Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený candát na másle podle Marka Raditsche

Filet candáta smažený i s kůží na přepuštěném másle spolu s česnekem a tymiánem rozvoní celou kuchyni. Podáváme ho se smetanovou omáčkou z čerstvých kapií a špenátovými knedlíčky s mandlemi. Procesem přípravy nás provede Marek Raditsch.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 25 min

60 min (35 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Začneme přípravou přílohových knedlíčků. Šalotku a česnek očistíme a nakrájíme najemno. Housku nakrájíme na drobné kousky. Do mísy vsypeme nakrájenou housku, okořeníme muškátovým oříškem, přilijeme teplé mléko, přidáme 1 vejce a 60 g nasekaných mandlí. Krok 2: Na másle orestujeme česnek a šalotku a přirdáme natrhané listy čerstvého špenátu. Zprudka orestujeme. Opepříme a osolíme a poté obsah celé pánve přidáme do mísy k housce a ostatním surovinám. Promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Směs promícháváme rukou, abychom ji dobře promačkali a prohnětli do hladkého těsta. Můžeme malinko dosolit a přikápnout mléko, je-li těsto příliš suché. Krok 3: Mokrýma rukama z těsta tvarujeme stejně velké knedlíčky o velikosti pětikoruny. Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. Vaří-li voda příliš prudce, plamen zmírníme, aby se knedlíčky nerozvařily. Krok 4: Uvařené knedlíčky zchladíme v ledové lázni a osušíme. Můžeme servírovat okamžitě, ale chutnější budou opečené na másle. Knedlíčky opékáme na pánvi na přepuštěném másle, otáčíme, aby byly osmažené ze všech stran. Krok 5: Připravíme candáta. Z vykostěného filetu (s kůží, ale samozřejmě bez šupin) nařežeme porce, které osolíme a opepříme z obou stran. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo, a na něm osmažíme rybu. Vkládáme vždy nejprve kůží dolů, aby se vypekla a byla krásně křupavá. Opékáme do zlatohnědé barvy kůže. Stupeň propečení průběžně kontrolujeme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Krok 6: Na pánev k rybě přidáme rozmáčklý stroužek česneku a snítku tymiánu. Rybu zakápneme citronovou šťávou a přidáme ještě lžičku másla. Všechny chutě - česnek, máslo, tymián, ryba - se spojí v harmonii chutí na pánvi. Krok 7: Rybu otočíme kůží nahoru a polijeme výpekem. Hned ji přeneseme do malého pekáčku i s celým dalším obsahem pánve a pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C 6-7 minut. Krok 8: Připravíme omáčku z červených paprik. V rendlíku na rozehřátém másle zlehka orestujeme 2 paprikové lusky, nakrájené na drobné kostičky. K orestované paprice vlijeme 200 ml smetany a vaříme do změknutí paprik. Krok 9: Papriky se smetanou rozmixujeme přímo v rendlíku tyčovým mixérem a přes jemný cedník propasírujeme na hladkou omáčku. Knedlíčky i omáčku dosolíme a zkontrolujeme rybu. Krok 10: Na talíř uložíme knedlíčky, nalijeme omáčku a na ni opatrně položíme pečeného candáta.

TIP: Jak pracovat s rybami a podle čeho vybírat

Zveřejněno 5. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Smažený candát na másle podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWgyM

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Smažený candát na másle podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWgyM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
candát, ghee, česnek, tymián, citron, sůl, pepř mletý, máslo, kapie, smetana ke šlehání, sůl, ghee, houska, mléko, vejce, špenátové listy, máslo, cibule šalotka, mandle sekané, česnek, strouhanka, ořech muškátový, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu