Tatarský biftek s lojovými škvarky podle Honzy Punčocháře
Dokonale vyladěný tatarský biftek z jemně krájeného hovězího zadního masa dochucují lojové škvarečky, křupavé kousky kadeřávku a piniové oříšky. Takovou pochoutku si můžeme připravit spolu se šéfkuchařem Honzou Punčochářem.
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí maso odblaníme, očistíme a nakrájíme na jemné kostičky. Necháme při pokojové teplotě v míse odpočinout.
Krok 2: Vychlazený hovězí lůj nakrájíme na drobné kostičky. Na plotně rozpálíme hrnec a do něj vložíme nakrájené kostičky loje. Necháme škvařit dokřupava.
Krok 3: Dochutíme tatarský biftek. Přidáme sůl, pepř a kapku olivového oleje - ten zabrání tomu, aby se maso začalo marinovat a aby zbělalo.
Krok 4: Promícháme, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, kapku citronové šťávy a kvalitní sójovou omáčku. Podle libosti pak do tataráku přidáme drobně nakrájenou chilli papričku. Omytou pažitku nakrájíme nadrobno a vmícháme do masa.
Krok 5: Připravíme kadeřávek. Listy kadeřávku natrháme na větší kusy (stonek nepoužíváme) a v hrnci rozehřejeme olej na smažení (ideálně na teplotu cca 160 °C).
Krok 6: Kadeřávek vhodíme do rozpáleného oleje, hrnec rychle zakryjeme poklicí a velmi krátce osmažíme. Jakmile přestane obsah hrnec prskat a bubat, tak už je kadeřávek takřka osmažený. Z oleje vyjmeme kadeřávek na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk a ihned lístky osolíme.
Krok 7: Čistou pánev rozpálíme na plotně a vysypeme na ni piniové oříšky. Necháme je rozvonět a opražíme. Jejich chuť tak bude mnohem výraznější.
Krok 8: Můžeme servírovat. Maso smícháme s lojovými škvarky, můžeme přidat i trochu loje z hrnce. Ochutnáme a dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Vsypeme opražená piniová semínka.
Krok 9: Maso dáme doprostřed talíře, načechráme na hromádku, doplníme smaženým kadeřávkem. Zastrouháme citronovou kůrou, parmezánem a zasypeme zbylými opraženými piniovými semínky.
Zveřejněno 10. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tatarský biftek s lojovými škvarky podle Honzy Punčocháře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYLLQ
Moje poznámka
Tatarský biftek s lojovými škvarky podle Honzy Punčocháře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYLLQ
Nejnovější recepty
Knedlíky se slaninou
Přidáno před 1 hodinou
Pečené brambory se slupkou
Přidáno před 1 hodinou
Fazolové lusky na slanině s česnekem
Přidáno před 2 hodinami
Ražniči tří barev na plechu
Přidáno před 2 hodinami
Karamelizovaná cibule
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kostky bratislavské
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Frankfurtská polévka s fazolemi
Ivyjg před 40 minutami
Kynutý makový závin
magdalenka před 43 minutami
Koule na zelí v pomalém hrnci
magdalenka před 1 hodinou
Segedín z trouby
magdalenka před 1 hodinou
Výborné kynuté těsto
magdalenka před 1 hodinou
Bábovka olejová
FilipRieger před 2 hodinami
Zapečené filé na másle
Sahula před 2 hodinami
Horký jablečný nápoj
FilipRieger před 3 hodinami
Svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta
Jana Jana před 4 hodinami
Tarhoňa pečená v rajčatech
Podry před 4 hodinami
Suroviny:
hovězí zadní,
olej olivový,
pažitka,
kadeřávek,
parmazán,
ořechy piniové,
citron,
olej,
omáčka sojová,
chilli paprika čerstvá,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (1)