Pěnová bábovka
Čerstvé ovoce plné chuti zatím není k dispozici, domácí mražené je dávno spotřebované a vy přemýšlíte, jaký dezert připravit? Možná uvítáte recept na tradiční pěnovou bábovku. Zabere trochu času, ale výsledkem je vláčný voňavý moučník, lehounký jako pírko.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 615 kJ / 3 971 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,74 g |
Tuky | 162,48 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 1,55 g |
Sodík | 727 mg |
Sůl | 2,22 g |
Sacharidy | 538,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bábovkovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po chvíli přidáme olej a horkou vodu, stále šleháme do husté pěny. Krok 4: Vařečkou vmícháme citronovou kůru, mouku smíchanou s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Nakonec ještě opatrně a lehce vmícháme sníh bílků. Krok 5: Část těsta obarvíme kakaem, poté obě, tmavé i světlé vlijeme do připravené bábovkové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba necelou hodinu při teplotě 175 °C.
Propečenost bábovky zkontrolujeme špejlí, po vyjmutí musí zůstat suchá. V tom případě je bábovka upečená.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po chvíli přidáme olej a horkou vodu, stále šleháme do husté pěny. Krok 4: Vařečkou vmícháme citronovou kůru, mouku smíchanou s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Nakonec ještě opatrně a lehce vmícháme sníh bílků. Krok 5: Část těsta obarvíme kakaem, poté obě, tmavé i světlé vlijeme do připravené bábovkové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba necelou hodinu při teplotě 175 °C.
Propečenost bábovky zkontrolujeme špejlí, po vyjmutí musí zůstat suchá. V tom případě je bábovka upečená.
Zveřejněno 18. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pěnová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DY7k
Moje poznámka
Pěnová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DY7k
Nejnovější recepty
Domácí tatarák z lososa
Přidáno před 6 hodinami
Vanilková zmrzlina s jahodami
Přidáno před 9 hodinami
Křehký rebarborový koláč
Přidáno před 10 hodinami
Asijské kuřecí kousky na sladkokyselo
Přidáno před 17 hodinami
Maková roláda s jahodami
Přidáno 22. 5. 2025 15:02
Krémová mrkvová polévka s mozzarellou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 22. 5. 2025 13:17
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čočka na česneku a cibulce
PeterNorw před 1 hodinou
Rajská polévka III
Stup_d před 4 hodinami
Kakaové cookies
Ashelin před 7 hodinami
Tiramisu od Itala
Elzis před 9 hodinami
Rychlá meruňková buchta
Robik před 9 hodinami
Kuřecí vývar z PH
Robik před 9 hodinami
Kuřecí stehna - jedna báseň
Cinderka před 10 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 11 hodinami
Rychlá rajská omáčka
Standby před 14 hodinami
Cuketová zeleninová polévka bez mouky
Lenka Sedlackova před 14 hodinami
Tématické fráze:
bábovka s pudinkovým práškem,
svetlá bábovka,
bábovka recept,
babovka,
tmavá bábovka,
bábovka se sněhem,
bábovka z pudinkovým práškem,
mramorovaní babovky,
recept na babovku,
bábovka jako peříčko,
bábovky recept,
bábovka tmavá,
recepty na bábovku,
recept na pěnovou bábovku,
recepty babovky,
bábovka recepty,
babovka z pudinku,
recept na světlou bábovku,
jak udělat mramorování v bábovce,
babovka postup
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
olej,
voda,
kůra citronová,
pudink vanilkový,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
kakao,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (30)
3 vajicka
120g pr.cukru
270g polohr.mouky
3/4 pr.do peciva
250 ml slehacky na slehani
ja davam min pr.cukru ale pridam vanilkovy, citr.kuru a do casti testa kakao. Vysleham nejdriv slehacku se zloutky a cukrem, vmicham opratrne mouku s pr.do peciva a na stridacku snih z bilku. Polovic testa naleju do vymazane babovkove formy a do dalsi dam kakao podle chuti. Chutna skvele a zustane krasne vlacna.
Paní Jarmilko. Nechala jsem se ovlivnit Vaším názorem a zkusila bábovku dle Vás. Sníh jsem měla z více bílků( měla jsem uchované) a to vůbec nevadilo. Jinak jsem vše zanechala a bábovka je skutečně měkoučká, úžasná.
Jediné, co mě překvapilo, že byla i hotová již po půl hodině v keramické formě, jiné se mi pečou déle. Ale bylo to příjemné zjištění, že je rychlá a výborná!!!!
Velice Vám děkuji a budu dělat častěji.
Této bych hodně věřila. Důležité je vše pořádně našlehat a sníh jen lehounce vmíchat (sníh opravdu nemíchat zbytečně dlouho, protože vzduchové bublinky musí zůstat v těstě a dlouhým mícháním se vytratí...)
potřebuji vláčnoua nadýchanou
Nejlépe to jde a také vynikne v kulaté formě,tam se těsto dává lžičkou - viz recept, z tohoto to pochopíš, čím slabší vrstvy, tím hezčí mramorování. Chce to trpělivost, ale je to potom krása
http://www.www.toprecepty.cz/recept/12135-mramorov...
dávám světlu část a pak do toho naleju tmavou a vzdycky je to jen v jedné části tmavé , prostě nic moc na vzhled