Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně podle Petra Hajného

Svíčková je právem nazývána královnou českých omáček. S Petrem Hajným připravíme sametově jemnou omáčku provoněnou kořenovou zeleninou a divokým kořením. Tu na závěr zjemníme smetanou a podáváme s plátkem masa a knedlíkem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 260 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 200 min

260 min (60 min příprava + 200 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Maso v celku dobře osolíme a opepříme. Nemusíme jej špikovat, jeho úprava nám zajistí, že bude jemné, vláčné a šťavnaté. Špek nakrájíme na kostičky. Krok 2: Do kastrůlku vlijeme ocet a svaříme jej, aby nebyl tak agresivní a čpící. V jiném kastrůlku pak svaříme trochu vody s divokým kořením. Ten později přecedíme a okořeníme jím omáčku. Krok 3: Dostatečně velký hrnec dáme na plotnu, rozpálíme a rozehřejeme na něm sádlo. Na něm pak opečeme osolené a opepřené maso ze všech stran. Během opékání k němu přisypeme kostičky špeku, aby se vypekl. Troubu včas zapneme na 160 °C. Krok 4: Opečené maso z hrnce vyjmeme, ke slanině přidáme předem připravený zeleninový základ, dochutíme cukrem, pepřem a solí. Tento základ je potřeba dochutit výrazně, protože v závěru přípravy omáčky budeme přidávat máslo a smetanu, která její chuť naředí a stáhne. Následně přidáme lžíci hořčice a zarestujeme, pak lžíci brusinek a opět zarestujeme. Krok 5: Přes cedník vlijeme k zelenině voňavý svar z koření, promícháme a přidáme i svařený ocet. K zelenině do hrnce vrátíme maso a okyselíme citronovou šťávou. Citron tlakem ruky nejprve poválíme na prkénku, teprve pak jej rozkrojíme a do zeleniny přes cedník vymačkáme šťávu z jeho jedné poloviny. Krok 6: Přilijeme vývar přibližně do 3/4 výšky masa, zakryjeme poklicí a asi na 2,5 hodiny vložíme péct do trouby na 160 °C. Krok 7: Hrnec vyjmeme z trouby, měkké maso z něj vytáhneme a odložíme bokem. Zeleninový základ v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přes cedník ho ještě naběračkou vystřeme (přepasírujeme) do druhého čistého hrnce. Tím odstraníme z omáčky hrubý základ, který se zachytí v cedníku. Krok 8: Hrnec vrátíme na sporák, omáčku ještě naředíme trochou zbylého vývaru a pomalu přivedeme k varu. Za stálého míchání pak přilijeme smetanu o pokojové teplotě (tím předejdeme sražení) a vmícháme studené máslo, které do omáčky dobře zašleháme. Krok 9: Omáčku ochutnáme, dochutíme citronovou šťávou, solí a cukrem. Necháme přejít varem. Krok 10: Na talíři servírujeme omáčku s plátkem masa a houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

TIP: Druhy a typy knedlíků v české kuchyni

Zveřejněno 4. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Svíčková na smetaně podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZN2n

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Svíčková na smetaně podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZN2n

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zeleninový základ, maso hovězí, špek, koření divoké, ocet, máslo, smetana ke šlehání, vývar masový, hořčice plnotučná, brusinky, cukr krupice, sádlo, šťáva citronová, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu