Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka 3 hodiny kynutá

Pokud milujete poctivé domácí pečení, tato vánočka vás okouzlí. Pomalu kynuté těsto získá lehkost a jemnou máslovou vůni. Po upečení se promění v nadýchanou, zlatavou dobrotu, která na svátečním stole určitě vynikne.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Středně náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 50 min + 3 hodiny kynutí

100 min (50 min příprava + 50 min tepelná úprava, + 3 hodiny kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se solí a uprostřed vytvoříme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, lehce ho posypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme stát 15-20 minut na teplém místě, dokud kvásek nevzejde. Krok 2: Poté přidáme ostatní suroviny a těsto dobře propracujeme. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 3 hodiny kynout. Krok 3: Včas předehřejeme troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 4: Hotové těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme ho na potřebný počet dílů podle toho, z kolika pramenů chceme vánočku plést. Každý díl vytvarujeme do válečku a poté upleteme. Krok 5: Upletenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 50 minut podle typu trouby.

TIP: Jak dlouho před Vánocemi uplést vánočku

Zveřejněno 22. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka 3 hodiny kynutá

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68VoV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka 3 hodiny kynutá

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68VoV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Nedá mi to 😊 a musím se zeptat. Těsto opravdu kyne celé 3 hodiny? Vzhledem k použitému množství droždí bude těsto vykynuté do hodiny a další doba už mu spíš uškodí 🙈 překyne a bude se s ním hůř pracovat. Použila bych tu max polovinu droždí (21-23 g) a v teple nechala těsto kynout 60-75 minut.

Schválně jsem si našla vánočku J. Maršálka, když už ho tu Majkaa vzpomněla, má v těstě 20 g droždí a nechá ho kynout 60 minut.

Majkaa: neprotlačuji svůj názor jako ten jediný správný 😊 jen vycházím z vlastních zkušeností v pečení a pak také ze zmíněného článku o vánočce J. Maršálka.
V článku je čas kynutí takový, jak už jsem psala. Možná ty 3 hodiny jsou brány celkem - hodina kynutí kvásku, hodinu kyne těsto a hodinu pak upletená vánočka před pečením.

cathleenTaky se dá tak brát, ale nakynuté těsto vždy po hodině promíchám.

Dělám vánočku od Maršálka, taky mi kyne 3 hod. Je to náročnější na čas, ale je opravdu lepší.

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, mléko, máslo, droždí, vejce, žloutek, sádlo, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová, rum, rozinky, vejce, mandle

Přidat fotografie receptu