Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květáková polévka se zeleninou bez smetany

Snadná a rychlá zeleninová polévka dává vyniknout jednoduchým chutím. Na másle orestovanou zeleninu doplňuje silný masový vývar a koření ze sušené zeleniny. Finální zasypání čerstvými bylinkami dodá lahodnou chuť i vůni.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Květák omyjeme a rozebereme na malé růžičky, větší překrájíme. Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme na velkých slzách struhadla. Krok 2: Do rozehřátého hrnce dáme máslo se lžičkou oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Na něm orestujeme nastrouhanou zeleninu. Krok 3: Přidáme k zelenině květák a zalijeme zredukovaným vývarem, zředěným vodou do potřebného množství cca 1,5 litru. Krok 4: Přidáme sušenou směs zeleniny. Přivedeme k varu a na sníženém stupni vaříme do změknutí květáku asi 10 minut. Krok 5: Zahustíme světlou jíškou, kterou usmažíme z másla a mouky. Osolíme a necháme alespoň 15 minut provařit. Krok 6: Dochutíme pepřem a libečkem, případně petrželkou. Ihned podáváme.

Zveřejněno 24. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lYEW5

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lYEW5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
květák, mrkev, celer, máslo, olej, sušená zelenina, sůl, pepř mletý, vývar masový, máslo, mouka hladká, libeček čerstvý, petrželka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu