Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Girasoli s kozím sýrem, karamelizovanou cibulí a smetanovou omáčkou.

Lahodná kombinace dokonalých chutí. Domácí těstoviny naplníme kozím sýrem a zkaramelizovanou cibulkou. Po uvaření je pak promícháme se smetanovou omáčkou s baby špenátem. Porce posypeme vlašskými ořechy.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 30 min včetně doby odležení těsta

120 min (90 min příprava + 30 min tepelná úprava, včetně doby odležení těsta)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme těsto z mouky, vejce a studené vody. Dobře prohněteme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme asi na 1 hodinu odpočinout. Krok 2: Mezitím nasekáme nahrubo jádra vlašských ořechů. Nasucho je opražíme na pánvi a odložíme stranou. Pokračujeme přípravou karamelizované cibule. Krok 3: Oloupanou cibuli překrojíme na poloviny a nakrájíme na půlkolečka. V rendlíku rozehřejeme zprudka lžíci oleje, vložíme cibuli a za pozorného míchání ji opékáme až do světle hněda. Poté ji podlijeme malou naběračkou horkého hovězího vývaru, který necháme odpařit až na tuk. Cibule se opět začne opékat a po chvíli opět podléváme, odpařujeme a opékáme. To opakujeme po dobu zhruba 10 minut, až je cibule v kastrolu zabarvená do tmavě zlaté barvy. Odstavíme a necháme vychladnout. Krok 4: Do většího hrnce dáme ohřát vodu na těstoviny. Než dosáhne varu, osolíme ji a přidáme kapku oleje. Zároveň vypracujeme těstoviny a připravíme omáčku. Krok 5: Odpočinuté těsto rozválíme na pruh, lehce naznačíme kolečka o průměru 4 cm na jednu polovinu těsta a doprostřed každého dáme kozí sýr a karamelizovanou cibulku. Zakryjeme druhou polovinou rozváleného těsta, vykrojíme kolečkem o průměru 5,5 cm a kolem náplně těsně přimáčkneme těsto vidličkou. Krok 6: Na omáčku oloupeme česnek a nakrájíme jej na plátky. Do hluboké rozehřáté pánve na lžíci másla, přidáme česnek, krátce ho orestujte a necháme rozvonět. Přidáme propláchnutý a okapaný baby špenát a mícháme, dokud nezavadne. Vlijeme smetanu, přisypeme nastrouhaný sýr a při snížené teplotě mícháme dokud se nerozpustí a omáčku nezahustí dle potřeby. Krok 7: Osolíme, okořeníme pepřem a 2-3 strouhnutími muškátového oříšku. Do hotové omáčky vmícháme opražené vlašské ořechy (část ponecháme stranou na posyp). Krok 8: Připravené těstoviny vložíme do vroucí vody. Když vyplavou povaříme je cca 3 minuty a vyndáme sítkem nebo děrovanou naběračkou. Krok 9: Hotové těstoviny promícháme s omáčkou. Na talířích ozdobíme zbylými ořechy a hoblinkami parmezánu.

TIP: Jak nastrouhat parmezán

Zveřejněno 25. 11. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept z magazinu Albert, mírně upraveno a těstoviny domácí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Girasoli s kozím sýrem, karamelizovanou cibulí a smetanovou omáčkou.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9Wm4

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Girasoli s kozím sýrem, karamelizovanou cibulí a smetanovou omáčkou.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L9Wm4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
cibule, olej, vývar masový, mouka hladká, vejce, voda, sýr, cibule, česnek, máslo, špenát baby, smetana ke šlehání, sýr parmazán strouhaný, pepř mletý, ořech muškátový, sůl, ořechy vlašské

Přidat fotografie receptu