Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Anglický steak se sázeným vejcem podle Mirka Kaliny

Na ostrovní specialitě kromě steaku medium rare nesmí chybět opečená uzená pancetta, sázené vejce a hořčičná omáčka z demi glace s medem a šalotkou. Přípravou tohoto kulinářského zážitku vás provede šéfkuchař Mirek Kalina.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve začneme přípravou masa. Je potřeba, aby mělo pokojovou teplotu, vyndáme jej tedy přibližně 2-3 hodiny před přípravou z lednice. Připravovat jej budeme na způsob medium rare, teplota uvnitř steaku by tak měla být 40-45 °C, střed by tedy měl zůstat syrový. Krok 2: Pánev necháme dobře rozpálit. Vlijeme na ni řepkový olej a necháme rozehřát. Mezitím ze všech stran maso osolíme a opepříme. Krok 3: Maso na pánvi otáčíme a opečeme ze všech stran. Ideálně použijeme pinzetu či leště, do masa není dobré píchat, aby nevytekla potřebná šťáva. Krok 4: K opečenému steaku přidáme kousek másla, rozmáčknutý česnek a čerstvý tymián. Steak poléváme výpekem. Maso z pánve vyjmeme, polijeme znova výpekem a odložíme, necháme odpočinout. Krok 5: Připravíme omáčku demi glace. Do kastrůlku dáme trochu červeného vinného octa a převaříme jej. K octu přidáme jemně nakrájenou šalotku. Tu v octu krátce povaříme a přidáme trošku medu, který necháme rozpustit. Krok 6: Ochutíme hrubozrnnou dijonskou hořčicí, přilijeme demi glace a necháme provářet a redukovat. Omáčku zredukujeme na požadovanou hustotu, ochutnáme a zjemníme vmícháním kousku studeného másla. To vmícháme tak, že budeme kroužit kastrůlkem, dokud se máslo zcela nerozpustí do omáčky. Dál už nevaříme, stáhneme z plotny. Krok 7: Připravíme slaninu a sázené vejce. Uzená pancetta je hodně prorostlá, proto na pánvi nejprve rozpustíme kousíček přepuštěného másla. Na rozpálenou pánev pak naskládáme vypéct plátky pancetty. Krok 8: Ke slanině na pánev opatrně rozklepneme vejce. Ne z výšky, aby se nerozprsklo. Nesmažíme příliš zprudka, musí zachovat svůj tvar a uvnitř zůstat vláčné. Vajíčko osolíme a opepříme. Krok 9: Hotové je odložíme vysušit na papírový ubrousek, slanina zkřehne. Vejce je také hotovo – bílek je zatažený, žloutek zůstává stále syrový. Vejce z pánve opatrně vyndáme a na pracovní desce ho kulatým tvořítkem (kolečkem) okrojíme. Krok 10: Dokončíme servírování steaku. Čerstvou petrželku nakrájíme nadrobno. Krok 11: Steak dáme na talíř, přelijeme omáčkou z demi glace a hrubozrnné hořčice. Pancettu a vejce položíme na steak a na závěr posypeme pažitkou.

Zveřejněno 18. 11. 2025

Poznámka autora Extrakurzy.cz

Demi glace je základem pro silné omáčky. Je to silný vývar, většinou z hovězích, telecích kostí a zeleniny, který si můžete koupit nebo vyrobit doma (tři dny taženým vývarem kostí a zeleniny).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Anglický steak se sázeným vejcem podle Mirka Kaliny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkW7y

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Anglický steak se sázeným vejcem podle Mirka Kaliny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkW7y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
svíčková hovězí, tymián čerstvý, máslo, česnek, pancetta, vejce, olej řepkový, ghee, pažitka, sůl, pepř mletý, cibule šalotka, ocet vinný červený, med, hořčice dijonská, demi glace, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu