak před 5 hodinami
Suroviny:
jablko,
cukr krupice,
máslo,
šťáva citronová,
extrakt vanilkový,
chléb toustový,
máslo,
cukr krystal,
sůl,
smetana ke šlehání,
skořice mletá
Komentáře (1)