Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě
Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě

Slaný špenátový koláč s bešamelem

Máte chuť na sytý slaný koláč? Špenát smícháte s ricottou a vejci, rozprostřete do formy, doplníte šunkou a zalijete krémovým bešamelem. Koláč zapečete dozlatova a podáváte jako hlavní chod nebo vydatnou večeři.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

valaea

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

zapékací forma cca 30 × 20 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Špenátový protlak necháme na mírném plameni rozmrazit a zahřát. Podle potřeby přidáme trochu strouhanky, aby směs nebyla příliš řídká. Krok 2: Do špenátu vmícháme vejce, ricottu, část strouhaného sýra, sušenou cibuli, sušený česnek, osolíme a promícháme. Krok 3: Směs rovnoměrně rozetřeme do připravené formy. Krok 4: Na povrch rozložíme nakrájenou šunku a posypeme částí strouhaného sýra. Krok 5: Poté připravíme bešamel. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku a krátce ji osmažíme. Krok 6: Za stálého míchání postupně přiléváme mléko, dokud nevznikne hladká omáčka. Krok 7: Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Krok 8: Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Krok 9: Bešamel nalijeme na připravenou směs ve formě a povrch ještě posypeme sýrem. Krok 10: Vložíme do trouby a pečeme asi 30–35 minut dozlatova.

TIP: 15 receptů na slané koláče

Zveřejněno 1. 4. 2026

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEYjp

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YEYjp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
protlak špenátový, sýr ricotta, vejce, máslo, mouka hladká, mléko, sýr strouhaný, šunka, strouhanka, cibule sušená, česnek sušený, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, máslo, strouhanka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]