Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři druhy knedlíků podle Honzy Punčocháře

Že je příprava knedlíků složitá? Honza Punčochář vás přesvědčí o tom, že je tomu naopak. Naučí vás hned tři druhy knedlíků z jednoho těsta – karlovarský, pajfálský s citronovou kůrou obalený v křupavé strouhance a nadýchaný hrnkový knedlík.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 45 min

105 min (60 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 dávky

3dávky

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Základem těchto knedlíků je houska nebo veka nakrájená na kostičky a opražená v troubě při 180 °C po dobu 10 minut. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Mísa na šlehání musí být dokonale čistá, jinak by se sníh nepodařilo vyšlehat. S hotovým sněhem pracujeme ideálně hned, aby nespadl. Krok 3: Opečené kostičky nasypeme do mísy, zalijeme podle potřeby plnotučným mlékem a přidáme muškátový oříšek, sůl a žloutky. Krok 4: Hladkolistou petržel nakrájíme najemno a přidáme do mísy s kostičkami pečiva. Směs musí být hezky vláčná, aby knedlík nebyl suchý. Přidáme vyšlehaný sníh a velmi opatrně (nejlépe rukou) zapracujeme do směsi. Krok 5: Z těsta odebereme zhruba třetinu, zbytek odložíme stranou a pustíme se do přípravy karlovarského knedlíku. Na pracovní desku rozprostřeme fresh fólii, na ni dáme těsto (pozor, je poměrně řídké) a zavineme do tvaru knedlíku. Fólii několikrát propícháme nožem, abychom se zbavili vzduchových bublin, a utáhneme. Když je knedlík pořádně zabalený a utažený, znovu fólii na několika místech propícháme nožem, aby se dovnitř dostala pára. Krok 6: Ze zbytku těsta odebereme polovinu, nastrouháme do ní citronovou kůru a promícháme. Dáme pozor, aby do těsta nepřišla bílá část citronové kůry, knedlík by pak mohl být hořký. Hotové těsto zamotáme do fresh fólie stejným způsobem jako u karlovarského knedlíku. Po uvaření pak pajfálský knedlík opečeme na másle se strouhankou, petrželí a citronovou kůrou. Krok 7: Oba knedlíky uvaříme v páře – vložíme do parní trouby na 25 minut při 100 °C. Můžeme je ale uvařit i klasicky ve vodě. Vaření v páře je šetrnější a nehrozí u něj protrhnutí fresh fólie. Krok 8: Na hrnkový knedlík vymažeme hrnečky máslem a vysypeme je strouhankou. V rendlíku rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Poté ho zamícháme do zbytku těsta. Těstem plníme vymazané a vysypané hrníčky a poklepáním o desku stolu z nich vyženeme vzduchové bubliny. Krok 9: Hrnkový knedlík uvaříme jednoduše v hrnci – hrníčky vložíme do hrnce s vroucí vodou tak, aby voda sahala přibližně do poloviny výšky hrnků. Hrnec přiklopíme a knedlíky vaříme 25 minut. Krok 10: Na pánvi rozehřejeme máslo a než se rozpustí, nakrájíme pažitku nebo petržel. Rozpuštěné máslo zasypeme strouhankou (v poměru 1:1) a opražíme. Přidáme citronovou kůru a nakonec pažitku. Dále už nerestujeme. Krok 11: Zkontrolujeme, jak se knedlíky uvařily. Hotový hrníčkový knedlík vyklopíme, nakrájíme a vrátíme zpět do hrnečku. Každý si pak vezme sám potřebnou část knedlíku. Z karlovarského a pajfálského knedlíku odstraníme fresh fólii a nakrájíme je. Plátky pajfálského knedlíku obalíme a zasypeme máslovou strouhankou na pánvi. Krok 12: Karlovarksý knedlík se skvěle hodí ke znojemské roštěné, pajfálský k šípkové omáčce nebo ke svíčkové, a hrnečkový třeba k pečenému kuřeti.

TIP: Hovězí roštěná po znojemsku podle Honzy Punčocháře

Zveřejněno 15. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tři druhy knedlíků podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERWyg

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tři druhy knedlíků podle Honzy Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERWyg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
veka, mléko, vejce, petrželka hladkolistá, ořech muškátový, sůl, veka, mléko, vejce, petrželka hladkolistá, strouhanka, ořech muškátový, kůra citronová, pažitka, máslo, sůl, veka, mléko, máslo, vejce, petrželka hladkolistá, ořech muškátový, strouhanka, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu