Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní čočková polévka se zeleninou

Plný talíř horké a výživné polévky přijme rád každý strávník. Takovou pak připravíme s tímto receptem. Základ polévky tvoří tři druhy čočky, které doplňuje zelenina, vývar a také pikantní pasta. Na talíři pak porci dozdobí voňavá petrželka.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 30 min včetně doby namočení čočky

110 min (80 min příprava + 30 min tepelná úprava, včetně doby namočení čočky)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Hnědou čočku probereme, propláchneme a namočíme dostatečně dopředu do vody, asi na 1 hodinu. Černou a červenou čočku stačí přebrat a propláchnout. Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme protlak, zarestujeme a zalijeme vývarem. Krok 3: Přivedeme k varu a přisypeme hnědou čočku a nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Vaříme 10 minut a přidáme černou i červenou čočku. Vaříme do změknutí. Krok 4: Dochutíme solí a pastou Harissa a necháme ještě přejít varem. Krok 5: Polévku rozdělíme na talíře a hustě posypeme nasekanou petrželkou.

TIP: Nejčastější chyby při vaření čočkové polévky: Které to jsou a jak se jich vyvarovat

Zveřejněno 31. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31V2r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31V2r

Suroviny:
čočka, čočka černá, čočka červená, cibule, celer, mrkev, protlak rajčatový, harissa, vývar zeleninový, sůl, olej olivový, petržel

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu